Hovädzie consommé
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
hovädzích kostí750g
hovädzieho na polievku6l
studenej vody2
cibule, najlepšie španielske150g
zeleru150g
mrkvy1
zväzok petržlenových stoniek1
hlavičky cesnaku1
pór2
huby2
bobkové listy6
klinčekov1
polievková lyžica mletého čierneho korenia1
lyžička solištipka cukru
1000g
chudého hovädzieho150g
mrkvy200g
zeleru1
pór4
vaječné bielkysoľ a čierne mleté korenie
Postup prípravy
1. Hovädzie kosti najprv 20 minút pečieme v rúre predhriatej na 180 °C.
2. Rozpolené cibule položíme na panvicu reznou plochou dole a dobre ich opečieme.
3. Kosti a hovädzie mäso na polievku vložíme do polovice studenej vody spolu s cesnakom a cibuľou.
4. Vodu osolíme, pridáme štipku cukru a privedieme do varu. Necháme dve hodiny variť na miernom ohni a priebežne zbierame penu.
5. Zeleninu a huby nakrájame na kúsky s veľkosťou vlašského orechu a vložíme ich do vývaru. Dolejeme studenou vodou a pridáme korenie.
6. Mierne povaríme bez pokrievky pri strednej teplote asi 4 – 8 hodín a z povrchu priebežne zbierame kalnú hmotu.
7. Vyberieme mäso, vývar precedíme, necháme ho vychladnúť a potom zoberieme prebytočný tuk.
8. Mäso a zeleninu určené na prečistenie vývaru zomelieme.
9. Zľahka ušľaháme bielka, aby sme zvýšili ich objem, a dobre ich vmiešame do zomletého mäsa a zeleniny.
10. Prečisťujúcu zmes pridáme do studeného vývaru a premiešame. Zmes pomaly privedieme do varu.
11. Varíme 90 – 120 minút, než všetky nečistoty vyplávajú na povrch. Z času na čas opatrne zoškrabujeme dno hrnca a zbierame nečistoty, aby sme zabránili pripaľovaniu.
12. Hotové consommé necháme vychladnúť a potom ho precedíme cez jemné plátno.
2. Rozpolené cibule položíme na panvicu reznou plochou dole a dobre ich opečieme.
3. Kosti a hovädzie mäso na polievku vložíme do polovice studenej vody spolu s cesnakom a cibuľou.
4. Vodu osolíme, pridáme štipku cukru a privedieme do varu. Necháme dve hodiny variť na miernom ohni a priebežne zbierame penu.
5. Zeleninu a huby nakrájame na kúsky s veľkosťou vlašského orechu a vložíme ich do vývaru. Dolejeme studenou vodou a pridáme korenie.
6. Mierne povaríme bez pokrievky pri strednej teplote asi 4 – 8 hodín a z povrchu priebežne zbierame kalnú hmotu.
7. Vyberieme mäso, vývar precedíme, necháme ho vychladnúť a potom zoberieme prebytočný tuk.
8. Mäso a zeleninu určené na prečistenie vývaru zomelieme.
9. Zľahka ušľaháme bielka, aby sme zvýšili ich objem, a dobre ich vmiešame do zomletého mäsa a zeleniny.
10. Prečisťujúcu zmes pridáme do studeného vývaru a premiešame. Zmes pomaly privedieme do varu.
11. Varíme 90 – 120 minút, než všetky nečistoty vyplávajú na povrch. Z času na čas opatrne zoškrabujeme dno hrnca a zbierame nečistoty, aby sme zabránili pripaľovaniu.
12. Hotové consommé necháme vychladnúť a potom ho precedíme cez jemné plátno.