Hovädzí vývar s pečeňovou ryžou

Hovädzí vývar s pečeňovou ryžou
Čas prípravy8 hod 30 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2000g
hovädzie kosti
500g
hovädzie orez
3000g
voda (na prípravu vývaru)
150g
mrkva
150g
zeler buľva
25g
petržlen koreňový
75g
pór
75g
cibuľa žltá 
35g
maslo 82%
korenie čierne, celé
nové korenie celé
12g
soľ kamenná
40g
ztužený tuk
250g
pečeň bravčová, chladená
50g
strúhanka z bieleho pečiva
70g
cibuľa žltá
25g
múka hladká
25g
cesnak čerstvý
1g
soľ kamenná
50g
vajcia
majorán sušený
korenia čierné, celé
25g
maslo 82%
50g
pór
70g
mrkva
50g
zeler buľva

Postup prípravy

Príprava kostí a mäsa (cca 20 minút):
1.  Umyté kosti rýchlo sparíme vo vriacej vode, potom ich prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať v dierovanej gastronádobe.
2. Hovädzí orez nakrájame na malé kúsky.
Príprava zeleniny (cca 15 minút):
Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na väčšie kusy a orestujeme ju na masle a tuku do jemne hnedkastej farby.
Príprava vývaru (cca 6 - 8 hodín):
1.  Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou, pridáme sparené kosti, nakrájané mäso a zalejeme všetko studenou vodou.
2. Vývar rýchlo zavaríme a penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme naberačkou. Táto pena sú v podstate zrazené bielkoviny, ktoré sa musia odstrániť z vývaru, pretože inak vývar zakalia a ovplyvnia aj jeho chuť. 
3. Až potom pridáme korenie, soľ, znížime príkon tepla a ďalej varíme „tiahnutím“. Tento výraz znamená, že voda je mierne pod bodom varu a odo dna sa občas vynorí bublina. Vývar varíme tiahnutím asi 8 hodín. NEMIAŠAME! 
4. Potom vývar vypneme a necháme usadiť možné kaly na dno a čiastočne necháme vychladnúť. 
5. Následne ho precedíme cez jemné sitko s plátienkom pomocou naberačky (alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval), aby sa nám vzniknutý vývar nezakalil.
6. Nakoniec vývar vychladíme a z povrchu odstránime prebytočný tuk. 
7. Správne pripravený vývar je jantárovozlatý, číry, s malými tukovými očkami na hladine.
Príprava pečeňovej ryže (cca 30 minút):
1. Očistenú brančovú pečeň nakrájame na kúsky a zomelieme ju spoločne s olúpaným cesnakom a cibuľou. 
2. Vložíme do misy, pridáme vajce, múku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mäkké maslo a majorán. 
3. Všetko premiešame a vzniknutú hmotu pretláčame cez tvorítko do vriacej ochutenej vody. 
4. Varíme asi 5 minút domäkka. 
5. Potom ryžu vyberieme podberákom a vložíme do vývaru tzv. pracovného (v tomto vývare ryžu uchováme do servírovania, ale nepodávame ho). 
Príprava zeleninovej vložky (cca 10 minút):
1. Olúpanú mrkvu a zeler nakrájame na väčšie plátky a uvaríme domäkka vo vývare (pracovnom). 
2. Očistený pór nakrájame na širšie rezance a sparíme. 
3. Takto pripravenú zeleninu vkladáme do polievky pri servírovaní.
Servírovanie:
Do horúceho taniera servírujeme horúci vývar, do ktorého vložíme teplú pečeňovú ryžu so zeleninou.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich