Hovädzí vývar s pečeňovou ryžou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
hovädzie kosti500g
hovädzie orez3000g
voda (na prípravu vývaru)150g
mrkva150g
zeler buľva25g
petržlen koreňový75g
pór75g
cibuľa žltá 35g
maslo 82%korenie čierne, celé
nové korenie celé
12g
soľ kamenná40g
ztužený tuk250g
pečeň bravčová, chladená50g
strúhanka z bieleho pečiva70g
cibuľa žltá25g
múka hladká25g
cesnak čerstvý1g
soľ kamenná50g
vajciamajorán sušený
korenia čierné, celé
25g
maslo 82%50g
pór70g
mrkva50g
zeler buľvaPostup prípravy
Príprava kostí a mäsa (cca 20 minút):
1. Umyté kosti rýchlo sparíme vo vriacej vode, potom ich prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať v dierovanej gastronádobe.
2. Hovädzí orez nakrájame na malé kúsky.
2. Hovädzí orez nakrájame na malé kúsky.
Príprava zeleniny (cca 15 minút):
Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na väčšie kusy a orestujeme ju na masle a tuku do jemne hnedkastej farby.
Príprava vývaru (cca 6 - 8 hodín):
1. Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou, pridáme sparené kosti, nakrájané mäso a zalejeme všetko studenou vodou.
2. Vývar rýchlo zavaríme a penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme naberačkou. Táto pena sú v podstate zrazené bielkoviny, ktoré sa musia odstrániť z vývaru, pretože inak vývar zakalia a ovplyvnia aj jeho chuť.
3. Až potom pridáme korenie, soľ, znížime príkon tepla a ďalej varíme „tiahnutím“. Tento výraz znamená, že voda je mierne pod bodom varu a odo dna sa občas vynorí bublina. Vývar varíme tiahnutím asi 8 hodín. NEMIAŠAME!
4. Potom vývar vypneme a necháme usadiť možné kaly na dno a čiastočne necháme vychladnúť.
5. Následne ho precedíme cez jemné sitko s plátienkom pomocou naberačky (alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval), aby sa nám vzniknutý vývar nezakalil.
6. Nakoniec vývar vychladíme a z povrchu odstránime prebytočný tuk.
7. Správne pripravený vývar je jantárovozlatý, číry, s malými tukovými očkami na hladine.
2. Vývar rýchlo zavaríme a penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme naberačkou. Táto pena sú v podstate zrazené bielkoviny, ktoré sa musia odstrániť z vývaru, pretože inak vývar zakalia a ovplyvnia aj jeho chuť.
3. Až potom pridáme korenie, soľ, znížime príkon tepla a ďalej varíme „tiahnutím“. Tento výraz znamená, že voda je mierne pod bodom varu a odo dna sa občas vynorí bublina. Vývar varíme tiahnutím asi 8 hodín. NEMIAŠAME!
4. Potom vývar vypneme a necháme usadiť možné kaly na dno a čiastočne necháme vychladnúť.
5. Následne ho precedíme cez jemné sitko s plátienkom pomocou naberačky (alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval), aby sa nám vzniknutý vývar nezakalil.
6. Nakoniec vývar vychladíme a z povrchu odstránime prebytočný tuk.
7. Správne pripravený vývar je jantárovozlatý, číry, s malými tukovými očkami na hladine.
Príprava pečeňovej ryže (cca 30 minút):
1. Očistenú brančovú pečeň nakrájame na kúsky a zomelieme ju spoločne s olúpaným cesnakom a cibuľou.
2. Vložíme do misy, pridáme vajce, múku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mäkké maslo a majorán.
3. Všetko premiešame a vzniknutú hmotu pretláčame cez tvorítko do vriacej ochutenej vody.
4. Varíme asi 5 minút domäkka.
5. Potom ryžu vyberieme podberákom a vložíme do vývaru tzv. pracovného (v tomto vývare ryžu uchováme do servírovania, ale nepodávame ho).
2. Vložíme do misy, pridáme vajce, múku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mäkké maslo a majorán.
3. Všetko premiešame a vzniknutú hmotu pretláčame cez tvorítko do vriacej ochutenej vody.
4. Varíme asi 5 minút domäkka.
5. Potom ryžu vyberieme podberákom a vložíme do vývaru tzv. pracovného (v tomto vývare ryžu uchováme do servírovania, ale nepodávame ho).
Príprava zeleninovej vložky (cca 10 minút):
1. Olúpanú mrkvu a zeler nakrájame na väčšie plátky a uvaríme domäkka vo vývare (pracovnom).
2. Očistený pór nakrájame na širšie rezance a sparíme.
3. Takto pripravenú zeleninu vkladáme do polievky pri servírovaní.
2. Očistený pór nakrájame na širšie rezance a sparíme.
3. Takto pripravenú zeleninu vkladáme do polievky pri servírovaní.
Servírovanie:
Do horúceho taniera servírujeme horúci vývar, do ktorého vložíme teplú pečeňovú ryžu so zeleninou.