Zemiakové knedle
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2 000g
Zemiaky (varný typ B)600g
Krupička jemná100g
Vajcia20g
Soľ kamenná70g
Maslo 82%Postup prípravy
Krok 1
Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka a ešte teplé olúpeme.
Krok 2
Po vychladnutí ich nastrúhame do misy (najlepšie ručne) na jemnom strúhadle s ostrými očkami.
Krok 3
Nasypeme na ne jemnú krupičku, prstami najskôr rozdrobíme hrudky zemiakov a jemne ich premiesime s múkou tak, aby boli sypké.
Krok 4
Potom pridáme vajce, soľ a všetky suroviny premiešame, nestláčame. Cesto sa mierne drobí.
Krok 5
Následne si cesto navážime na 600 g kusy.
Krok 6
Postupne ich spracujeme na pevné cesto a potom z neho vyváľame valček – knedľu s priemerom 6 cm.
Krok 7
Knedle musíme pri tvarovaní dobre utiahnuť, pretože potom by sa nám uprostred urobil vzduchový otvor, ktorý by mal za následok rozpadnutie nakrájanej knedle.
Varenie knedlí (cca 25 minút):
1. Hladko vytvarované knedle vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 20 minút.
2. Po vybratí knedlí z vody si namočíme ruky do studenej vody a otrieme nimi knedľu.
3. Tým je knedlľa hladká aj po uvarení. Nakoniec ich potrieme rozpusteným maslom.
4. Na plátky krájame až po miernom schladení, aby sa knedle nezdeformovali.
2. Po vybratí knedlí z vody si namočíme ruky do studenej vody a otrieme nimi knedľu.
3. Tým je knedlľa hladká aj po uvarení. Nakoniec ich potrieme rozpusteným maslom.
4. Na plátky krájame až po miernom schladení, aby sa knedle nezdeformovali.