Syrové suflé
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
120g
nastrúhaného syra Gouda4
polievkové lyžice smotany5
vajec250ml
mlieka60g
masla30g
pšeničnej múkymuškátový oriešok
čierne mleté korenie, soľ
Postup prípravy
Krok 1
Najskôr v hrnci rozpustíme maslo a lyžicou pridáme múku. Necháme zmes 2 – 3 minúty povariť na miernom plameni.
Krok 2
Za stáleho miešania pomaly prilievame mlieko. Zmes musíme neustále miešať, pokým nebude úplne hladká.
Krok 3
Potom pridáme trochu jedlej morskej soli, čierne mleté korenie a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a necháme omáčku ďalších 15 minút variť. Občas ju zamiešame, aby sa nepripálila.
Krok 4
Potom pridáme smotanu a vymiešame hladkú zmes metličkou na šľahanie. Náš tip: Metličkou na šľahanie chodíme po dne hrnca, aby sa k nemu nič neprichytilo.
Krok 5
Oddelíme vaječný bielok od žĺtkov. Žĺtky zamiešame do zmesi na suflé. Potom do zmesi pridáme nastrúhaný syr. Hneď ako sa syr rozpustí, zložíme hrniec z platne.
Krok 6
Teraz vyšľaháme vaječný bielok do peny a pridáme ho do teplej syrovej zmesi. Náš tip: Pri šľahaní pridajte štipku soli, vďaka tomu sa vaječný bielok lepšie našľahá.
Krok 7
Kým bude možné zmes vložiť do rúry, musíme formu na suflé vymazať maslom. Potom do formy nalejeme syrovú zmes. Mala by dosahovať asi do dvoch tretín formy.
Krok 8
Syrové suflé dáme do hlbokého plechu na pečenie naplneného vodou. Potom ho necháme asi 20 minút piecť v rúre predhriatej na 200 °C. Dôležité: Nikdy neotvárajte dvierka rúry, keď sa suflé pripravuje, inak vám spadne.
Krok 9
Že je suflé hotové, poznáme podľa toho, že bude mať svetlohnedú kôrku. Podávame ho napríklad s listovým šalátom, ako prílohu k mäsu či hydine, ale taktiež ako dezert.