Karlovarská knedľa
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
bieleho pečiva110g
hrubej múky400ml
mlieka4
vajcia70g
listovej zeleniny0,2g
muškátového orieška20g
soľPostup prípravy
Krok 1
Deň staré pečivo nakrájame na kocky s veľkosťou cca 1,5 cm a podľa potreby ho zvlhčíme mliekom.
Krok 2
Petržlen nakrájame a zmiešame s múkou, vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do žĺtkov nastrúhame muškátový oriešok, osolíme a vyšľaháme do peny.
Krok 3
Z bielkov ušľaháme pevný sneh, opatrne ho spojíme so žĺtkami a po častiach pridávame múku – cesto musí zostať nadýchané. Na záver zľahka vmiešame nakrájané pečivo.
Krok 4
Knedľu varíme zabalenú do potravinovej fólie (alebo alobalu) 45 minút vo vode pri teplote 80 °C alebo 45 minút v pare pri rovnakej teplote (po 20 minútach obrátime).
Krok 5
Uvarenú knedľu necháme vychladnúť, odstránime fóliu a potrieme ju rozpusteným maslom.
Gastro tip:
Správne pripravená karlovarská knedľa je mäkká a vláčna a vsakuje sa do nej omáčka.