Pečený jelení chrbát so šípkovou omáčkou a vyprážanými zemiakovými knedličkami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1900g
jelenieho chrbta50g
rastlinného oleja100g
masla (82%)10g
šupinatej soli1000g
zemiakov (varný typ B)100ml
polotučného mlieka20g
masla (82%)60g
hrubej múky40g
soli100g
vajec0,2g
muškátového kvetu500g
rastlinného oleja (na vyprážanie)90g
slaniny bez kože150g
mrkvy150g
zeleru100g
petržlenu1g
celého čierneho korenia1g
bobkového listu1g
celého nového korenia50g
citrónov200ml
suchého červeného vína250g
šípkového džemu20g
soli30g
trstinového cukru75g
žltej cibule100g
mrazených brusníc15g
čerstvého tymianu1000ml
zverinového vývaru vlastnej výroby70g
masla (82%)150g
mrkvy150g
zeleru50g
anglickej slaniny1g
šupinatej soli1g
kryštálového cukru15g
čerstvého tymianu300g
olejaPostup prípravy
Príprava mäsa:
1. Očistený jelení chrbát nakrájame na steaky s hmotnosťou 190 g a mierne ich potrieme olejom.
2. Vložíme do rozpálenej panvice a opečieme ich zo všetkých strán, aby mäso samo „odskočilo“ a nemalo opečenú kôrku.
3. Potom pridáme maslo, osolíme ho a necháme peniť tak dlho, až kým nevznikne tzv. hnedé maslo, ktoré potom prelievame cez steaky.
4. Následne mäso premiestnime na pekáč a dopečieme v rúre predhriatej na max. 150 °C asi 10 minút.
5. Tlakom prsta na stred mäsa skontrolujeme stupeň prepečenosti – jeleňa pripravujeme na „rare“ a mäso by malo byť pružné.
6. Steaky necháme odpočinúť v 60 °C asi 10 minút a podávame.
2. Vložíme do rozpálenej panvice a opečieme ich zo všetkých strán, aby mäso samo „odskočilo“ a nemalo opečenú kôrku.
3. Potom pridáme maslo, osolíme ho a necháme peniť tak dlho, až kým nevznikne tzv. hnedé maslo, ktoré potom prelievame cez steaky.
4. Následne mäso premiestnime na pekáč a dopečieme v rúre predhriatej na max. 150 °C asi 10 minút.
5. Tlakom prsta na stred mäsa skontrolujeme stupeň prepečenosti – jeleňa pripravujeme na „rare“ a mäso by malo byť pružné.
6. Steaky necháme odpočinúť v 60 °C asi 10 minút a podávame.
Príprava knedličiek:
1. Zemiaky uvaríme deň vopred v šupke, ošúpeme ich a nasledujúci deň nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Ďalej si pripravíme odpaľované cesto.
3. Do kastrólika dáme mlieko, maslo, ochutíme soľou a muškátovým kvetom.
4. Keď sa mlieko varí, prisypeme hrubú múku a rýchlo ju rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky.
5. Zmiernime príkon tepla a hmotu restujeme tak dlho, kým sa neodlepuje od varešky a stien.
6. Potom hmotu vychladíme a postupne do nej vmiešame vajcia.
7. Cesto zľahka zmiešame s nastrúhanými zemiakmi a dochutíme soľou.
8. Pomocou lyžíc tvarujeme halušky, ktoré pozvoľna vyprážame v oleji do zlatistej farby.
9. Hotové knedličky odkladáme na papierovú utierku, aby sa do nej vsiakol prebytočný tuk.
2. Ďalej si pripravíme odpaľované cesto.
3. Do kastrólika dáme mlieko, maslo, ochutíme soľou a muškátovým kvetom.
4. Keď sa mlieko varí, prisypeme hrubú múku a rýchlo ju rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky.
5. Zmiernime príkon tepla a hmotu restujeme tak dlho, kým sa neodlepuje od varešky a stien.
6. Potom hmotu vychladíme a postupne do nej vmiešame vajcia.
7. Cesto zľahka zmiešame s nastrúhanými zemiakmi a dochutíme soľou.
8. Pomocou lyžíc tvarujeme halušky, ktoré pozvoľna vyprážame v oleji do zlatistej farby.
9. Hotové knedličky odkladáme na papierovú utierku, aby sa do nej vsiakol prebytočný tuk.
Príprava omáčky:
1. Postup zodpovedá základnému receptu s tým rozdielom, že sa omáčka nepripravuje spolu s mäsom.
2. Ingrediencie varíme vo vývare zhruba 20 minút, aby zelenina zmäkla a chute sa spojili.
3. Potom všetko rozmixujeme do hladka, precedíme a hotovú omáčku ešte povaríme.
4. Nakoniec ju zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
5. Konzistencia omáčky je husto tečúca.
2. Ingrediencie varíme vo vývare zhruba 20 minút, aby zelenina zmäkla a chute sa spojili.
3. Potom všetko rozmixujeme do hladka, precedíme a hotovú omáčku ešte povaríme.
4. Nakoniec ju zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
5. Konzistencia omáčky je husto tečúca.
Príprava doplnkov:
1. Mrkvu, zeler a slaninu nakrájame na veľmi malé a rovnomerné kocky (brunoise), ktoré orestujeme na panvici „na zhryz“.
2. Do oleja nahriateho na 160 °C jednotlivo vkladáme vetvičky tymianu a ihneď vyberieme, aby sa nespálili.
3. Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a servírujeme.
2. Do oleja nahriateho na 160 °C jednotlivo vkladáme vetvičky tymianu a ihneď vyberieme, aby sa nespálili.
3. Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a servírujeme.
Podávanie:
1. Na pravej strane nahriateho taniera vytvoríme linku z kociek zeleniny.
2. Na ľavú stranu položíme vyprážané zemiakové knedličky.
3. Šípkovú omáčku opatrne nalejeme ku knedličkám a na pravú stranu priložíme tri čerstvo odkrojené medailóniky z jelenieho chrbta, ktoré potrieme olivovým olejom a osolíme šupinovou soľou.
4. Doplníme vetvičkou vyprážaného tymianu.
2. Na ľavú stranu položíme vyprážané zemiakové knedličky.
3. Šípkovú omáčku opatrne nalejeme ku knedličkám a na pravú stranu priložíme tri čerstvo odkrojené medailóniky z jelenieho chrbta, ktoré potrieme olivovým olejom a osolíme šupinovou soľou.
4. Doplníme vetvičkou vyprážaného tymianu.