Pečená kačka s opečenými knedličkami s vajcami a červenou repou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
5000g
chladenej kačky20g
celej rasce30g
soli1 200g
žemľových knedličiek1 000g
vajec (cca 20 ks)100ml
slnečnicového oleja200g
masla20g
čerstvej pažítky20g
soli700ml
hydinového vývaru vlastnej výroby100ml
výpeku z kačky30g
hladkej múky2g
soli1 000g
varenej červenej repy100g
vínneho octu30g
cukru kryštál1g
horčičného semienka15g
soliPostup prípravy
Mäso:
1. Dobre očistenú kačku umyjeme, osolíme, posypeme rascou a vložíme do gastronádoby prsiami nahor. Mierne ju podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pečieme v konvektomate alebo rúre približne 90 minút pri teplote 165 °C.
2. Počas pečenia kačku podlievame vodou, prelievame výpekom a odoberáme prebytočný tuk.
3. Pečenú kačku preložíme do čistej gastronádoby. Po vychladnutí ju porciujeme a čiastočne vykosťujeme – na porciu vždy dáme časť pŕs a stehna.
4. Pečenú kačku preložíme do čistej gastronádoby. Po vychladnutí ju porciujeme a čiastočne vykosťujeme – na porciu vždy dáme časť pŕs a stehna.
5. Pri servírovaní mäso rozpekáme pod grilom dochrumkava.
2. Počas pečenia kačku podlievame vodou, prelievame výpekom a odoberáme prebytočný tuk.
3. Pečenú kačku preložíme do čistej gastronádoby. Po vychladnutí ju porciujeme a čiastočne vykosťujeme – na porciu vždy dáme časť pŕs a stehna.
4. Pečenú kačku preložíme do čistej gastronádoby. Po vychladnutí ju porciujeme a čiastočne vykosťujeme – na porciu vždy dáme časť pŕs a stehna.
5. Pri servírovaní mäso rozpekáme pod grilom dochrumkava.
Šťava:
1. Výpek z pečenej kačky zlejeme do panvice, vyrestujeme ho na tuk a znížime príkon tepla. Zaprášime múkou a orestujeme ju do tmavozlatej farby.
2. Následne múku zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a necháme prevariť približne 15 minút. Potom šťavu precedíme a dochutíme soľou.
2. Následne múku zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a necháme prevariť približne 15 minút. Potom šťavu precedíme a dochutíme soľou.
Repa:
1. Varenú repu prekrájame na väčšie kusy. V hrnci zvaríme cukor spoločne s octom, soľou a horčicovým semienkom – nálev musí mať silnú chuť.
2. Teplým nálevom zalejeme nakrájanú repu a necháme ju vychladnúť.
2. Teplým nálevom zalejeme nakrájanú repu a necháme ju vychladnúť.
Knedličky s vajcami:
1. Plátky knedličiek opečieme na tuku s maslom dozlatista a potom ich prekrájame na 6 dielov.
2. Vložíme ich späť do panvice, prehrejeme, zalejeme rozšľahanými osolenými vajcami a miešame, pokým sa nezrazia – vajcia nesmú byť vysušené. Ihneď servírujeme.
2. Vložíme ich späť do panvice, prehrejeme, zalejeme rozšľahanými osolenými vajcami a miešame, pokým sa nezrazia – vajcia nesmú byť vysušené. Ihneď servírujeme.
Podávanie:
Na nahriaty tanier k ľavej strane naaranžujeme ochutenú červenú repu, knedličky s vajcami a nakrájanou pažítkou. K pravej strane servírujeme časť kačacieho stehna a rezy z kačacích pŕs, ktoré na záver podlejeme šťavou.