Jelenia fašírka so zemiakovou kašou

Jelenia fašírka so zemiakovou kašou

Čas prípravy
:
1 hod 40 min
Obtiažnost
:
Stredná
Počet porcií
:
10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
750g
jelenie plece
250g
bravčový bok
50g
cibuľa žltá
30g
soľ kamenná
20g
cesnak čerstvý
1g
korenie čierne, mleté
2g
majorán čerstvý
40g
vajcia
60g
strúhanka
30g
múka hladká
100g
mlieko 1,5 %
0,5g
100g
múka hladká
80g
vajcia
200g
mlieko 1,5 %
250g
strúhanka
30g
olej slnečnicový
2000g
zemiaky (varný typ B)
30g
soľ kamenná
500g
mlieko 1,5%
100g
maslo 82 %
5g
hladkolistý petržlen
500g
uhorka sterilizovaná

Postup prípravy

Príprava mletého mäsa (asi 30 minút):
1. Jelení orez a bok zomelieme oddelene v mäsovom mlynčeku s jemnými otvormi.
2. Jelení orez dáme do kotlíka, pridáme mlieko a vymiešame ho štítom v univerzálnom stroji na rýchlosť 2, kým nám mäso nepojme do seba všetku tekutinu. Vznikne nám lepivý prát, ku ktorej pridáme mletý bok, korenie, vajce, múku, soľ a najemno nakrájanú olúpanú cibuľu.
3. Hmotu znovu starostlivo premiešame.
4. Kúsok mäsa oddelíme a opečieme ho na panvici.
5. Degustáciou sa uistíme, že je mäso dobre ochutené, a môžeme ho rozvážiť po 130 g. Z každého kúska mäsa najskôr zľahka v studenej vode namočenými rukami vytvarujeme guľu, ktorú dotvarujeme do tvaru fašírky. Okraje musia byť hladké, tvar pravidelný.
Obaľovanie (asi 10 minút):
1. Pripravíme si trojobal, čo je jednoducho hladká múka, rozšľahané vajcia s mliekom jemne ochutené soľou a preosiata jemná strúhanka.
2. Najskôr fašírku obalíme v hladkej múke, potom prebytočnú múku poklepom odstránime, vložíme ju do vajec, v ktorých ju obrátime, aby vajcia pokryli celý povrch.
3. Nakoniec fašírku obalíme v strúhanke.
4. Obalené fašírky ukladáme na papier na pečenie tak, aby sa nezlomili alebo inak nepoškodili.
5. To potom spôsobí nasiaknutie tuku pri vyprážaní.
Príprava kaše (asi 45 minút):
1. Ošúpané zemiaky nakrájame na rovnaké kusy a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode alebo v dierovanej gastronádobe v konvektomate.
2. Vodu ochutíme soľou.
3. Po uvarení vodu scedíme a horúce zemiaky prelisujeme do kotlíka.
4. Vložíme ho do univerzálneho stroja, pridáme časť horúceho mlieka a metlou na rýchlosť 1, následne 2, kašu vymiešame. Mlieko pridávame postupne.
5. Nakoniec vmiešame časť masla, ktoré nám kašu zjemnia.
6. Zvyšné maslo rozpustíme a použijeme pri servírovaní.
Vyprážanie fašírky (asi 15 minút):
1. Smažíme v dobre nahriatom oleji na 160 °C. Fašírka je ponorená.
2. Po vybratí ju necháme odkvapkať v smažiacom koši (ak smažíme vo fritéze) alebo na papierovej utierke.
3. Smažíme pomaly, aby bolo presmažené aj vnútro.
4. Ak máme pochybnosti, dopečieme ju v konvektomate na 150 °C asi 10 minút.
Servírovanie:
1. Na teplý tanier k ľavej strane dáme zemiakovú kašu, k pravej strane dozlatista vypraženú fašírku.
2. Pokrm doplníme vetvičkou hladkolistého petržlenu.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte saMETRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste sena odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie recepty zo zveriny
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich