Jelenia fašírka so zemiakovou kašou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
750g
jelenie plece250g
bravčový bok50g
cibuľa žltá30g
soľ kamenná20g
cesnak čerstvý1g
korenie čierne, mleté2g
majorán čerstvý40g
vajcia60g
strúhanka30g
múka hladká100g
mlieko 1,5 %0,5g
100g
múka hladká80g
vajcia200g
mlieko 1,5 %250g
strúhanka30g
olej slnečnicový2000g
zemiaky (varný typ B)30g
soľ kamenná500g
mlieko 1,5%100g
maslo 82 %5g
hladkolistý petržlen500g
uhorka sterilizovanáPostup prípravy
Príprava mletého mäsa (asi 30 minút):
1. Jelení orez a bok zomelieme oddelene v mäsovom mlynčeku s jemnými otvormi.
2. Jelení orez dáme do kotlíka, pridáme mlieko a vymiešame ho štítom v univerzálnom stroji na rýchlosť 2, kým nám mäso nepojme do seba všetku tekutinu. Vznikne nám lepivý prát, ku ktorej pridáme mletý bok, korenie, vajce, múku, soľ a najemno nakrájanú olúpanú cibuľu.
3. Hmotu znovu starostlivo premiešame.
4. Kúsok mäsa oddelíme a opečieme ho na panvici.
5. Degustáciou sa uistíme, že je mäso dobre ochutené, a môžeme ho rozvážiť po 130 g. Z každého kúska mäsa najskôr zľahka v studenej vode namočenými rukami vytvarujeme guľu, ktorú dotvarujeme do tvaru fašírky. Okraje musia byť hladké, tvar pravidelný.
2. Jelení orez dáme do kotlíka, pridáme mlieko a vymiešame ho štítom v univerzálnom stroji na rýchlosť 2, kým nám mäso nepojme do seba všetku tekutinu. Vznikne nám lepivý prát, ku ktorej pridáme mletý bok, korenie, vajce, múku, soľ a najemno nakrájanú olúpanú cibuľu.
3. Hmotu znovu starostlivo premiešame.
4. Kúsok mäsa oddelíme a opečieme ho na panvici.
5. Degustáciou sa uistíme, že je mäso dobre ochutené, a môžeme ho rozvážiť po 130 g. Z každého kúska mäsa najskôr zľahka v studenej vode namočenými rukami vytvarujeme guľu, ktorú dotvarujeme do tvaru fašírky. Okraje musia byť hladké, tvar pravidelný.
Obaľovanie (asi 10 minút):
1. Pripravíme si trojobal, čo je jednoducho hladká múka, rozšľahané vajcia s mliekom jemne ochutené soľou a preosiata jemná strúhanka.
2. Najskôr fašírku obalíme v hladkej múke, potom prebytočnú múku poklepom odstránime, vložíme ju do vajec, v ktorých ju obrátime, aby vajcia pokryli celý povrch.
3. Nakoniec fašírku obalíme v strúhanke.
4. Obalené fašírky ukladáme na papier na pečenie tak, aby sa nezlomili alebo inak nepoškodili.
5. To potom spôsobí nasiaknutie tuku pri vyprážaní.
2. Najskôr fašírku obalíme v hladkej múke, potom prebytočnú múku poklepom odstránime, vložíme ju do vajec, v ktorých ju obrátime, aby vajcia pokryli celý povrch.
3. Nakoniec fašírku obalíme v strúhanke.
4. Obalené fašírky ukladáme na papier na pečenie tak, aby sa nezlomili alebo inak nepoškodili.
5. To potom spôsobí nasiaknutie tuku pri vyprážaní.
Príprava kaše (asi 45 minút):
1. Ošúpané zemiaky nakrájame na rovnaké kusy a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode alebo v dierovanej gastronádobe v konvektomate.
2. Vodu ochutíme soľou.
3. Po uvarení vodu scedíme a horúce zemiaky prelisujeme do kotlíka.
4. Vložíme ho do univerzálneho stroja, pridáme časť horúceho mlieka a metlou na rýchlosť 1, následne 2, kašu vymiešame. Mlieko pridávame postupne.
5. Nakoniec vmiešame časť masla, ktoré nám kašu zjemnia.
6. Zvyšné maslo rozpustíme a použijeme pri servírovaní.
2. Vodu ochutíme soľou.
3. Po uvarení vodu scedíme a horúce zemiaky prelisujeme do kotlíka.
4. Vložíme ho do univerzálneho stroja, pridáme časť horúceho mlieka a metlou na rýchlosť 1, následne 2, kašu vymiešame. Mlieko pridávame postupne.
5. Nakoniec vmiešame časť masla, ktoré nám kašu zjemnia.
6. Zvyšné maslo rozpustíme a použijeme pri servírovaní.
Vyprážanie fašírky (asi 15 minút):
1. Smažíme v dobre nahriatom oleji na 160 °C. Fašírka je ponorená.
2. Po vybratí ju necháme odkvapkať v smažiacom koši (ak smažíme vo fritéze) alebo na papierovej utierke.
3. Smažíme pomaly, aby bolo presmažené aj vnútro.
4. Ak máme pochybnosti, dopečieme ju v konvektomate na 150 °C asi 10 minút.
2. Po vybratí ju necháme odkvapkať v smažiacom koši (ak smažíme vo fritéze) alebo na papierovej utierke.
3. Smažíme pomaly, aby bolo presmažené aj vnútro.
4. Ak máme pochybnosti, dopečieme ju v konvektomate na 150 °C asi 10 minút.
Servírovanie:
1. Na teplý tanier k ľavej strane dáme zemiakovú kašu, k pravej strane dozlatista vypraženú fašírku.
2. Pokrm doplníme vetvičkou hladkolistého petržlenu.
2. Pokrm doplníme vetvičkou hladkolistého petržlenu.