Dusené muflonie stehno so šípkovou omáčkou a krupicovými knedličkami

Dusené muflonie stehno so šípkovou omáčkou a krupicovými knedličkami
Čas prípravy3 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1500g
muflonieho stehna
150g
slaniny bez kože
20g
soli
100g
škvarenej bravčovej masti
500g
jemnej krupice
1000gml
polotučného mlieka
100g
masla (82%)
14g
soľ
150g
pasterizovaných žĺtkov
50g
vajec
0,5g
mletého muškátového kvetu
100g
masla
90g
slaniny bez kože
150g
mrkvy
150g
zeleru
100g
petržlenu
1g
celého čierneho korenia
1g
bobkového listu
1g
celého nového korenia
50g
citrónov
200ml
suchého červeného vína
250g
šípkového džemu
20g
soli
30g
trstinového cukru
75g
žltej cibule
100g
mrazených brusníc
15g
čerstvého tymianu
1000ml
zverinového vývaru vlastnej výroby
100g
hladkej múky
80g
masla (82 %)

Postup prípravy

Príprava mäsa:
1. Slaninu nakrájame na kúsky hrubé 5 mm a dlhé 5 cm a vložíme do chladničky.
2. Mäso odblaníme, rozkrojíme ve smere vlákna na diely s priemerom 7 cm a prešpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé diely sdrezírujeme povrázkom, aby mäso lepšie držalo tvar, a potom ho opečieme na masti zo všetkých strán.
4. Mäso vyberieme a na výpeku ďalej pripravujeme základ na omáčku.
Príprava omáčky:
1. Nové korenie, celé korenie a bobkový list zalejeme vodou. 5 minút povaríme, stiahneme z ohňa a necháme korenie vylúhovať.
2. Slaninu nakrájame na kocky a rozpustíme ju vo výpeku z mäsa.
3. Pridáme plátky koreňovej zeleniny a zľahka ich opečieme.
4. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko ďalej restujeme do hnedastej farby.
5. Zalejeme vývarom, pridáme odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkový džem, citrónovú šťavu, soľ a cukor.
6. Potom do základu vložíme mäso a dusíme domäkka asi 90 minút.
7. Mäso vyberieme, necháme ho vychladnúť a opatrne odstránime povrázok.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme maslovou zápražkou, zalejeme vývarom, prevaríme cca 10 minút a precedíme.
9. Správne pripravená omáčka je lesklá a má husto tečúcu konzistenciu.
Príprava knedličiek:
1. Najskôr pripravíme odpaľované cesto.
2. Mlieko s maslom privedieme k varu a ochutíme muškátovým kvetom a soľou.
3. Postupne do mlieka vmiešavame krupicu.
4. Vzniknuté cesto miešame v hrnci na miernom teple a restujeme, kým sa neprestane lepiť na varešku a steny hrnca.
5. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame žĺtky a vajcia.
6. Potom vytvarujeme pravidelné knedličky asi 7 cm dlhé, ktoré varíme v pare na vymastenej dierovanej gastronádobe zhruba 5 minút.
7. Ihneď po uvarení ich potrieme rozpusteným maslom a vychladíme.
Podávanie:
Na ľavú stranu teplého taniera umiestnime naparené knedličky, na stred nalejeme porciu teplej omáčky a do nej preložíme teplé rezy mäsa.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty zo zveriny

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich