Dusené muflonie stehno so šípkovou omáčkou a krupicovými knedličkami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
muflonieho stehna150g
slaniny bez kože20g
soli100g
škvarenej bravčovej masti500g
jemnej krupice1000gml
polotučného mlieka100g
masla (82%)14g
soľ150g
pasterizovaných žĺtkov50g
vajec0,5g
mletého muškátového kvetu100g
masla90g
slaniny bez kože150g
mrkvy150g
zeleru100g
petržlenu1g
celého čierneho korenia1g
bobkového listu1g
celého nového korenia50g
citrónov200ml
suchého červeného vína250g
šípkového džemu20g
soli30g
trstinového cukru75g
žltej cibule100g
mrazených brusníc15g
čerstvého tymianu1000ml
zverinového vývaru vlastnej výroby100g
hladkej múky80g
masla (82 %)Postup prípravy
Príprava mäsa:
1. Slaninu nakrájame na kúsky hrubé 5 mm a dlhé 5 cm a vložíme do chladničky.
2. Mäso odblaníme, rozkrojíme ve smere vlákna na diely s priemerom 7 cm a prešpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé diely sdrezírujeme povrázkom, aby mäso lepšie držalo tvar, a potom ho opečieme na masti zo všetkých strán.
4. Mäso vyberieme a na výpeku ďalej pripravujeme základ na omáčku.
2. Mäso odblaníme, rozkrojíme ve smere vlákna na diely s priemerom 7 cm a prešpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé diely sdrezírujeme povrázkom, aby mäso lepšie držalo tvar, a potom ho opečieme na masti zo všetkých strán.
4. Mäso vyberieme a na výpeku ďalej pripravujeme základ na omáčku.
Príprava omáčky:
1. Nové korenie, celé korenie a bobkový list zalejeme vodou. 5 minút povaríme, stiahneme z ohňa a necháme korenie vylúhovať.
2. Slaninu nakrájame na kocky a rozpustíme ju vo výpeku z mäsa.
3. Pridáme plátky koreňovej zeleniny a zľahka ich opečieme.
4. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko ďalej restujeme do hnedastej farby.
5. Zalejeme vývarom, pridáme odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkový džem, citrónovú šťavu, soľ a cukor.
6. Potom do základu vložíme mäso a dusíme domäkka asi 90 minút.
7. Mäso vyberieme, necháme ho vychladnúť a opatrne odstránime povrázok.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme maslovou zápražkou, zalejeme vývarom, prevaríme cca 10 minút a precedíme.
9. Správne pripravená omáčka je lesklá a má husto tečúcu konzistenciu.
2. Slaninu nakrájame na kocky a rozpustíme ju vo výpeku z mäsa.
3. Pridáme plátky koreňovej zeleniny a zľahka ich opečieme.
4. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko ďalej restujeme do hnedastej farby.
5. Zalejeme vývarom, pridáme odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkový džem, citrónovú šťavu, soľ a cukor.
6. Potom do základu vložíme mäso a dusíme domäkka asi 90 minút.
7. Mäso vyberieme, necháme ho vychladnúť a opatrne odstránime povrázok.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme maslovou zápražkou, zalejeme vývarom, prevaríme cca 10 minút a precedíme.
9. Správne pripravená omáčka je lesklá a má husto tečúcu konzistenciu.
Príprava knedličiek:
1. Najskôr pripravíme odpaľované cesto.
2. Mlieko s maslom privedieme k varu a ochutíme muškátovým kvetom a soľou.
3. Postupne do mlieka vmiešavame krupicu.
4. Vzniknuté cesto miešame v hrnci na miernom teple a restujeme, kým sa neprestane lepiť na varešku a steny hrnca.
5. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame žĺtky a vajcia.
6. Potom vytvarujeme pravidelné knedličky asi 7 cm dlhé, ktoré varíme v pare na vymastenej dierovanej gastronádobe zhruba 5 minút.
7. Ihneď po uvarení ich potrieme rozpusteným maslom a vychladíme.
2. Mlieko s maslom privedieme k varu a ochutíme muškátovým kvetom a soľou.
3. Postupne do mlieka vmiešavame krupicu.
4. Vzniknuté cesto miešame v hrnci na miernom teple a restujeme, kým sa neprestane lepiť na varešku a steny hrnca.
5. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame žĺtky a vajcia.
6. Potom vytvarujeme pravidelné knedličky asi 7 cm dlhé, ktoré varíme v pare na vymastenej dierovanej gastronádobe zhruba 5 minút.
7. Ihneď po uvarení ich potrieme rozpusteným maslom a vychladíme.
Podávanie:
Na ľavú stranu teplého taniera umiestnime naparené knedličky, na stred nalejeme porciu teplej omáčky a do nej preložíme teplé rezy mäsa.