Diviak s čiernou omáčkou a slaninovými knedličkami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
diviak (jeleň) stehno bez kosti400g
krva, zeler150
Cibuľa žltá600g
Mrkva, zeler, petržlen150g
Cibuľa žltá200g
Bravčová masť škvarená50g
Cukor krupica3g
Nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie40g
Citrón (na šťavu)500g
Hovädzí vývar150g
Červené víno150g
Brusnicový kompót150g
Slivkový džem Hamé20g
Soľ kamenná300g
Oravská slanina alebo Bravčový bôčik údený bez kosti200g
Cibuľa žltá700g
Pečivo rožky200g
Múka hrubá15g
Soľ kamenná100g
Vajcia300g
Mlieko 1,5%0,5g
Čierne korenie, mleté0,2g
Muškátový oriešok, celý20g
Petržlen listový150g
Bravčová masť škvarenáPostup prípravy
Naloženie mäsa:
1. Očistené stehno nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g.
2. Koreňovú zeleninu a cibuľu olúpeme, umyjeme a nakrájame nahrubo. Kocky mäsa premiešame s nakrájanou zeleninou, čiernym pivom a prikryté pokrievkou necháme odležať v chladničke.
2. Koreňovú zeleninu a cibuľu olúpeme, umyjeme a nakrájame nahrubo. Kocky mäsa premiešame s nakrájanou zeleninou, čiernym pivom a prikryté pokrievkou necháme odležať v chladničke.
Príprava omáčky:
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu nahrubo.
2. Z korenia si pripravíme odvar a necháme ho asi 10 minút vylúhovať.
3. Mäso vyberieme z gastronádoby (v ktorej bolo naložené) a na časti masti ho opečieme. Potom mäso vyberieme, pridáme zvyšok masti, vložíme všetku koreňovú zeleninu (aj z naloženia) a restujeme ju.
4. Hneď ako sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a všetko spoločne restujeme dozlatista.
5. Následne do základu pridáme cukor, odvar z korenia, časť hovädzieho vývaru, červené víno, džem slivkový a brusnice, citrónovú šťavu a nálev z naloženia mäsa.
6. Do zaliateho základu vložíme opečené mäso, ochutíme soľou a dusíme domäkka.
7. Počas dusenia mäso za občasného miešania podlievame vývarom.
8. Ak máme mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, vyberieme aj čiastočne rozdusené kusy koreňovej zeleniny, a ešte všetko povaríme.
9. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso s kusmi zeleniny.
2. Z korenia si pripravíme odvar a necháme ho asi 10 minút vylúhovať.
3. Mäso vyberieme z gastronádoby (v ktorej bolo naložené) a na časti masti ho opečieme. Potom mäso vyberieme, pridáme zvyšok masti, vložíme všetku koreňovú zeleninu (aj z naloženia) a restujeme ju.
4. Hneď ako sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a všetko spoločne restujeme dozlatista.
5. Následne do základu pridáme cukor, odvar z korenia, časť hovädzieho vývaru, červené víno, džem slivkový a brusnice, citrónovú šťavu a nálev z naloženia mäsa.
6. Do zaliateho základu vložíme opečené mäso, ochutíme soľou a dusíme domäkka.
7. Počas dusenia mäso za občasného miešania podlievame vývarom.
8. Ak máme mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, vyberieme aj čiastočne rozdusené kusy koreňovej zeleniny, a ešte všetko povaríme.
9. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso s kusmi zeleniny.
Príprava cesta:
1.Slaninu nakrájame na kocôčky s veľkosťou 5 mm.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita.
3. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Potom si do misky vyklepneme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a metlou vymiešame hladké cestíčko.
4. Otrhané lístky petržlenu prekrájame na malé kúsky a zmiešame ich s kocôčkami žemle, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť.
5. Cesto si rozdelíme na kusy a namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne utiahnuť, inak sa nám knedličky pri varení rozpadnú.
6. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita.
3. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Potom si do misky vyklepneme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a metlou vymiešame hladké cestíčko.
4. Otrhané lístky petržlenu prekrájame na malé kúsky a zmiešame ich s kocôčkami žemle, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť.
5. Cesto si rozdelíme na kusy a namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne utiahnuť, inak sa nám knedličky pri varení rozpadnú.
6. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou.
Servírovanie:
Na teplý tanier na ľavú stranu servírujeme teplé knedličky, vpravo aranžujeme kocky mäsa s omáčkou. Zvyšnou omáčkou ešte mäso podlejeme. Pokrm doplníme kúskami v omáčke rozdusenej zeleniny a vetvičkou petržlenu.