Zaúdený pstruh s hubovou praženicou a zemiakovými plackami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
240g
Pstruh celý, pitvaný5g
Soľ morská Maldon1600g
Huby lesné, čerstvé200g
Cibuľa žltá0,5g
Rasca mletá0,5g
Korenie čierne, celé250g
Vajcia50g
Olej slnečnicový1000g
zemiaky (varný typ B)150g
Múka polohrubá150g
Múka hladká100g
Vajcia5g
Soľ kamenná200g
masť bravčová, škvarená3g
čerstvá pažitkaPostup prípravy
Príprava pstruha (cca 15 minút):
1. Z pstruha pripravíme filety, tie vykostíme a prekrojíme na polovicu. Na panvicu nasypeme trochu pilín, do panvice vložíme parák potretý olejom, na parák dáme pripravené filety a prikryjeme pokrievkou.
2. Takto sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu na miernom teple začneme zahrievať, a akonáhle ucítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom filety vyberieme, potrieme zľahka olivovým olejom a osolíme morskou soľou.
3. Ihneď servírujeme (fileta musí zostať šťavnatá).
2. Takto sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu na miernom teple začneme zahrievať, a akonáhle ucítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom filety vyberieme, potrieme zľahka olivovým olejom a osolíme morskou soľou.
3. Ihneď servírujeme (fileta musí zostať šťavnatá).
Príprava placiek (cca 45 minút):
1. Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme deň vopred v šupke. Ešte teplé zemiaky olúpeme. Druhý deň ich na jemnom strúhadle nastrúhame do misy a nasypeme na ne múku. Zemiaky s múkou jemne zamiešame tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes bez kusov zlepených zamiakov. Potom pridáme vajcia a soľ.
2. Opäť opatrne zmes premiešame (nemačkáme). Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme. Cesto trochu zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyváľame placku hrúbky 0,5 cm a tvorítkom vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do hnedastej farby.
3. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
2. Opäť opatrne zmes premiešame (nemačkáme). Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme. Cesto trochu zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyváľame placku hrúbky 0,5 cm a tvorítkom vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do hnedastej farby.
3. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
Príprava smaženice (cca 8 minút):
1. Očistené huby nakrájame na hrubé kusy. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju pozvoľna domäkka na oleji.
2. Pridáme huby, soľ, čierne korenie, rascu a opäť orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Všetku vodu z húb odvaríme a až potom pridáme vajcia, ktoré nám smaženicu zahustia. Smaženica nesmie byť vysušená.
2. Pridáme huby, soľ, čierne korenie, rascu a opäť orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Všetku vodu z húb odvaríme a až potom pridáme vajcia, ktoré nám smaženicu zahustia. Smaženica nesmie byť vysušená.
Servírovanie:
Na nahriaty tanier narovnáme upečené placky, vedľa nich priložíme smaženicu a doplníme čerstvo zaúdeným fi letom z pstruha a pažítkou.
Tipy kuchára:
1. Ak spracovávame zemiakové cesto príliš dlho, redne, lebo z neho vytláčame vodu obsiahnutú v zemiakoch. Chyba sa nedá napraviť.
2. Na smaženicu môžeme použiť aj zmesi húb, ale dobré je vždy uviesť v jedálnom lístku, z akých húb je smaženica pripravená.
3. Pstruha je treba mať kompletne vykosteného.
4. Pre provizórnu udiareň používame drevené „Whiski“ piliny/štiepky, ktoré sú špeciálne určené k tomuto druhuprípravy. Na zaúdenie 10 porcií je potreba cca 200 g.
2. Na smaženicu môžeme použiť aj zmesi húb, ale dobré je vždy uviesť v jedálnom lístku, z akých húb je smaženica pripravená.
3. Pstruha je treba mať kompletne vykosteného.
4. Pre provizórnu udiareň používame drevené „Whiski“ piliny/štiepky, ktoré sú špeciálne určené k tomuto druhuprípravy. Na zaúdenie 10 porcií je potreba cca 200 g.