Pstruh so zemiakovým šalátom

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
5ks
pstruh celý pitvaný80g
cesnaku120g
citróna80g
mix čerstvých byliniek (tymian, vňať, rozmarín, estragón...)morská soľ
čerstvo namleté čierne korenie
50ml
olivového oleja (na potretie)Zemiakový šalát:
800g
zemiakov (varný typ A)3ks
žltej cibule6ks
sterilizovaných uhoriekčierne mleté korenie
soľ
petržlenová vňať alebo pažítka
Nálev na šalát:
70-80ml
octu2-3PL
cukru (alebo podľa chuti)voda podľa potreby
1PL
slnečnicového oleja (alebo podľa chuti)Postup prípravy
Krok 1
Očistenú rybu dôkladne opláchneme a osušíme.
Krok 2
Na koži z oboch strán spravíme niekoľko zvislých plytkých zárezov. Do zárezov aj brušnej dutiny v masírujeme morskú soľ a čerstvo namleté korenie.
Krok 3
Do brušnej dutiny vložíme kúsky očisteného nakrájaného cesnaku , plátky citróna a zmes byliniek.
Krok 4
Rybu potrieme olivovým olejom a grilujeme na miernom ohni z oboch strán dozlatova alebo dáme jednoducho upiecť do rozohriatej rúry.
Krok 5
Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť.
Krok 6
Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – jemné plátky.
Krok 7
Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme nakrájanú cibuľu, 2 minúty povaríme a odstavíme.
Krok 8
Zemiaky očistíme, rozkrojíme po dĺžke na polovice a nakrájame na plátky, pridáme na plátky nakrájané uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou tak, aby boli zemiaky úplne ponorené.
Krok 9
Osolíme, okoreníme a polejeme olejom. Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke (ideálne deň pred servírovaním).
Krok 10
Pridáme nasekanú vňať alebo pažítku a servírujeme.