Pečený kapor s čiernou omáčkou a mrkvovými knedličkami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1 500g
kapor (polovice)10g
soľ kamenná70g
olej rastlinný150g
slanina bez kože300g
mrkva250g
zeler buľva250g
petržlen koreňový150g
cibuľa žltá0,1g
bobkový list1g
korenie čierne, celé1g
nové korenie, celé30g
cukor kryštál80g
citrón (na šťavu)150g
lekvár slivkový bez jabľk250g
víno červené, suché100g
brusnicový kompót1000g
kurací vývar (vlastná výroba15g
soľ kamenná500g
vajcia800g
žemľa100g
múka hrubá300g
mrkva20g
petržlen listový0,1g
muškátový oriešok8g
soľ kamenná40g
olej rastlinný10g
trebuľka čerstváPostup prípravy
Príprava kapra (cca 30 minút):
1. Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín za použitia lyžice alebo škrabky na ryby. Postupujeme od chvosta k hlave proti rastu šupín.
2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.
3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.
4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou dole).
5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju prepekáme dochrumkava.
6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.
7. Vysoké porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.
2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.
3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.
4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou dole).
5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju prepekáme dochrumkava.
6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.
7. Vysoké porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.
Príprava omáčky (cca 90 minút):
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.
2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.
3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.
4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
5. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.
2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.
3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.
4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
5. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.
Príprava knedlí (cca 60 minút):
1. Hrnčeky vymastíme olejom a obrátime hore dnom (prebytočný olej odkvapká).
2. Mrkvu uvaríme domäkka a rozmixujeme.
3. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky.
4. Žĺtky ochutíme muškátovým orieškom, vyšľaháme do peny a zmiešame s rozmixovanou mrkvou.
5. Do bielkov pridáme soľ a ušľaháme z nich pevný sneh.
6. Žĺtky spojíme s bielkami jednoduchým obracaním metličky a opatrne zapracujeme aj hrubú múku.
7. Vzniknutú hmotu krátko a ľahko zmiešame s olúpaným, na kocky nakrájaným pečivom a petržlenovou vňaťou.
8. Hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme alobalom.
9. Varíme v pare pri teplote 100 °C asi 40 min.
10. Po uvarení knedlíky necháme čiastočne vychladnúť a vyklopíme ich.
2. Mrkvu uvaríme domäkka a rozmixujeme.
3. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky.
4. Žĺtky ochutíme muškátovým orieškom, vyšľaháme do peny a zmiešame s rozmixovanou mrkvou.
5. Do bielkov pridáme soľ a ušľaháme z nich pevný sneh.
6. Žĺtky spojíme s bielkami jednoduchým obracaním metličky a opatrne zapracujeme aj hrubú múku.
7. Vzniknutú hmotu krátko a ľahko zmiešame s olúpaným, na kocky nakrájaným pečivom a petržlenovou vňaťou.
8. Hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme alobalom.
9. Varíme v pare pri teplote 100 °C asi 40 min.
10. Po uvarení knedlíky necháme čiastočne vychladnúť a vyklopíme ich.
Servírovanie:
1. Na ľavú stranu predhriateho taniera položíme prekrojené, naparené knedle.
2. Z pravej strany o ne oprieme porciu opečeného kapra a podlejeme čiernou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme vetvičkou trebuľky.
2. Z pravej strany o ne oprieme porciu opečeného kapra a podlejeme čiernou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme vetvičkou trebuľky.