Pečený kapor s čiernou omáčkou a mrkvovými knedličkami

Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky
Čas prípravy2 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1 500g
kapor (polovice)
10g
soľ kamenná
70g
olej rastlinný
150g
slanina bez kože
300g
mrkva
250g
zeler buľva
250g
petržlen koreňový
150g
cibuľa žltá
0,1g
bobkový list
1g
korenie čierne, celé
1g
nové korenie, celé
30g
cukor kryštál
80g
citrón (na šťavu)
150g
lekvár slivkový bez jabľk
250g
víno červené, suché
100g
brusnicový kompót
1000g
kurací vývar (vlastná výroba
15g
soľ kamenná
500g
vajcia
800g
žemľa
100g
múka hrubá
300g
mrkva
20g
petržlen listový
0,1g
muškátový oriešok
8g
soľ kamenná
40g
olej rastlinný
10g
trebuľka čerstvá

Postup prípravy

Príprava kapra (cca 30 minút):
1. Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín za použitia lyžice alebo škrabky na ryby. Postupujeme od chvosta k hlave proti rastu šupín.
2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.
3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.
4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou dole).
5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju prepekáme dochrumkava.
6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.
7. Vysoké porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.
Príprava omáčky (cca 90 minút):
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.
2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.
3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.
4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
5. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.
Príprava knedlí (cca 60 minút):
1. Hrnčeky vymastíme olejom a obrátime hore dnom (prebytočný olej odkvapká).
2. Mrkvu uvaríme domäkka a rozmixujeme.
3. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky.
4. Žĺtky ochutíme muškátovým orieškom, vyšľaháme do peny a zmiešame s rozmixovanou mrkvou.
5. Do bielkov pridáme soľ a ušľaháme z nich pevný sneh.
6. Žĺtky spojíme s bielkami jednoduchým obracaním metličky a opatrne zapracujeme aj hrubú múku.
7. Vzniknutú hmotu krátko a ľahko zmiešame s olúpaným, na kocky nakrájaným pečivom a petržlenovou vňaťou.
8. Hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme alobalom.
9. Varíme v pare pri teplote 100 °C asi 40 min.
10. Po uvarení knedlíky necháme čiastočne vychladnúť a vyklopíme ich.
Servírovanie:
1. Na ľavú stranu predhriateho taniera položíme prekrojené, naparené knedle.
2. Z pravej strany o ne oprieme porciu opečeného kapra a podlejeme čiernou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme vetvičkou trebuľky.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Fish
Ďalšie recepty s rybami

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich