Chňapáč s tamarindovou omáčkou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
700g
filiet chňapáča3
lyžice olivového oleja6
strúčikov cesnaku3
chilli papričiek4
jarnej cibuľky2
lyžice šťavy z limetiek4
lyžice tamarindovej pasty2
lyžice sójovej omáčky2
lyžice rybacej omáčky2
čajové lyžičky trstinového cukru1dcl
vodykorenie
soľ
Postup prípravy
Príprava kapra (cca 30 minút):
1. Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín za použitia lyžice alebo škrabky na ryby. Postupujeme od chvosta k hlave proti rastu šupín.
2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.
3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.
4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou dole).
5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju prepekáme dochrumkava.
6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.
7. Vysoké porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.
2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.
3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.
4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou dole).
5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju prepekáme dochrumkava.
6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.
7. Vysoké porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.
Príprava omáčky (cca 90 minút):
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.
2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.
3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.
4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
5. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.
2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.
3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.
4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
5. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.