VARIÁCIE USTRÍC
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
12ks
METRO Chef ustrice Fines de Claire N°230ml
METRO Chef sójová omáčka90ml
Rybia omáčka (Nuc mam hi)150ml
Voda podľa potreby (chuti)5g
Čili papričky červené čerstvé aj so semienkami10g
Cesnak150g
Limety čerstvé (na šťavu)80g
Cukor trstinový alebo podľa chuti10g
Jarná cibuľka (nemusí byť)80g
Šalotka banánová70ml
Červený vinný ocot10g
Pažítka čerstvá ( použijeme na servis)40g
Cukor trstinový (môže byť aj biely)70g
Olivový olej extra Virgine5g
SoľPostup prípravy
Ustrice:
Schránky opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Pomocou noža na ustrice otvoríme vrchnú časť ulity, prvú morskú vodu zlejeme a telo ustrice odspodu odrežeme - uvoľníme. Otočíme a podľa chuti pridáme všetky ostatné doplnky (dresing, vinaigrette, limeta...). Podávame na ľade a dobre vychladené.
Príprava vietnamského dresingu:
Do nádoby vložíme nadrobno nakrájané čili papričky, nasekaný alebo nastrúhaný cesnak (prípadne aj jarnú cibuľku), limetkovú šťavu, cukor, sójovú a rybiu omáčku. Všetko premiešame a prilejeme vodu, necháme zovrieť v malom kastróliku, odstavíme a necháme dobre vychladnúť. V chladničke vydrží v uzatvorenej nádobe 3 týždne.
Šalotkový vinaigrette:
Očistenú šalotku nakrájame nadrobno. Červený vinný ocot zmiešame s troškou trstinového cukru, môžeme pridať malé množstvo vody a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Následne tenkým prúdom prišľaháme olivový olej až sa nám vytvorí emulzia a osolíme podľa chuti. Môžeme pridať aj malé množstvo nasekanej pažítky. V chladničke vydrží v uzatvorenej nádobe niekoľko dní.
Servis:
Ustrice podávame na ľade dobre vychladené. V reštaurácií sa zväčša servírujú v poltucte (6ks) alebo tucte (12 ks). Základná chuť je ustrica a pár kvapiek limetovej šťavy. Existuje nesmierne množstvo variácií servírovania čerstvých ustríc, napr. servírovať ich môžeme aj so šalotkovým vinnaigretom a pažítkou alebo vietnamským dresingom a jarnou cibuľkou. Kombinovať a zdobiť ich môžeme rôznymi druhmi kaviáru a ovocných perál, mikrobylinkami, jedlými kvietkami či dokonca prepeličím vajíčkom (žĺtkom) a podobne.