Slimáky po burgundsky
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
8
tuctov slimákov500g
hrubozrnnej soli500ml
vínneho octu750ml
bieleho burgundského vína100g
cibule200g
mrkvy100
stopkového zeleruzväzok bylín (tymian, bobkový list, petržlenová vnat)
5
strúcikov cesnaku800g
masla100g
petržlenovej vnate150g
šalotky4
strúciky cesnakustrúhanka
cierne korenie
50g
strúhankysoľ
Postup prípravy
Príprava bylinkového masla:
1. Zmäknuté maslo zmiešame s nadrobno nasekanou šalotkou, petržlenovou vnatou a cesnakom.
2. Pridáme sol, korenie a strúhanku a potom zmes uložíme do chladnicky.
3. Bylinkové maslo vyberieme s dostatocným predstihom, aby zmäklo a dobre sa plnilo do ulít.
2. Pridáme sol, korenie a strúhanku a potom zmes uložíme do chladnicky.
3. Bylinkové maslo vyberieme s dostatocným predstihom, aby zmäklo a dobre sa plnilo do ulít.
Príprava slimákov:
1. Živé slimáky necháme 24 hodín hladovat, potom ich dôkladne opláchneme vodou a odstránime bielu zátku.
2. Naložíme ich do zmesi soli a octu na 10 hodín, následne ich ocistíme a varíme vo vriacej vode 30 minút.
3. Slimáky vyberieme z ulít, odstránime cierne vnútornosti a znovu ich umyjeme.
4. Potom ich zhruba 3 hodiny varíme spolu s vínom, cibulou, mrkvou, zelerom, bylinkami, cesnakom, solou a korením.
5. Ulity umyjeme, ocistíme všetky necistoty a povaríme 30 minút vo vode.
6. Vychladnuté ulity vytrieme zmäknutým bylinkovým maslom, dovnútra vložíme varené slimáky a pomocou malej lyžicky ulity maslom uzavrieme.
7. Pecieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 25 minút – maslo sa pocas prípravy nesmie škvarit.
2. Naložíme ich do zmesi soli a octu na 10 hodín, následne ich ocistíme a varíme vo vriacej vode 30 minút.
3. Slimáky vyberieme z ulít, odstránime cierne vnútornosti a znovu ich umyjeme.
4. Potom ich zhruba 3 hodiny varíme spolu s vínom, cibulou, mrkvou, zelerom, bylinkami, cesnakom, solou a korením.
5. Ulity umyjeme, ocistíme všetky necistoty a povaríme 30 minút vo vode.
6. Vychladnuté ulity vytrieme zmäknutým bylinkovým maslom, dovnútra vložíme varené slimáky a pomocou malej lyžicky ulity maslom uzavrieme.
7. Pecieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 25 minút – maslo sa pocas prípravy nesmie škvarit.
GASTRO TIP:
Ovela jednoduchší variant predstavuje nákup predvarených slimákov, ktoré stací spolocne s bylinkovým maslom vložit do prázdnych ulít (kúpených alebo nazbieraných a dôkladne ocistených) a následne zapiect v rúre.