Homár thermidor
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2
uvarených homárov60g
masla1
nakrájanej šalotky25g
hladkej múky300ml
mlieka1,5
lyžičky nakrájanej čerstvej trebuľky1
lyžička nakrájaného čerstvého estragónu1,5
lyžičky nakrájanej petržlenovej vňate2
lyžičky dijónskej horčice6
lyžíc suchého bieleho vína3
lyžice smotany na šľahanie4
lyžice nastrúhaného parmezánucitrón
čierne mleté korenie
soľ
Postup prípravy
Krok 1
Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Homárom vykrútime hlavy, klepetá odlomíme, prelámeme a vyberieme mäso.
Krok 2
Ostrým nožom homáre rozpolíme po dĺžke a odstránime z nich vnútornosti. Homárie mäso vyberieme a odložíme. Prázdne polovice panciera opláchneme a osušíme papierovými utierkami. Mäso nakrájame na plátky hrubé 2 cm.
Krok 3
V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme šalotku a opekáme ju 4 – 5 minút domäkka. Zapražíme ju múkou a za stáleho miešania zahrievame 2 minúty.
Krok 4
Hrniec odstavíme a omáčku postupne zriedime mliekom. Hrniec vrátime na oheň, omáčku za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Zmiernime oheň, do omáčky vmiešame bylinky a horčicu a osolíme ju a posypeme čiernym korením.
Krok 5
Hrniec odstavíme a do omáčky všľaháme víno a smotanu. Hrniec potom vrátime na platňu a omáčku pozvoľna varíme do zhustnutia.
Krok 6
Vložíme mäso z homára a 2 – 3 minúty prehrejeme. Zmes rozdelíme do polovíc panciera, posypeme parmezánom a grilujeme dozlatista. Hotový pokrm upravíme na misu, ozdobíme plátkami citróna a vetvičkami petržlenu a podávame.