Dusené zajačie stehno s čiernou omáčkou a pečenými šúľancami

Dusené zajačie stehno s čiernou omáčkou a pečenými šúľancami
Čas prípravy3 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
3000g
zajačie stehná
150g
Oravská slanina lisovaná
20g
soľ kamenná
0,5g
čierne mleté korenie
250g
mrkva
250g
zeler buľva
150g
petržlen koreňový
150g
cibuľa žltá
200g
bravčová masť
50g
cukor krupica
1g
nové korenie
1g
bobkový list
1g
celé čierne korenie
30g
citrón (na šťavu)
150g
lekvár slivkový (bez jabĺk)
50g
perník na strúhanie
750g
kompót brusnicový
30g
hrozienka
1500g
hovädzí vývar, vlastná výroba
200g
víno červené, suché
15g
soľ kamenná
2000g
zemiaky (varný typ B)
20g
soľ kamenná
400g
múka hrubá
200g
prepustené maslo

Postup prípravy

Príprava mäsa (cca 20 minút):
Zajačie stehná odblaníme, prešpikujeme klínkami slaniny, ochutíme soľou a korením.
Príprava omáčky (90 minút):
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.
2. Z korenín si pripravíme odvar, a necháme ho vylúhovať.
3. Na časti masti si opečieme mäso, aby sa pekne zatiahlo a šťava zostala vnútri.
4. Mäso vyberieme, pridáme zvyšok masti, vložíme koreňovú zeleninu a restujeme ju.
5. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
6. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót a hrozienka.
7. Následne vložíme opečené mäso, ochutíme soľou, zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso za občasného miešania podlievame vývarom.
8. Ak máme mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, do kastróla pridáme zvyšnú časť vína, nastrúhaný perník, zmiernime príkon tepla a ešte varíme miernym varom, aby sa perník úplne rozvaril.
9. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso.
Príprava šúľancov (45 minút):
1. Olúpané zemiaky nakrájame, zalejeme teplou vodou, osolíme a varíme úplne do mäkka. Mäkkosť skontrolujeme vpichom dvojzubej vidličky.
2. Pomocou pokrievky 2/3 vody scedíme, zemiaky zasypeme hrubou múkou, vareškou premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút prepariť múku. Hrniec môžeme nechať aj na kraji sporáka, ale pozor na pripálenie.
3. Následne zemiaky s múkou vypracujeme na hladkú hmotu pomocou pučidla či stroja.
4. Cesto si odvážime na dieliky s hmotnosťou 50 g (4 ks na porciu) a vytvarujeme šúľance.
5. Tie potom pred servírovaním opekáme zo všetkých strán na prepustenom masle do zlatista.
Servírovanie:
Stehno zajaca prelejeme čiernou omáčkou a doplníme porciou opečených šúľancov. Pokrm podávame na nahriatom tanieri.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s králičím mäsom

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich