Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou

Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou
Čas prípravy2,5 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2kg
jahňacieho pleca bez kosti
200g
šalotky
100ml
slnečnicového oleja
35g
čerstvého cesnaku
mleté čierne koreni
soľ
500ml
hydinového vývaru (vlastnej výroby)
100g
masla (82 %)
celé čierne korenie
soľ
500g
žemlí
200g
čerstvých pŕhľav
200g
anglickej slaniny
250g
vajec
200g
masla (82 %)
100ml
mlieka (1,5 %)
150ml
smotany na šľahanie (31 %)
150g
žltej cibule
muškátový oriešok
soľ
800g
čerstvých pŕhľav
100g
masla 82%
15g
čerstvého cesnaku
soľ

Postup prípravy

1. Jahňacie plece zbavíme blán, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a zviažeme potravinárskym motúzom do pekného pravidelného tvaru. Takto pripravené plece opečieme na panvici na oleji zo všetkých strán.
2. Opečené plece vyberieme a na výpeku orestujeme nakrájanú šalotku. Potom šalotku preložíme do pekáča, pridáme opečené plece, mierne podlejeme vodou a všetko vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.
3. Pečieme domäkka. Počas pečenia mäso podlievame vodou a podľa potreby obraciame. Hneď ako je mäso mäkké, vyberieme ho a výpek prelejeme do hrnca na prípravu šťavy.
Príprava šťavy:
1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu. Za stáleho miešania a občasného zastreknutia vody výpek vyrestujeme do zlatistej farby (kto chce, môže v tejto chvíli zaprášiť zľahka hladkou múkou), zalejeme pripraveným hydinovým vývarom, zredukujeme a precedíme.
2. Tesne pred servírovaním postupne vmiešavame kocôčky vychladeného masla. Tým šťavu zjemníme a zľahka zahustíme. Šťavu podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Príprava plnky:
1. Žemle nakrájame na kocky (cca 2,5 cm), vložíme do rúry a zapečieme do zlatista. Potom kocky žemle zvlhčíme mliekom a smotanou.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla. Pridáme na kocky nakrájanú anglickú slaninu, orestujeme a potom zmiešame s pripravenou navlhčenou žemľou.
3. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme, prekrájame a pridáme do misky k žemli. Všetko zľahka premiešame.
4. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky vyšľaháme do peny spoločne s maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom zľahka vmiešame do žemľovej zmesi. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou, a opäť zľahka zmiešame so zmesou.
5. Hotovú plnku vložíme do vymasteného pekáča, pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky. Správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
Príloha a servírovanie:
1. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme a necháme odkvapkať. Na rozpustenom masle speníme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme pŕhľavy a osolíme.
2. Na nahriaty tanier položíme najprv zapečenú plnku, ktorú doplníme čerstvo pripravenými pŕhľavami. Následne všetko zľahka podlejeme šťavou a na to položíme dva plátky jahňacieho pleca.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s jahňacím mäsom
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich