Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou

Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou

Čas prípravy
:
2,5 hod
Obtiažnost
:
Stredná
Počet porcií
:
10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2kg
jahňacieho pleca bez kosti
200g
šalotky
100ml
slnečnicového oleja
35g
čerstvého cesnaku
mleté čierne koreni
soľ
500ml
hydinového vývaru (vlastnej výroby)
100g
masla (82 %)
celé čierne korenie
soľ
500g
žemlí
200g
čerstvých pŕhľav
200g
anglickej slaniny
250g
vajec
200g
masla (82 %)
100ml
mlieka (1,5 %)
150ml
smotany na šľahanie (31 %)
150g
žltej cibule
muškátový oriešok
soľ
800g
čerstvých pŕhľav
100g
masla 82%
15g
čerstvého cesnaku
soľ

Postup prípravy

1. Jahňacie plece zbavíme blán, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a zviažeme potravinárskym motúzom do pekného pravidelného tvaru. Takto pripravené plece opečieme na panvici na oleji zo všetkých strán.
2. Opečené plece vyberieme a na výpeku orestujeme nakrájanú šalotku. Potom šalotku preložíme do pekáča, pridáme opečené plece, mierne podlejeme vodou a všetko vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.
3. Pečieme domäkka. Počas pečenia mäso podlievame vodou a podľa potreby obraciame. Hneď ako je mäso mäkké, vyberieme ho a výpek prelejeme do hrnca na prípravu šťavy.
Príprava šťavy:
1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu. Za stáleho miešania a občasného zastreknutia vody výpek vyrestujeme do zlatistej farby (kto chce, môže v tejto chvíli zaprášiť zľahka hladkou múkou), zalejeme pripraveným hydinovým vývarom, zredukujeme a precedíme.
2. Tesne pred servírovaním postupne vmiešavame kocôčky vychladeného masla. Tým šťavu zjemníme a zľahka zahustíme. Šťavu podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Príprava plnky:
1. Žemle nakrájame na kocky (cca 2,5 cm), vložíme do rúry a zapečieme do zlatista. Potom kocky žemle zvlhčíme mliekom a smotanou.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla. Pridáme na kocky nakrájanú anglickú slaninu, orestujeme a potom zmiešame s pripravenou navlhčenou žemľou.
3. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme, prekrájame a pridáme do misky k žemli. Všetko zľahka premiešame.
4. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky vyšľaháme do peny spoločne s maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom zľahka vmiešame do žemľovej zmesi. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou, a opäť zľahka zmiešame so zmesou.
5. Hotovú plnku vložíme do vymasteného pekáča, pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky. Správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
Príloha a servírovanie:
1. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme a necháme odkvapkať. Na rozpustenom masle speníme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme pŕhľavy a osolíme.
2. Na nahriaty tanier položíme najprv zapečenú plnku, ktorú doplníme čerstvo pripravenými pŕhľavami. Následne všetko zľahka podlejeme šťavou a na to položíme dva plátky jahňacieho pleca.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte saMETRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste sena odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie recepty s jahňacím mäsom
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich