Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2kg
jahňacieho pleca bez kosti200g
šalotky100ml
slnečnicového oleja35g
čerstvého cesnakumleté čierne koreni
soľ
500ml
hydinového vývaru (vlastnej výroby)100g
masla (82 %)celé čierne korenie
soľ
500g
žemlí200g
čerstvých pŕhľav200g
anglickej slaniny250g
vajec200g
masla (82 %)100ml
mlieka (1,5 %)150ml
smotany na šľahanie (31 %)150g
žltej cibulemuškátový oriešok
soľ
800g
čerstvých pŕhľav100g
masla 82%15g
čerstvého cesnakusoľ
Postup prípravy
1. Jahňacie plece zbavíme blán, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a zviažeme potravinárskym motúzom do pekného pravidelného tvaru. Takto pripravené plece opečieme na panvici na oleji zo všetkých strán.
2. Opečené plece vyberieme a na výpeku orestujeme nakrájanú šalotku. Potom šalotku preložíme do pekáča, pridáme opečené plece, mierne podlejeme vodou a všetko vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.
3. Pečieme domäkka. Počas pečenia mäso podlievame vodou a podľa potreby obraciame. Hneď ako je mäso mäkké, vyberieme ho a výpek prelejeme do hrnca na prípravu šťavy.
2. Opečené plece vyberieme a na výpeku orestujeme nakrájanú šalotku. Potom šalotku preložíme do pekáča, pridáme opečené plece, mierne podlejeme vodou a všetko vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.
3. Pečieme domäkka. Počas pečenia mäso podlievame vodou a podľa potreby obraciame. Hneď ako je mäso mäkké, vyberieme ho a výpek prelejeme do hrnca na prípravu šťavy.
Príprava šťavy:
1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu. Za stáleho miešania a občasného zastreknutia vody výpek vyrestujeme do zlatistej farby (kto chce, môže v tejto chvíli zaprášiť zľahka hladkou múkou), zalejeme pripraveným hydinovým vývarom, zredukujeme a precedíme.
2. Tesne pred servírovaním postupne vmiešavame kocôčky vychladeného masla. Tým šťavu zjemníme a zľahka zahustíme. Šťavu podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
2. Tesne pred servírovaním postupne vmiešavame kocôčky vychladeného masla. Tým šťavu zjemníme a zľahka zahustíme. Šťavu podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Príprava plnky:
1. Žemle nakrájame na kocky (cca 2,5 cm), vložíme do rúry a zapečieme do zlatista. Potom kocky žemle zvlhčíme mliekom a smotanou.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla. Pridáme na kocky nakrájanú anglickú slaninu, orestujeme a potom zmiešame s pripravenou navlhčenou žemľou.
3. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme, prekrájame a pridáme do misky k žemli. Všetko zľahka premiešame.
4. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky vyšľaháme do peny spoločne s maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom zľahka vmiešame do žemľovej zmesi. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou, a opäť zľahka zmiešame so zmesou.
5. Hotovú plnku vložíme do vymasteného pekáča, pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky. Správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla. Pridáme na kocky nakrájanú anglickú slaninu, orestujeme a potom zmiešame s pripravenou navlhčenou žemľou.
3. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme, prekrájame a pridáme do misky k žemli. Všetko zľahka premiešame.
4. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky vyšľaháme do peny spoločne s maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom zľahka vmiešame do žemľovej zmesi. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou, a opäť zľahka zmiešame so zmesou.
5. Hotovú plnku vložíme do vymasteného pekáča, pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky. Správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
Príloha a servírovanie:
1. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme a necháme odkvapkať. Na rozpustenom masle speníme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme pŕhľavy a osolíme.
2. Na nahriaty tanier položíme najprv zapečenú plnku, ktorú doplníme čerstvo pripravenými pŕhľavami. Následne všetko zľahka podlejeme šťavou a na to položíme dva plátky jahňacieho pleca.
2. Na nahriaty tanier položíme najprv zapečenú plnku, ktorú doplníme čerstvo pripravenými pŕhľavami. Následne všetko zľahka podlejeme šťavou a na to položíme dva plátky jahňacieho pleca.