Svätomartinská hus
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1
hussoľ
rasca
jablká
Postup prípravy
Krok 1
Hus si najprv pripravte a Nasoľte. Z brušnej dutiny vyberte droby aj prebytočný tuk. Potom hus zo všetkých strán aj zvnútra poriadne osoľte (naozaj solí nešetrite) a okmínujte. Dajte na plech alebo na mriežku a nechajte odležať v chladničke. Minimum je cez noc, ideál je 24 hodín.
Krok 2
Nasolené hus osušte a dutinu vyplňte jablkami. Ideálna zostava na pečenie je plech s vyšším okrajom a vysoký rošt na hydinu (na videu), ktorý umožňuje voľné prúdenie vzduchu aj na spodnej strane. Môžete to ale taky vyriešiť použitím pekáča a tým, že hus položíte priamo na mriežku v rúre.
Krok 3
Hus pred pečením podlejte vodou a dajte piecť do rúry rozohriatej na 120 ° C. Pečte podľa veľkosti husi 4 až 6 hodín. Mäso musí ísť po upečení úplne od kosti. Pre pekne chrumkavú kôrku hus ku koncu vyberte z rúry. Rúru rozohrejte na 230 ° C. Potom hus vráťte a sprudka zapečte asi 15 minút.
Krok 4
Upečenú hus dajte bokom a nechajte v pokoji odpočívať. Medzitým z plechu zlejte prebytočný tuk. Dajte na sporák a zalejte vodou (alebo vývarom). Nechajte prísť k varu a zároveň zoškrabte a rozmiešajte všetky pripečenín. Cez cedník zlejte do rajnice a zvarte na silnú šťavu. Odpočatnou hus naporciujte a podávajte spolu so šťavou a husím sadlom. A samozrejme pridajte aj lokše a kapusta!