Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
Husacie prsia s kosťou a kožou30g
Soľ kamenná 1g
Rasca celá40g
Múka hladká600g
Kurací vývar, vlastná výroba 450g
Zemiaky varný typ B 150g
Múka hladká20g
Soľ kamenná 50g
Vajcia50g
Špenát listový čerstvý50g
Masť bravčová, škvarená1000g
Špenát listový čerstvý 80g
Maslo 82% 10g
Soľ kamenná 80g
Cibuľa žltá15g
Cesnak čerstvý0,5g
Korenie čierne mletéPostup prípravy
Príprava mäsa (cca 120 minút):
1. Husacie prsia osolíme, orascujeme a vložíme do gastronádoby. Mierne ich podlejeme vodou, prikryje- me pokrievkou a pečieme v konvektomate (rúre) na 165 °C.
2. Počas pečenia prsia podlievame vodou a prelievame výpekom. Prebytočnú masť odoberáme.
3. Akonáhle sú prsia mäkké, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme, až kým nie je koža na prsiach zlatistá a chrumkavá.
4. Pečené prsia vyberieme do čistej gastronádoby, výpek zlejeme do panvice, vyrestujeme ho na tuk, znížime príkon tepla, zaprášime múkou, orestujeme do tmavozlatej farby, zalejeme studeným vývarom, rozšľaháme metlou a prevárame asi 15 minút.
5. Potom šťavu precedíme a prípadne dochutíme soľou.
2. Počas pečenia prsia podlievame vodou a prelievame výpekom. Prebytočnú masť odoberáme.
3. Akonáhle sú prsia mäkké, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme, až kým nie je koža na prsiach zlatistá a chrumkavá.
4. Pečené prsia vyberieme do čistej gastronádoby, výpek zlejeme do panvice, vyrestujeme ho na tuk, znížime príkon tepla, zaprášime múkou, orestujeme do tmavozlatej farby, zalejeme studeným vývarom, rozšľaháme metlou a prevárame asi 15 minút.
5. Potom šťavu precedíme a prípadne dochutíme soľou.
Príprava špenátu (cca 5 minút):
1. Listový špenát preberieme a otrháme z listov stonky. Vložíme ho do veľkej misky alebo gastronádoby, zalejeme ho veľkým množstvom studenej vody a necháme asi 20 minút namočiť.
2. Potom špenát vyberieme z vody a zalejeme ho čistou vodou. Toto opakujeme, až kým nie sú listy absolútne čisté.
3. Potom necháme špenát odkvapkať v sitku alebo ho odstredíme v centrifúge na bylinky.
4. V kastróli rozpustíme maslo, ochutíme ho soľou, nastrúhaným cesnakom a orestujeme na ňom dosklovita na drobno nakrájanú cibuľu.
5. Následne vložíme listy špenátu a len zľahka ich na masle prehrejeme.
2. Potom špenát vyberieme z vody a zalejeme ho čistou vodou. Toto opakujeme, až kým nie sú listy absolútne čisté.
3. Potom necháme špenát odkvapkať v sitku alebo ho odstredíme v centrifúge na bylinky.
4. V kastróli rozpustíme maslo, ochutíme ho soľou, nastrúhaným cesnakom a orestujeme na ňom dosklovita na drobno nakrájanú cibuľu.
5. Následne vložíme listy špenátu a len zľahka ich na masle prehrejeme.
Príprava lokší (cca 50 minút):
1. Listový špenát starostlivo preberieme a umyjeme, aby sme ho zbavili nečistôt. Necháme ho odkvapkať na sitku.
2. Na panvici rozpustíme maslo, speníme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku.
3. Potom pridáme listový špenát a iba ho na panvici prehrejeme. Dochutíme soľou.
4. Akonáhle špenát zmenší svoj objem, ihneď ním plníme lokše a servírujeme.
2. Na panvici rozpustíme maslo, speníme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku.
3. Potom pridáme listový špenát a iba ho na panvici prehrejeme. Dochutíme soľou.
4. Akonáhle špenát zmenší svoj objem, ihneď ním plníme lokše a servírujeme.
Servírovanie:
Na teplý tanier k ľavej strane položíme naplnené, preložené lokše so špenátom, k pravej strane servírujeme porciu pečeného husacieho prsa, ktoré podlejeme šťavou.
TIP ŠÉFKUCHÁRA:
Pri pečení husi je dobré ju najskôr piecť priklopenú, odkrývame ju, až keď je mäkká. Docielime tak lepšiu šťavnatosť mäsa.