Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami

Pečené husacie prsia so špenátovými lokšami
Čas prípravy3 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2000g
Husacie prsia s kosťou a kožou
30g
Soľ kamenná 
1g
Rasca celá
40g
Múka hladká
600g
Kurací vývar, vlastná výroba 
450g
Zemiaky varný typ B 
150g
Múka hladká
20g
Soľ kamenná 
50g
Vajcia
50g
Špenát listový čerstvý
50g
Masť bravčová, škvarená
1000g
Špenát listový čerstvý 
80g
Maslo 82% 
10g
Soľ kamenná 
80g
Cibuľa žltá
15g
Cesnak čerstvý
0,5g
Korenie čierne mleté

Postup prípravy

Príprava mäsa (cca 120 minút):
1. Husacie prsia osolíme, orascujeme a vložíme do gastronádoby. Mierne ich podlejeme vodou, prikryje- me pokrievkou a pečieme v konvektomate (rúre) na 165 °C. 
2. Počas pečenia prsia podlievame vodou a prelievame výpekom. Prebytočnú masť odoberáme. 
3. Akonáhle sú prsia mäkké, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme, až kým nie je koža na prsiach zlatistá a chrumkavá.  
4. Pečené prsia vyberieme do čistej gastronádoby, výpek zlejeme do panvice, vyrestujeme ho na tuk, znížime príkon tepla, zaprášime múkou, orestujeme do tmavozlatej farby, zalejeme studeným vývarom, rozšľaháme metlou a prevárame asi 15 minút. 
5. Potom šťavu precedíme a prípadne dochutíme soľou.
Príprava špenátu (cca 5 minút):
1. Listový špenát preberieme a otrháme z listov stonky. Vložíme ho do veľkej misky alebo gastronádoby, zalejeme ho veľkým množstvom studenej vody a necháme asi 20 minút namočiť.  
2. Potom špenát vyberieme z vody a zalejeme ho čistou vodou. Toto opakujeme, až kým nie sú listy absolútne čisté. 
3. Potom necháme špenát odkvapkať v sitku alebo ho odstredíme v centrifúge na bylinky. 
4. V kastróli rozpustíme maslo, ochutíme ho soľou, nastrúhaným cesnakom a orestujeme na ňom dosklovita na drobno nakrájanú cibuľu.
5. Následne vložíme listy špenátu a len zľahka ich na masle prehrejeme. 
Príprava lokší (cca 50 minút):
1. Listový špenát starostlivo preberieme a umyjeme, aby sme ho zbavili nečistôt. Necháme ho odkvapkať na sitku.
2. Na panvici rozpustíme maslo, speníme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku. 
3. Potom pridáme listový špenát a iba ho na panvici prehrejeme. Dochutíme soľou. 
4. Akonáhle špenát zmenší svoj objem, ihneď ním plníme lokše a servírujeme.
Servírovanie:
Na teplý tanier k ľavej strane položíme naplnené, preložené lokše so špenátom, k pravej strane servírujeme porciu pečeného husacieho prsa, ktoré podlejeme šťavou. 
TIP ŠÉFKUCHÁRA:
Pri pečení husi je dobré ju najskôr piecť priklopenú, odkrývame ju, až keď je mäkká. Docielime tak lepšiu šťavnatosť mäsa.
Ďalšie recepty s hydinou

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich