Pečená hus so staročeskými kapustníkmi a červenou kapustou

Pečená hus so staročeskými kapustníkmi a červenou kapustou
Čas prípravy
ObťažnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2500g
husi
20g
soli 
0,5g
drvenej rasce
250g
výpeku z husi 
750ml
hydinového vývaru 
100ml
kuracieho demi-glace
600g
červenej hlávkovej kapusty 
50g
žltej cibule
50g
škvarenej bravčovej masti
0,5g
celej rasce 
35g
krupicového cukru 
35ml
 kvasného octu 
5g
soli
1000g
zemiakov (varný typ a) 
750g
kyslej kapusty
150g
žltej cibule 
3g
zemiakového škrobu 
150g
polohrubej múky 
150g
vajec 
15g
soli 
50g
masti (na vymastenie pekáča)
10
čerstvého majoránu
300g
cibule 
500g
oleja
150g
kučeravého kelu
0,5g
soli
150g
žltej cibule 
100g
masti

Postup prípravy

Príprava mäsa:
1. Dobre očistenú a umytú hus osolíme, posypeme rascou a vložíme do gastronádoby.
2. Mierne ju podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pečieme v konvektomate (rúre) pri 165 °C.
3. Počas pečenia podlievame vodou a prelievame výpekom.
4. Tučné miesta prepichneme, aby sa masť lepšie vypekala, prebytočný tuk odoberáme.
5. Keď je hus mäkká, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá.
6. Pečenú hus vložíme do čistej gastronádoby, výpek zlejeme do panvice a zredukujeme.
7. Z povrchu naberačkou pozbierame prebytočný tuk, zalejeme vývarom, pridáme demiglace a precedíme cez jemné sitko.
Príprava kapusty:
1. Kapustu očistíme od vrchných listov, prekrojíme na štvrtiny, vyrežeme z nej hlúb a nakrájame na stroji alebo nožom na rezance široké 5 mm.
2. Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masti dosklovata.
3. Pridáme kapustu, mierne podlejeme vodou, ochutíme soľou, cukrom, rascou a dusíme, kým nie je „na skus“.
4. Hotovú kapustu dochutíme octom.
Príprava kapustníkov:
1. Listy kučeravého kelu sparíme v horúcej vode a vložíme ich do studenej vody s ľadom.
2. Cibuľu nakrájame na lodičky, orestujeme ju na panvici s masťou dosklovata a pridáme sparené listy kučeravého kelu.
3. Na záver všetko ochutíme soľou.
Príprava smaženej cibuľky:
1.  Cibuľu nakrájame na nárezovom stroji na tenké kolieska, ktoré postupne vyprážame v oleji do zlatistej farby.
2. Usmaženú cibuľku vyberieme kovovým podberáčikom a necháme ju na papierovej kuchynskej utierke odkvapkať.
Príprava kelu:
1. Listy kučeravého kelu sparíme v horúcej vode a vložíme ich do studenej vody s ľadom.
2. Cibuľu nakrájame na lodičky, orestujeme ju na panvici s masťou dosklovata a pridáme sparené listy kučeravého kelu.
3. Na záver všetko ochutíme soľou.
Podávanie:
1. Pokrm servírujeme na stred teplého taniera.
2. Na ľavú stranu preložíme rez zapečeného kapustníka doplnený smaženou cibuľkou, k nemu pridáme pomocou formičky teplú kapustu.
3. Zapečené prsia husi rozkrojíme a servírujeme ku kapuste.
4. Aj biskupa zapečieme a podávame ako lahôdku.
5. Druhú časť pŕs natrháme na vlákna a položíme na mäso.
6. K mäsu naaranžujeme kučeravý kel s cibuľou a na záver pokrm doplníme šťavou z mäsa.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte sa METRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody  
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste se na odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách  
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie recepty s hydinou
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich