Konfitované kačacie stehná so staročeským cibuľovým prívarkom

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
4
kačacie stehnásoľ hrubozrnná
nové korenie celé
klinčeky
tymian čerstvý
1kg
masť husacia / kačacia / bravčová120g
koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)1-2väčšie
zemiaky v šupe500-600g
bielej cibule3ks
bobkového listu120g
údenej slaniny2-3PL
trstinového cukrumorská soľ
80-100 ml
vínneho octu (alebo podľa chuti)maslo
rasca (rímska alebo obyčajná)
250ml
smotany na šľahanie 33 %Zemiakové lokše alebo variácie knedlí
Postup prípravy
Krok 1
Kačacie stehná očistíme. Hrubozrnnú soľ zmiešame s korením a votrieme do stehien. Uložíme do chladničky do druhého dňa.
Krok 2
Stehná omyjeme, osušíme a opečieme s malým množstvom masti z oboch strán.
Krok 3
Očistenú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy, taktiež opečieme a vložíme do rozohriatej kačacej masti spoločne s opečenými stehnami a bylinkami.
Krok 4
Stehná konfitujeme plne ponorené v masti pri teplote 90-95 °C 4,5 hodiny alebo podľa potreby. (Mäso takmer samo odpadá od kosti).
Krok 5
Pred servírovaním len prudko zapečieme rúre alebo pod grilom, aby sa koža upiekla do chrumkava.
Krok 6
Na prívarok umyté zemiaky do 1/3 nakrojíme, upečieme v rúre na 210°C asi 1 hodinu a dužinu ešte za tepla vydlabeme.
Krok 7
Rozmixujeme s troškou smotany do hladka a použijeme na zahustenie prívarku.
Krok 8
Bielu cibuľu očistíme a nakrájame na rezančeky a restujeme na masle s na kocky nakrájanou slaninkou a rascou.
Krok 9
Pridáme hnedý cukor, soľ, koreniny a zastrekneme vinným octom a necháme zredukovať na polovicu. Nakoniec zahustíme pripraveným pyré z pečených zemiakov.
Krok 10
Podávame s omastenými lokšami alebo knedľami.