Konfitované kačacie stehná so staročeským cibuľovým prívarkom 

Čas prípravy6 hod
NáročnosťĽahká
Počet porcií4

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
4
kačacie stehná
soľ hrubozrnná
nové korenie celé
klinčeky
tymian čerstvý
1kg
masť husacia / kačacia / bravčová
120g
koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
1-2väčšie
zemiaky v šupe
500-600g
bielej cibule
3ks
bobkového listu
120g
údenej slaniny
2-3PL
trstinového cukru
morská soľ
80-100 ml
vínneho octu (alebo podľa chuti)
maslo
rasca (rímska alebo obyčajná)
250ml
smotany na šľahanie 33 %
Zemiakové lokše alebo variácie knedlí

Postup prípravy

Krok 1
Kačacie stehná očistíme. Hrubozrnnú soľ zmiešame s korením a votrieme do stehien. Uložíme do chladničky do druhého dňa. 
Krok 2
Stehná omyjeme, osušíme a opečieme s malým množstvom masti z oboch strán.
Krok 3
Očistenú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy, taktiež opečieme a vložíme do rozohriatej kačacej masti spoločne s opečenými stehnami a bylinkami. 
Krok 4
Stehná konfitujeme plne ponorené v masti pri teplote 90-95 °C 4,5 hodiny alebo podľa potreby. (Mäso takmer samo odpadá od kosti).
Krok 5
Pred servírovaním len prudko zapečieme rúre alebo pod grilom, aby sa koža upiekla do chrumkava. 
Krok 6
Na prívarok umyté zemiaky do 1/3 nakrojíme, upečieme v rúre na 210°C asi 1 hodinu a dužinu ešte za tepla vydlabeme.
Krok 7
Rozmixujeme s troškou smotany do hladka  a použijeme na zahustenie prívarku.
Krok 8
Bielu cibuľu očistíme a nakrájame na rezančeky a restujeme na masle s na kocky nakrájanou slaninkou a rascou. 
Krok 9
Pridáme hnedý cukor, soľ, koreniny a zastrekneme vinným octom a necháme zredukovať na polovicu. Nakoniec zahustíme pripraveným pyré z pečených zemiakov.
Krok 10
Podávame s omastenými lokšami alebo knedľami.
Ďalšie recepty s hydinou

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich