Konfitované husacie stehná so zemiakovými lokšami, pečeným jablkom a kalerábovou kapustou

Konfitované husacie stehná so zemiakovými lokšami
Čas prípravy1 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2 500g
chladených husacíchstehien
1 000g
soli
1g
celého nového korenia
20g
čerstvého tymianu
1g
klinčekov
2500g
kačacej masti
1g
bobkového listu
1g
celého nového korenia
20g
čerstvého tymianu
1g
klinčekov
140g
mrkvy
120g
žltej cibule
120g
zeleru
1200g
veľkých kalerábov(goliášok)
100g
žltej cibule
100g
škvarenej bravčovej masti
1g
pažítky
75g
cukru krupice
75g
bieleho vínneho octu
10g
soli
60g
banánovej šalotky
80g
teľacieho demi-glace (vlastnej výroby)
150ml
suchého červeného vína
1g
celého čierneho korenia
50g
masla (82 %)
400ml
kuracieho vývaru(vlastnej výroby)
200g
čerstvých červenýchríbezlí (na šťavu)
1 800g
zemiakov (varný typ B)
600g
hladkej múky
100g
škvarenej bravčovej masti
20g
soli
100g
vajec (v prípade potreby)
1 000g
červených jabĺk(priemer cca 7 cm)

Postup prípravy

Príprava mäsa:
1. Hrubozrnnú soľ zmiešame s korením a votrieme do očistených husacích stehien.
2. Preložíme ich do gastronádoby, prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladničky do druhého dňa.
Konfitovanie stehien:
1. Husacie stehná umyjeme, osušíme a opečieme na panvici s malým množstvom masti z oboch strán. 
2. Očistenú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy, taktiež opečieme a vložíme do rozohriatej kačacej masti spolu s opečenými stehnami a bylinkami.
3. Stehná konfitujeme plne ponorené v masti 4,5 hodiny pri teplote do 90 °C. (Mäso samo odpadá od kosti.)
4. Potom ich odstavíme z príkonu tepla a necháme ich mierne vychladnúť (cca 30 minút).
5. Následne ich preložíme do jednoporciových vrecúšok spolu s tukom, necháme ich úplne vychladnúť a zavakuujeme. 
6. Podľa servírovania ich priebežne ohrievame vo vodnom kúpeli a dozpekáme pod salamandrom.
Príprava kapusty:
1. Olúpané kaleráby nakrájame na mandolíne alebo nakrájame nožom na prúžky široké 5 mm.
2. Ošúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masti dosklovita.
3. Potom pridáme kaleráb, mierne podlejeme vodou, ochutíme soľou, cukrom a dusíme „na zhryz“.
4. Hotovú kapustu dochutíme octom a doplníme najemno nakrájanou pažítkou.
Príprava šťavy:
1. Ošúpanú a nakrájanú šalotku orestujeme na výpeku dosklovita.
2. Pridáme demi-glace, kurací vývar, červené víno, čierne korenie a vytlačenú a prepasírovanú šťavu z čerstvých ríbezlí. 
3. Šťavu zredukujeme, v závere ju precedíme, vmiešame do nej kocky vychladeného masla a osolíme. 
Príprava lokší:
1. Uvarené zemiaky ošúpeme. Vychladnuté ich nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, vajce, soľ a spracujeme.
2. Cesto vyvaľkáme na plát vysoký 2 mm a vykrajujeme placky, ktoré opekáme nasucho na kameni či železnej platni.
3. Po upečení a pri servírovaní lokše potierame masťou.
Príprava jabĺk:
Umyté jablká pečieme na pekáči pri teplote 165 °C dozlatista.
Podávanie:
1. Na ľavú stranu preložíme teplé, kalerábovou kapustou naplnené lokše, na pravú stranu zvyšnú časť kapusty a na ňu aranžujeme zapečené stehno kosťou smerom do taniera.
2. Na zadnú časť priložíme pečené jablko.
3. Na záver stehno podlejeme silnou šťavou.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hydinou

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich