Husací guláš - varianta s opečenými kapustníkmi

Husací guláš - varianta s opečenými kapustníkmi
Čas prípravy75 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
700g
husacích žalúdkov
700g
husacích sŕdc
500g
husacej pečene
500g
žltej cibule
120g
bravčovej masti
30g
mletej sladkej papriky
50g
paradajkového pretlaku
100g
hladkej múky
0,02g
drvenej rasce
0,01g
mletého čierneho korenia
20g
čerstvého majoránu
1000ml
hydinového vývaru vlastnej výroby
40g
čerstvého cesnaku
1000g
zemiakov (varný typ a) 
750g
kyslej kapusty
150g
žltej cibule 
3g
zemiakového škrobu 
150g
polohrubej múky 
150g
vajec 
15g
soli 
50g
masti (na vymastenie pekáča)
10g
čerstvého majoránu

Postup prípravy

Príprava mäsa a omáčky:
1. Husacie žalúdky, srdce i pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy.
2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.
3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.
5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.
6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.
9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.
10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
Príprava kapustníka:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. (Strúhame do vody, aby zemiaky nezhnedli.)
2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.
3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.
4. Všetko ručne premiešame a rovnomerne rozložíme do vymasteného pekáča.
5. Pečieme dozlatista na 150 °C približne 60 minút – dĺžka pečenia je závislá od veľkosti pekáča a výšky hmoty.
6. Hotový kapustník necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a pred výdajom zapečieme pod grilom alebo v rúre.
1. Základný recept ponúka obmenu v podobe kapustníkov opečených na masti v lievancovníku do zlatista, ktoré pri podávaní zapečieme pod salamandrom alebo v konvektomate.
2. Celý pokrm navyše ozdobíme na oleji osmaženými tenkými kolieskami cibule.
Podávanie:
Na ľavú stranu teplého taniera preložíme porciu kapustníka, na pravú stranu servírujeme husací guláš. Pokrm doplníme vetvičkou čerstvého majoránu.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hydinou

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich