Husací guláš s kapustníkmi - kantína
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
700g
husacích žalúdkov700g
husacích sŕdc500g
husacej pečene500g
žltej cibule120g
bravčovej masti30g
mletej sladkej papriky50g
paradajkového pretlaku100g
hladkej múky0,02g
drvenej rasce0,01g
mletého čierneho korenia20g
čerstvého majoránu1000ml
hydinového vývaru vlastnej výroby40g
čerstvého cesnaku1000g
zemiakov (varný typ a) 750g
kyslej kapusty150g
žltej cibule 3g
zemiakového škrobu 150g
polohrubej múky 150g
vajec 15g
soli 50g
masti (na vymastenie pekáča)10g
čerstvého majoránuPostup prípravy
Príprava mäsa a omáčky:
1. Husacie žalúdky, srdce i pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy.
2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.
3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.
5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.
6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.
9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.
10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.
3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.
5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.
6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.
9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.
10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
Príprava kapustníka:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. (Strúhame do vody, aby zemiaky nezhnedli.)
2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.
3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.
4. Všetko ručne premiešame a rovnomerne rozložíme do vymasteného pekáča.
5. Pečieme dozlatista na 150 °C približne 60 minút – dĺžka pečenia je závislá od veľkosti pekáča a výšky hmoty.
6. Hotový kapustník necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a pred výdajom zapečieme pod grilom alebo v rúre.
2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.
3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.
4. Všetko ručne premiešame a rovnomerne rozložíme do vymasteného pekáča.
5. Pečieme dozlatista na 150 °C približne 60 minút – dĺžka pečenia je závislá od veľkosti pekáča a výšky hmoty.
6. Hotový kapustník necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a pred výdajom zapečieme pod grilom alebo v rúre.
Podávanie:
Na ľavú stranu teplého taniera preložíme porciu kapustníka, na pravú stranu servírujeme husací guláš. Pokrm doplníme vetvičkou čerstvého majoránu.