Citrónové kurča
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1,5kg
kukuričného pularda (zhruba 1500 g mäsa)6
lžic lyžíc olivového oleja1/2
zväzku citrónového tymianu1/2
zväzku rozmarínu3
bio citrony1
lyžička celého čierneho korenia1
lyžička morskej solii1
strúčik cesnaku1-2
červené chilli papričky1
lyžica medu1/2
šálky zelených olív s kôstkamisoľ
Postup prípravy
Krok 1
Najprv pripravíme marinádu – umyjeme bylinky, z niekoľkých vetvičiek odrhneme lístky a nasekáme ich. Z jedného citróna ostrúhame kôru a vytlačíme asi tri lyžice šťavy.
Krok 2
Čierne korenie rozdrvíme v mažiari, čili papričky zbavené zrniek najemno nasekáme a cesnak nakrájame na tenké plátky. Bylinky zmiešame s citrónovou kôrou, čiernym korením, papričkami, cesnakom, lyžičkou soli, citrónovou šťavou, medom a 3 lyžicami olivového oleja.
Krok 3
Kurčatá rozdelíme na štvrtky a položíme ich kožou hore do hlbokého pekáča. Opatrne zdvihneme kožu, vložíme pod ňu vetvičky byliniek. Časť pripravenej marinády votrieme spoločne s bylinkami a zvyškom zmesi potrieme povrch kuracích štvrtiek.
Krok 4
Mäso zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 2 – 3 hodiny do chladu. Po vybratí z chladničky a sňatí fólie pokvapkáme kurča olivovým olejom, mierne osolíme a zľahka postrúhame citrónovou kôrou. Na povrch mäsa naukladáme tenké plátky z dvoch citrónov.
Krok 5
V teplovzdušnej rúre predhriatej na 180 °C (v elektrickej na 200 °C) pečieme hodinu za priebežného polievania výpekom.
Krok 6
Na posledných 10 minút pečenia pridáme olivy a pri podávaní ozdobíme zvyšným tymianom a rozmarínom.