Variácie špízov na gril, reliche z grilovanej zeleniny a chlebové placky

Čas prípravy55 min. + odstátie cesta
NáročnosťStredná
Počet porcií5

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
Variácie špízov:
1 kg (mix) / 200 g na osobu
METRO Chef Flank steak
METRO Chef Krevety Argentína
Slávky novozélandské
Chobotnica chápadlá varené
Losos chladený fileta
METRO Chef Kuracie prsia chladené
Zelenina:
250g
METRO Chef Šampiňóny hnedé
200g
Papriky padrone
10g
Soľ
2g
METRO Chef čierne korenie celé
50g
METRO Chef Olivový olej extra panenský
80g
METRO Chef Citróny
Zeleninový reliche:
1ks
Paprika čerstvá červená
1ks
Paprika čerstvá žltá
100g
METRO Chef Baklažán čerstvý
100g
METRO Chef Cuketa
50g
METRO Chef Olej olivový extra panenský
10g
Soľ
60g
METRO Chef Kečup jemný
50g
Vínny ocot
80g
METRO Chef BBQ omáčka
70g
METRO Chef Sweet chilli omáčka
Chlebové placky:
280g
METRO Chef Grécky jogurt biely
200g
Hladká múka (pokojne aj špaldová
6g
Prášok do pečiva
15g
Soľ
na potretie
Maslo

Postup prípravy

Príprava špízov:
1. Umyté a osušené mäso (hovädzie, kuracie, losos a pod.) nakrájame v smere vlákna na dlhé prúžky asi 1,5 cm široké (alebo aj kocky), osolíme a okoreníme. Nakrájané prúžky a kocky mäsa ponapichujeme na pripravené ihly (kovové/drevené). Na nahriatom grile špízy grilujeme zo všetkých strán.

2. Tak isto ponapichujeme na ihly celé krevety, mušle, predvarenú chobotnicu alebo kúsky húb či zeleniny. Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné rozohriate miesto.

3. Steakové mäso po ugrilovaní necháme 5 minút tzv. „odpočinúť“. Mäso sa vnútri zatiahne a pri servírovaní z neho nevyteká šťava. Všetky ostatné špízy po urgrilovaní dochutíme soľou, korením, potrieme olivovým olejom alebo vhodnou omáčkou (BBQ, ponzu....) prípadne pokvapkáme citrónom.
Príprava reliche:
4. V miske zmiešame kečup, BBQ omáčku, vínny ocot, sladkú čili omáčku, soľ a korenie.

5. Umytú, jadrovníka zbavenú papriku nakrájame na pravidelné drobné kocky. Rovnakým spôsobom nakrájame i umyté baklažány a cuketu.

6. Nakrájanú zeleninu opekáme na dobre rozpálenej grilovacej panvici alebo priamo na grile s troškou olivového oleja (okrem baklažánu) postupne podľa druhu zeleniny do hnedkastého zafarbenia.

7. Vložíme do misy a dochutíme pripravenou omáčkou. Necháme dobre vychladiť.
Príprava chlebových placiek:
8. Na prípravu placiek zmiešame v miske grécky jogurt spolu s múkou a kypriacim práškom. Vypracujeme cesto a necháme aspoň 15 minút odpočívať.

9. Cesto na pomúčenej doske premiesime, vyformujeme na guličky a vytvarujeme placky.

10. Opekáme na rozpálenom grile na sucho (podobne ako lokše). Keď sa na plackách objavia tmavé fliačiky obrátime a opečieme aj z druhej strany. Placky sa počas pečenia krásne nafúknu. Po upečení potrieme maslom.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich