Variácie špízov na gril, reliche z grilovanej zeleniny a chlebové placky
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
Variácie špízov:
1 kg (mix) / 200 g na osobuMETRO Chef Flank steak
METRO Chef Krevety Argentína
Slávky novozélandské
Chobotnica chápadlá varené
Losos chladený fileta
METRO Chef Kuracie prsia chladené
Zelenina:
250g
METRO Chef Šampiňóny hnedé200g
Papriky padrone10g
Soľ2g
METRO Chef čierne korenie celé50g
METRO Chef Olivový olej extra panenský80g
METRO Chef CitrónyZeleninový reliche:
1ks
Paprika čerstvá červená1ks
Paprika čerstvá žltá100g
METRO Chef Baklažán čerstvý100g
METRO Chef Cuketa50g
METRO Chef Olej olivový extra panenský10g
Soľ60g
METRO Chef Kečup jemný50g
Vínny ocot80g
METRO Chef BBQ omáčka70g
METRO Chef Sweet chilli omáčkaChlebové placky:
280g
METRO Chef Grécky jogurt biely200g
Hladká múka (pokojne aj špaldová6g
Prášok do pečiva15g
Soľna potretie
MasloPostup prípravy
Príprava špízov:
1. Umyté a osušené mäso (hovädzie, kuracie, losos a pod.) nakrájame v smere vlákna na dlhé prúžky asi 1,5 cm široké (alebo aj kocky), osolíme a okoreníme. Nakrájané prúžky a kocky mäsa ponapichujeme na pripravené ihly (kovové/drevené). Na nahriatom grile špízy grilujeme zo všetkých strán.
2. Tak isto ponapichujeme na ihly celé krevety, mušle, predvarenú chobotnicu alebo kúsky húb či zeleniny. Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné rozohriate miesto.
3. Steakové mäso po ugrilovaní necháme 5 minút tzv. „odpočinúť“. Mäso sa vnútri zatiahne a pri servírovaní z neho nevyteká šťava. Všetky ostatné špízy po urgrilovaní dochutíme soľou, korením, potrieme olivovým olejom alebo vhodnou omáčkou (BBQ, ponzu....) prípadne pokvapkáme citrónom.
2. Tak isto ponapichujeme na ihly celé krevety, mušle, predvarenú chobotnicu alebo kúsky húb či zeleniny. Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné rozohriate miesto.
3. Steakové mäso po ugrilovaní necháme 5 minút tzv. „odpočinúť“. Mäso sa vnútri zatiahne a pri servírovaní z neho nevyteká šťava. Všetky ostatné špízy po urgrilovaní dochutíme soľou, korením, potrieme olivovým olejom alebo vhodnou omáčkou (BBQ, ponzu....) prípadne pokvapkáme citrónom.
Príprava reliche:
4. V miske zmiešame kečup, BBQ omáčku, vínny ocot, sladkú čili omáčku, soľ a korenie.
5. Umytú, jadrovníka zbavenú papriku nakrájame na pravidelné drobné kocky. Rovnakým spôsobom nakrájame i umyté baklažány a cuketu.
6. Nakrájanú zeleninu opekáme na dobre rozpálenej grilovacej panvici alebo priamo na grile s troškou olivového oleja (okrem baklažánu) postupne podľa druhu zeleniny do hnedkastého zafarbenia.
7. Vložíme do misy a dochutíme pripravenou omáčkou. Necháme dobre vychladiť.
5. Umytú, jadrovníka zbavenú papriku nakrájame na pravidelné drobné kocky. Rovnakým spôsobom nakrájame i umyté baklažány a cuketu.
6. Nakrájanú zeleninu opekáme na dobre rozpálenej grilovacej panvici alebo priamo na grile s troškou olivového oleja (okrem baklažánu) postupne podľa druhu zeleniny do hnedkastého zafarbenia.
7. Vložíme do misy a dochutíme pripravenou omáčkou. Necháme dobre vychladiť.
Príprava chlebových placiek:
8. Na prípravu placiek zmiešame v miske grécky jogurt spolu s múkou a kypriacim práškom. Vypracujeme cesto a necháme aspoň 15 minút odpočívať.
9. Cesto na pomúčenej doske premiesime, vyformujeme na guličky a vytvarujeme placky.
10. Opekáme na rozpálenom grile na sucho (podobne ako lokše). Keď sa na plackách objavia tmavé fliačiky obrátime a opečieme aj z druhej strany. Placky sa počas pečenia krásne nafúknu. Po upečení potrieme maslom.
9. Cesto na pomúčenej doske premiesime, vyformujeme na guličky a vytvarujeme placky.
10. Opekáme na rozpálenom grile na sucho (podobne ako lokše). Keď sa na plackách objavia tmavé fliačiky obrátime a opečieme aj z druhej strany. Placky sa počas pečenia krásne nafúknu. Po upečení potrieme maslom.