Varený hovädzí jazyk s jablkovým chrenom a domácim chlebom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
hovädzí jazyk100g
cibuľa žltá1g
bobkový list1g
korenie čierne, celé100g
mrkva100g
zeler buľva100g
olej repkový250g
chlebová múka žitná, hladká250g
chlebová múka pšeničná, hladká40g
droždie čerstvé20g
soľ kamenná5g
rasca mletá20g
ocot jablčný200g
cibuľa žltá200g
olej na restovanie cibule180g
chren čerstvý200g
jablká Grenny Smith80g
vývar z vareného jazyka (bez kalkulovanej ceny)0,5g
soľ kamenná0,5g
klinček8g
ocot jablčnýPostup prípravy
Príprava mäsa (cca 90 minút):
1. Hovädzí jazyk očistíme.
2. Koreňovú zeleninu olúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.
3. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrťky.
4. V hrnci na malom množstve oleja orestujeme koreňovú zeleninu spoločne s cibuľou zľahka do farby, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a privedieme k varu.
5. Podľa potreby odoberieme z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme hovädzí jazyk a varíme ho domäkka.
6. Po uvarení ho vyberieme, za tepla jazyk rukou olúpeme z kože.
7. Vývar precedíme a uchováme na ďalšiu potrebu.
2. Koreňovú zeleninu olúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.
3. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrťky.
4. V hrnci na malom množstve oleja orestujeme koreňovú zeleninu spoločne s cibuľou zľahka do farby, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a privedieme k varu.
5. Podľa potreby odoberieme z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme hovädzí jazyk a varíme ho domäkka.
6. Po uvarení ho vyberieme, za tepla jazyk rukou olúpeme z kože.
7. Vývar precedíme a uchováme na ďalšiu potrebu.
Príprava jablčného chrenu (cca 20 minút):
1. Chren a jablká olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Pridáme vývar z jazyka, jablčný ocot a premiešame.
3. Dochutíme podľa potreby soľou.
2. Pridáme vývar z jazyka, jablčný ocot a premiešame.
3. Dochutíme podľa potreby soľou.
Príprava chleba (cca 90 minút):
1. Najskôr si pripravíme kvások z droždia, teplej vody a múky.
2. Ďalej si ošúpeme cibuľu, nakrájame na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatista.
3. Cibuľu necháme odkvapkať na papierovej utierke.
4. Do misky nasypeme múku, soľ, mletú rascu, orestovanú, vychladnutú cibuľu, jablčný ocot a za postupného pridávania teplej vody vypracujeme polotuhé cesto.
5. Misku s cestom prikryjeme a necháme vykysnúť.
6. Akonáhle je cesto vykysnuté, znova ho premiesime.
7. Potom ho odvážime na 500 g, spracujeme do tvarov, preložíme na pomastený plech a necháme dobre nakysnúť.
8. Nakysnuté cesto najskôr zapečieme v rúre na pečenie s parou 270 °C asi 10 minút, dopekáme na 180 °C ďalších 20 minút.
2. Ďalej si ošúpeme cibuľu, nakrájame na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatista.
3. Cibuľu necháme odkvapkať na papierovej utierke.
4. Do misky nasypeme múku, soľ, mletú rascu, orestovanú, vychladnutú cibuľu, jablčný ocot a za postupného pridávania teplej vody vypracujeme polotuhé cesto.
5. Misku s cestom prikryjeme a necháme vykysnúť.
6. Akonáhle je cesto vykysnuté, znova ho premiesime.
7. Potom ho odvážime na 500 g, spracujeme do tvarov, preložíme na pomastený plech a necháme dobre nakysnúť.
8. Nakysnuté cesto najskôr zapečieme v rúre na pečenie s parou 270 °C asi 10 minút, dopekáme na 180 °C ďalších 20 minút.
Servírovanie:
Uvarený jazyk nakrájame na plátky, doplníme jablkovým chrenom a kúskami čerstvo pečeného voňavého chleba.
Tipy šéfkuchára:
1. Na prípravu chleba môžeme použiť aj celozrnnú múku, môžeme pridávať aj varené zemiaky alebo masť.
2. Ako vložku môžeme použiť rôzne jadroviny alebo sušené ovocie podľa toho, k akému pokrmu chlieb podávame. Najdôležitejšie je dodržanie teplôt pri pečení, aby sme mali pekne vypečenú kôrku.
3. Jablčný chren je dobré zavariť do pohárov a uchovať v chlade. Vydrží tak mnoho mesiacov.
2. Ako vložku môžeme použiť rôzne jadroviny alebo sušené ovocie podľa toho, k akému pokrmu chlieb podávame. Najdôležitejšie je dodržanie teplôt pri pečení, aby sme mali pekne vypečenú kôrku.
3. Jablčný chren je dobré zavariť do pohárov a uchovať v chlade. Vydrží tak mnoho mesiacov.