Varený hovädzí jazyk s jablkovým chrenom a domácim chlebom

Varený hovädzí jazyk s jablkovým chrenom a domácim chlebom
Čas prípravy2 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1500g
hovädzí jazyk
100g
cibuľa žltá
1g
bobkový list
1g
korenie čierne, celé
100g
mrkva
100g
zeler buľva
100g
olej repkový
250g
chlebová múka žitná, hladká
250g
chlebová múka pšeničná, hladká
40g
droždie čerstvé
20g
soľ kamenná
5g
rasca mletá
20g
ocot jablčný
200g
cibuľa žltá
200g
olej na restovanie cibule
180g
chren čerstvý
200g
jablká Grenny Smith
80g
vývar z vareného jazyka (bez kalkulovanej ceny)
0,5g
soľ kamenná
0,5g
klinček
8g
ocot jablčný

Postup prípravy

Príprava mäsa (cca 90 minút):
1. Hovädzí jazyk očistíme.
2. Koreňovú zeleninu olúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.
3. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrťky.
4. V hrnci na malom množstve oleja orestujeme koreňovú zeleninu spoločne s cibuľou zľahka do farby, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a privedieme k varu.
5. Podľa potreby odoberieme z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme hovädzí jazyk a varíme ho domäkka.
6. Po uvarení ho vyberieme, za tepla jazyk rukou olúpeme z kože.
7. Vývar precedíme a uchováme na ďalšiu potrebu.
Príprava jablčného chrenu (cca 20 minút):
1. Chren a jablká olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Pridáme vývar z jazyka, jablčný ocot a premiešame.
3. Dochutíme podľa potreby soľou.
Príprava chleba (cca 90 minút):
1. Najskôr si pripravíme kvások z droždia, teplej vody a múky.
2. Ďalej si ošúpeme cibuľu, nakrájame na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatista.
3. Cibuľu necháme odkvapkať na papierovej utierke.
4. Do misky nasypeme múku, soľ, mletú rascu, orestovanú, vychladnutú cibuľu, jablčný ocot a za postupného pridávania teplej vody vypracujeme polotuhé cesto.
5. Misku s cestom prikryjeme a necháme vykysnúť.
6. Akonáhle je cesto vykysnuté, znova ho premiesime.
7. Potom ho odvážime na 500 g, spracujeme do tvarov, preložíme na pomastený plech a necháme dobre nakysnúť.
8. Nakysnuté cesto najskôr zapečieme v rúre na pečenie s parou 270 °C asi 10 minút, dopekáme na 180 °C ďalších 20 minút.
Servírovanie:
Uvarený jazyk nakrájame na plátky, doplníme jablkovým chrenom a kúskami čerstvo pečeného voňavého chleba.
Tipy šéfkuchára:
1. Na prípravu chleba môžeme použiť aj celozrnnú múku, môžeme pridávať aj varené zemiaky alebo masť.
2. Ako vložku môžeme použiť rôzne jadroviny alebo sušené ovocie podľa toho, k akému pokrmu chlieb podávame. Najdôležitejšie je dodržanie teplôt pri pečení, aby sme mali pekne vypečenú kôrku.
3. Jablčný chren je dobré zavariť do pohárov a uchovať v chlade. Vydrží tak mnoho mesiacov.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich