Tournedos Rossini

Tournedos Rossini
Čas prípravy1 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1000g
bielych husacích pečení Foie grass
1500g
hovädzej sviečkovej
250g
masla (82 %)
30g
soľ
1g
celého čierneho korenia
1000g
čerstvých šampiňónov
800g
masla (82 %)
4g
čerstvého tymianu
250g
šalotky
350ml
hovädzieho vývaru vlastnej výroby
100g
masla (82 %)
100ml
teľacieho demi-glace vlastnej výroby
200ml
vína Madeira
30g
trebuľky
22
soľ
0,5g
celého čierneho korenia
1000g
zemiakov (varný typ B)
100g
vaječných žĺtkov
10g
soľ

Postup prípravy

1. Začneme so šampiňónmi, ktoré olúpeme a odstránime im nožičky.
2. Položíme ich na alobal otvorenou stranou klobúka nahor, pridáme nastrúhané maslo, tymian, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 175 °C cca 15 minút.
3. Zo sviečkovej ukrojíme Tournedos. Husaciu pečeň nakrájame na plátky.
4. Pečeň sprudka opečieme a preložíme do rúry predhriatej na cca 58 °C, potom tuk z panvice zlejeme a panvicu vytrieme papierom.
5. V rovnakej panvici sprudka opečieme aj hovädzie medailóniky z oboch strán, potom pridáme trochu masla, osolíme, okoreníme a potom mäso vyberieme (vložíme k opečenej pečeni do rúry predhriatej na cca 58 °C).
6. Z pripravenej zemiakovej galetky vykrajovačkou vykrojíme tvary a v panvici na papieri na pečenie a s trochou masla opečieme dozlatista z oboch strán, aby sa zemiaky úplne prehriali.
7. Na výpeku z mäsa speníme šalotku a necháme zosklovatieť. Výpek zalejeme vínom Madeira a spoločne varíme (môžeme pridať aj zliaty tuk z pečene).
8. Do omáčky pridáme teľací demi-glace, krátko povaríme a odstavíme. Nakoniec vmiešame kocôčky chladného masla, čím omáčku zjemníme a čiastočne aj zahustíme.
9. Pri podávaní turnedos doplníme pečeňou a pečenými šampiňónmi, zemiakovou galetkou a prírodnou šťavou z vína Madeira.
Poznámka:
Originálny recept na Tournedos Rossini musí byť navyše doplnený o čerstvé hľuzovky.
Náš tip:
Príprava zemiakovej galetky je jednoduchá, ale pomerne časovo náročná (cca 12 hodín s odležaním). Odporúčame ju preto pripraviť najlepšie deň vopred.
Zemiaková galetka:
1. Ešte teplé uvarené zemiaky varného typu B prepasírujeme, pridáme soľ, žĺtky a všetko premiešame do kašovitej konzistencie.
2. Zmes rozotrieme do 1,5 cm vysokej vrstvy na papier na pečenie. Povrch tiež prikryjeme a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich