Teľacie líčka so šampiňónmi
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
teľacích líčok1000ml
hovädzieho vývaru500ml
červeného vína300g
hladkej múky200g
prepusteného masla100g
masla 82 %100g
slaniny bez kože300g
mrkvy140g
zeleru140g
zeleniny200g
šampiňónov200g
žltej cibulečerstvý rozmarín
čerstvý tymian
čierne mleté korenie
soľ
1800g
zemiakov (varný typ C)400ml
mlieka125ml
smotany55g
masla (82 %)soľ
Postup prípravy
Krok 1
Líčka očistíme, najmä od tuhej vrchnej blany, a nakrájame na väčšie kusy.
Krok 2
Vyčistené líčka obalíme v hladkej múke a opečieme na prepustenom masle dozlatista.
Krok 3
Mäso vyberieme a tuk scedíme. Na výpeku opečieme slaninu a pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu. Zeleninový základ môžeme osoliť.
Krok 4
Po 40 minutách pozvolného restování zeleninového základu přidáme červené víno, silný telecí vývar, očištěné a nakrájené žampiony a vložíme zpět opečená líčka.
Krok 5
Po troch hodinách pečenia mäkké teľacie líčka opatrne vyberieme, šťavu precedíme a zredukujeme.
Krok 6
Teľacie líčka podávame s jemnou zemiakovou kašou a zredukovanou omáčkou so zeleninou a šampiňónmi.
Náš tip:
Aby sa múka v panvici zbytočne neprepaľovala, líčka po obalení dôkladne oprášime.
Zemiaková kaša:
1. Zemiaky olúpeme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom s maslom a pozvoľna varíme pod bodom varu asi 20 min.
2. Tekutinu zlejeme a ešte horúce zemiaky prepasírujeme alebo rozpučíme.
3. Pridáme mlieko z varenia a zohriatu smotanu, osolíme a zľahka vyšľaháme.
2. Tekutinu zlejeme a ešte horúce zemiaky prepasírujeme alebo rozpučíme.
3. Pridáme mlieko z varenia a zohriatu smotanu, osolíme a zľahka vyšľaháme.