Syrové fondue s oštiepkom a rib eye steakom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
370g
údeného oštiepku300g
neúdeného oštiepku300g
syra Emmentaler, Gruyere alebo Čedar30g
cesnaku200ml
mlieka plnotučného200ml
suchého bieleho vína alebo podľa chutišťava ½ limety
4ml
čerešňového destilátu3
kávové lyžičky kukuričného škrobučerstvo pomleté čierne korenie
štipka muškátového orecha
10ks
steaky rib-eye 300 g80ml
olivového oleja extra virgine 20g
morská soľ Maldon alebo Fleur de Selčierne korenie čerstvo namleté
Postup prípravy
Krok 1
Nádobu na fondue ,,caquelon´´ vytrieme cesnakom.
Krok 2
Všetky druhy syra nahrubo nastrúhame.
Krok 3
Pridáme mlieko, víno, limetkovú šťavu a kukuričný škrob (rozmiešaný v malom množstve vody) a v nádobe na fondue dáme na sporák a pri miernej teplote miešame pokiaľ sa syr nerozpustí.
Krok 4
Nakoniec pridáme čerešňovicu, čerstvo pomleté korenie a muškátový orech.
Krok 5
Steaky necháme na tanieri pár minút ,,vydýchať´´ a zahriať pred úpravou na izbovú teplotu.
Krok 6
Steaky opekáme na rozpálenej panvici s hrubším dnom alebo na rozpálenom grile z oboch strán na požadovaný stupeň prepečenia (medium).
Krok 7
Následne ich ochutíme morskou soľou, čerstvo namletým korením a olivovým olejom a pred krájaním necháme zakryté odpočívať aspoň 10 minút.
Krok 8
Nakrájame ich a podávame so syrovými fondue.
Krok 9
Uprostred stola máme nádobu s fondue pod ktorou udržujeme oheň (kahanec).
Krok 10
Nakrájané steaky napichujeme na kovové ihlice a namáčame do syrových fondue.