Plzenský guláš s karlovarskými knedľami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
hovädzia nožina500g
cibuľa žltá40g
cesnak čerstvý15g
paprika sladká, mletá500g
vývar z hovädzích kostí, vlastná výroba40g
múka hladká100g
slanina bez kože50g
kápia sterilizovaná50g
zeler sterilizovaný200g
vajcia varené150g
masť bravčová, škvarená20g
soľ kamenná0,1g
korenie čierne, mleté1000g
žemľa400g
mlieko 1,5 %400g
vajcia80g
múka hrubá20g
soľ kamenná50g
petržlen listový100g
maslo 82 %0,5g
muškátový orech mletýPostup prípravy
Príprava mäsa (cca 140 minút):
1. Zeleninu ošúpeme, mäso odblaníme a nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno, slaninu na malé kocky.
3. Nakrájanú cibuľu orestujeme na masti do tmavozlatej farby.
4. Ku koncu restovania pridáme kocky slaniny, aby sa nám nespálili.
5. Potom na základ vložíme mäso a opäť ho restujeme, kým sa neodparí všetka tekutina.
6. Na orestované mäso nasypeme mletú papriku, znížime príkon tepla a pozvoľna pokračujeme v restovaní.
7. Orestovaná paprika tak stratí surovú chuť a lepšie sfarbí guláš.
8. Následne všetko zalejeme teplým vývarom, ochutíme soľou, korením, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno, slaninu na malé kocky.
3. Nakrájanú cibuľu orestujeme na masti do tmavozlatej farby.
4. Ku koncu restovania pridáme kocky slaniny, aby sa nám nespálili.
5. Potom na základ vložíme mäso a opäť ho restujeme, kým sa neodparí všetka tekutina.
6. Na orestované mäso nasypeme mletú papriku, znížime príkon tepla a pozvoľna pokračujeme v restovaní.
7. Orestovaná paprika tak stratí surovú chuť a lepšie sfarbí guláš.
8. Následne všetko zalejeme teplým vývarom, ochutíme soľou, korením, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka.
Príprava omáčky (cca 20 minút):
1. Akonáhle je mäso mäkké, vyberieme ho, základ vyrestujeme na tuk (odvaríme všetku tekutinu), potom ho zaprášime hladkou múkou, orestujeme ju do farby základu, zalejeme ju studeným vývarom, metlou rozšľaháme a prevaríme asi 20 minút.
2. Prevarenú omáčku precedíme na mäso cez jemné sitko.
3. Nakoniec guláš dochutíme strúhaným cesnakom a necháme krátko prejsť varom.
2. Prevarenú omáčku precedíme na mäso cez jemné sitko.
3. Nakoniec guláš dochutíme strúhaným cesnakom a necháme krátko prejsť varom.
Príprava karlovarských knedlí (cca 40 minút):
1. Preosiatu múku zmiešame s nakrájanými lístkami petržlenu.
2. Mäkkú žemľu nakrájame na kocky s veľkosťou 1,5 cm.
3. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
4. Žĺtky vyšľaháme do peny, ochutíme soľou a muškátovým kvetom.
5. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ručne zmiešame so žĺtkami, potom prisypávame zmes múky a petržlenu.
6. Krúživými pohybmi zápästia zmiešame všetko dohromady.
7. Vznikne nám ľahká hmota, ktorú jemne ručne zmiešame s kockami žemle.
8. Z hmoty tvarujeme okrúhle knedle, ktoré varíme pozvoľným varom asi 15 minút v slanej vriacej vode.
9. Môžeme ich variť aj na pare v konvektomate, asi 15 minút.
10. Rozkrojením knedle sa presvedčíme, či je uvarená.
11. Potom knedle podberákom vyberieme z vody, potrieme ich maslom a uchováme ich v teplom prostredí na servírovanie.
2. Mäkkú žemľu nakrájame na kocky s veľkosťou 1,5 cm.
3. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
4. Žĺtky vyšľaháme do peny, ochutíme soľou a muškátovým kvetom.
5. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ručne zmiešame so žĺtkami, potom prisypávame zmes múky a petržlenu.
6. Krúživými pohybmi zápästia zmiešame všetko dohromady.
7. Vznikne nám ľahká hmota, ktorú jemne ručne zmiešame s kockami žemle.
8. Z hmoty tvarujeme okrúhle knedle, ktoré varíme pozvoľným varom asi 15 minút v slanej vriacej vode.
9. Môžeme ich variť aj na pare v konvektomate, asi 15 minút.
10. Rozkrojením knedle sa presvedčíme, či je uvarená.
11. Potom knedle podberákom vyberieme z vody, potrieme ich maslom a uchováme ich v teplom prostredí na servírovanie.
Servírovanie:
1. Hotový guláš servírujeme na nahriatom tanieri spolu s naparenými karlovarskými knedľami.
2. To všetko je tradične doplnené sterilizovanou kápiou, zelerom a vareným vajcom.
2. To všetko je tradične doplnené sterilizovanou kápiou, zelerom a vareným vajcom.
Tipy šéfkuchára:
1. Na prípravu gulášov je vhodná glejovka, lebo je prerastená šľachami.
2. Práve tie musia byť dokonale mäkké, aby dodali gulášu výbornú chuť.
3. Nikdy nepoužívajte na guláš hovädzie mäso zadné, mäso je príliš suché.
2. Práve tie musia byť dokonale mäkké, aby dodali gulášu výbornú chuť.
3. Nikdy nepoužívajte na guláš hovädzie mäso zadné, mäso je príliš suché.