Pečená jaternicová kaša s varenými zemiakmi a kyslou kapustou

Pečená jaternicová kaša s varenými zemiakmi a kyslou kapustou
Čas prípravy2,5 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2000g
bravčovej hlavy
300ml
tučného bravčového vývaru
250g
bravčovej pečene
200g
bravčového bôčika bez kosti
200g
bravčových pľúc
400g
žemle
100g
žltej cibule
50g
škvarenej masti
30g
čerstvého cesnaku
25g
kamennej soli
20g
čerstvého majoránu
1g
čierneho mletého korenia
0,5g
nového korenia
2500g
zemiakov (varný typ B)
50g
lahôdkovej cibuľky
3g
kamennej soli
500g
kyslej kapusty
300g
žltej cibule
150g
škvarenej masti
50g
cukru krupice
8g
kamennej soli
0,5g
celej rasce
20g
čerstvého majoránu

Postup prípravy

Príprava mäsa:
1. Očistenú a umytú bravčovú hlavu, bôčik a pľúca uvaríme s cibuľou v mierne osolenej vode domäkka. Potom ich vyberieme a necháme ich prepariť.
2. Bravčovú hlavu a bôčik vykostíme a všetko tuhšie mäso rozsekáme nožom alebo „kolískou“ na drobné kocky s veľkosťou cca 5 mm.
3. Žemľu namočíme vo vode, potom ju vyžmýkame a rukami rozpučíme.
4. Očistenú surovú pečeň pomelieme najemno a premiešame so žemľou. Pridáme posekané mäso, zalejeme tučným vývarom a dobre premiešame.
5. Zmes ochutíme rozomletým novým korením, čiernym korením, nastrúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
6. Potom kašu preložíme do sadlom vytretého pekáča, kartou upravíme do rovnakej výšky po celej ploche a vo vopred vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút dozlatista.
Príprava kapusty:
1. Kyslú kapustu podľa chuti prepláchneme a pokrájame. Cibuľu nakrájame nadrobno a zľahka orestujeme na sadle.
2. K orestovanej cibuli vložíme pokrájanú kapustu, podlejeme a cca 10 – 15 minút podusíme spolu s cukrom, soľou a rascou.
Príprava varených zemiakov:
Olúpané zemiaky nakrájame, vložíme ich do dierovanej gastronádoby, ochutíme soľou a varíme ich v konvektomate na programe „varenie v pare“ asi 15 minút. Potom ihneď servírujeme.
Náš tip: 
Či sú zemiaky už uvarené, sa presvedčíme pichnutím do zemiakov dvojzubou vidličkou.
Servírovanie:
Na teplý tanier na ľavú stranu preložíme varené zemiaky doplnené mladou cibuľkou, na pravú stranu zapečené rezy kaše. Medzi kašu a zemiaky zozadu servírujeme teplú kapustu. Pokrm doplníme byľkou čerstvého majoránu.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich