kotlíkový guláš so zemiakmi a haluškami

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1kg
hovädzieho mäsa (močing/nožina alebo krk)1kg
bravčového mäsa (pliecko)80g
bravčovej masti aro4ks
cibule METRO Chef4stúčiky
cesnaku METRO Chef1kg
zemiakov METRO Chef4ks
čerstvá paprika zelená PCR8ks
paradajkysoľ, mleté čierne korenie, bobkový lisť, nové korenie METRO Cef
2PL
mletá červená paprika METRO Chef2-3PL
paradajkový pretlak METRO Chefmletá aj celá rasca
2PL
majorán METRO Chef (podľa chuti)Čili alebo feferónka (nemusí byť)
vývar na podlievanie
Halušky maslové
500g
polohrubá múka aro20ks
vajcia1/2
kypriaceho prášku do pečiva FineLife1KL
soli50g
masla2,5dcl
vody (alebo podľa potreby)chlieb
Postup prípravy
Krok 1
Mäso (obidva druhy) nakrájame na rovnaké menšie kocky.
Krok 2
Cibuľu nakrájame nadrobno a začneme ju restovať na rozpustenej bravčovej masti.
Krok 3
Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a spolu restujeme dosklovita.
Krok 4
Následne do základu pridáme paradajkový pretlak, ktorý tak isto restujeme a o chvíľku neskôr pridáme aj červenú mletú papriku. Opäť chvíľku restujeme.
Krok 5
Pridáme hovädzie mäso, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a mäso necháme zatiahnuť. Teplotu znížime a necháme, aby mäso pustilo šťavu.
Krok 6
Pridáme bobkový list, nové celé korenie a časť nadrobno nakrájaných zemiakov (tie nám poslúžia na zahustenie gulášu). Necháme dusiť a z času na čas podľa potreby podlievame vývarom alebo vlažnou vodou.
Krok 7
Hovädzie mäso dusíme približne hodinu, až kým nie je takmer mäkké. Potom pridáme bravčové mäso. Pokračujeme v dusení, kým sa aj bravčové mäso takmer nezmäkne.
Krok 8
Keď je bravčové mäso z 2/3 mäkké, pridáme zvyšné na menšie kocky nakrájané zemiaky.
Krok 9
Po chvíľke (5 minútach) pridáme nakrájanú zelenú papriku a po ďalších cca 5 minútach paradajky (prípadne čili alebo feferónku). Necháme variť asi 10 minút.
Krok 10
Tesne pred koncom ešte pridáme majorán a podľa chuti prípadne cesnak, soľ alebo korenie.
Krok 11
Do misky dáme múku, osolíme ju, pridáme vajcia, rozpustené maslo a prilievame postupne studenú vodu. Miešame a prilievame vodu, dokiaľ nám nevznikne redšie haluškové cesto. Nesmie byť príliš husté, aby halušky neboli tvrdé.
Krok 12
Halušky hádžeme cez dierované haluškové sito priamo do gulášu. Akonáhle vyplávajú na povrch, ešte minútku povaríme a odstavíme.