Hovädzí guláš so slaninovými knedličkami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
predného hovädzieho mäsa (glejovky)1200g
žltej cibule1000ml
hovädzieho vývaru200g
škvarenej masti80g
chlebovej striedky70g
paradajkového pretlaku50g
sladkej mletej papriky45g
čerstvého cesnaku20g
čerstvej majoránky30g
kamennej solimleté čierne korenie
rasca
700g
bieleho pečiva (žemle, rožky)350g
údeného bravčového boku bez kosti300ml
mlieka (1,5 %)200g
hrubej múky200g
žltej cibule150g
škvareného bravčového tuku100g
slaniny bez kože100g
vajec20g
listovej zeleniny15g
kamennej solimuškátový oriešok
nové korenie
mleté čierne korenie
150g
žltej cibule20g
listovej zeleninyPostup prípravy
Príprava mäsa a základu:
1. Glejovku odblaníme a mäso nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g. Olúpanú cibuľu nakrájame na drobné pravidelné kúsky.
2. V kastróle rozpustíme tuk, vložíme cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby. Len čo sa začne na nejakom mieste cibuľa pripekať, základ ľahko zastriekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
3. Ak máme základ zlatistý, pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme. Dĺžka restovania sa riadi počtom pripravovaných porcií. Potom pridáme mäso a dôkladne ho orestujeme.
4. Orestované mäso posypeme mletou paprikou a ďalej dôkladne orestujeme. Až potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym mletým korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
5. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom.
2. V kastróle rozpustíme tuk, vložíme cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby. Len čo sa začne na nejakom mieste cibuľa pripekať, základ ľahko zastriekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
3. Ak máme základ zlatistý, pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme. Dĺžka restovania sa riadi počtom pripravovaných porcií. Potom pridáme mäso a dôkladne ho orestujeme.
4. Orestované mäso posypeme mletou paprikou a ďalej dôkladne orestujeme. Až potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym mletým korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
5. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom.
Náš tip:
V prípade, že pripravujeme veľký počet porcií, tak si najskôr orestujeme mäso, vyberieme ho a na výpeku pripravujeme ďalej základ.
Dohotovenie omáčky:
1. Tekutinu so základom vyrestujeme na tuk (odvaríme všetku tekutinu, na dne hrnca je len tuk a dotmava vyrestovaná zelenina), znížime príkon, všetko zasypeme strúhanou chlebovou striedkou a opäť pozvoľna restujeme, pokým sa striedka neorestuje dozlatista.
2. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a varíme asi 10 minút. Nakoniec do guláša preložíme mäso, dochutíme strúhaným cesnakom a prekrájanými lístkami čerstvej majoránky.
2. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a varíme asi 10 minút. Nakoniec do guláša preložíme mäso, dochutíme strúhaným cesnakom a prekrájanými lístkami čerstvej majoránky.
Príprava slaninových knedličiek:
1. Omytý a osušený bôčik vložíme do vriacej osolenej vody s olúpanou, prekrojenou cibuľou a korením. Varíme do mäkka, potom bôčik vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutý bôčik a žemle nakrájame na kocôčky s veľkosťou 1 cm. Slaninu nakrájame na kocôčky s veľkosťou 5 mm.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť.
3. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metličkou vymiešame hladké cestíčko.
4. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ho s kocôčkami žemle, ktoré zľahka zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť.
3. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metličkou vymiešame hladké cestíčko.
4. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ho s kocôčkami žemle, ktoré zľahka zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame.
Poznámka:
Ak stlačíme v ruke kúsok cesta, musí držať pokope, nesmie byť suché. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Slaninové knedličky robíme vždy ručne, nie na stroji.
Dohotovenie knedličiek:
1. Cesto si rozdelíme na kusy s hmotnosťou 60 g, jemne namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne dotiahnuť, inak sa nám knedličky pri varení rozpadnú.
2. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovice.
2. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovice.
Servírovanie:
Na ľavú stranu teplého taniera preložíme naparené slaninové knedličky, na pravú stranu servírujeme guláš, ktorý doplníme na kolieska nakrájanou surovou cibuľou a lístkami petržlenu.