Grilovaná vysoká roštěnka s domácimi hranolkami a listovým šalátom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
2000g
Hovädzia vysoká roštenka100g
Olej olivový extra panenský20g
Soľ morská1g
Čierne korenie, celé150g
Horčica hrubozrnná, francúzska100g
Horčica dijonská, francúzska30g
Petržlen listový1500g
Zemiaky (varný typ B)500g
Olej slnečnicový na vyprážanie1g
Soľ Fleur de Sel50g
Listy červenej repy50g
Baby špenát100g
Srdiečka rímskeho šalátu50g
Šalát dubový list50g
Šalát frisée bielený50g
Olej olivový extra panenský50g
Šalát poľnýPostup prípravy
Příprava mäsa:
1. Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na gastronádobu vyloženú kuchynskou utierkou a necháme takzvane vydýchať.
2. Najskôr si grilovaciu dosku zohrejeme na 240 °C. Mäso jemne potrieme olivovým olejom. Akonáhle je grilovacia platňa nahriata, pomocou kuchynskej papierovej utierky ju potrieme olejom.
3. Mäso preložíme na dosku a opekáme ho zo všetkých strán. Mäso pečieme na stupeň prepečenosti „medium rare“. Dotykom prsta alebo teplomerom si skontrolujeme, či je mäso správne upečené.
4. Potom mäso preložíme na čistú gastronádobu a necháme ho asi 10 minút odležať pri teplote 60 °C, aby sa dobre zatiahlo a pri krájaní z mäsa nevytekala šťava. Medzitým si pripravíme zemiakové hranolky.
2. Najskôr si grilovaciu dosku zohrejeme na 240 °C. Mäso jemne potrieme olivovým olejom. Akonáhle je grilovacia platňa nahriata, pomocou kuchynskej papierovej utierky ju potrieme olejom.
3. Mäso preložíme na dosku a opekáme ho zo všetkých strán. Mäso pečieme na stupeň prepečenosti „medium rare“. Dotykom prsta alebo teplomerom si skontrolujeme, či je mäso správne upečené.
4. Potom mäso preložíme na čistú gastronádobu a necháme ho asi 10 minút odležať pri teplote 60 °C, aby sa dobre zatiahlo a pri krájaní z mäsa nevytekala šťava. Medzitým si pripravíme zemiakové hranolky.
Příprava zemiakových hranolčekov:
1. Zemiaky umyjeme, olúpeme a nakrájame na pravidelné steakové hranolky s priemerom 1 cm.
2. Potom ich prepláchneme studenou vodou a dôkladne osušíme. Vkladáme ich do fritézy alebo do kastrólika s olejom zahriatym na 165 °C.
3. Najskôr si ich predsmažíme domäkka a pred servírovaním ich dosmažíme dozlatista. Vyprážané hranolky necháme odkvapkať v košíku fritézy alebo na sitku.
4. Pri servírovaní ich mierne osolíme. Pred servírovaním mäso potrieme zmesou z hrubozrnnej a dijonskej horčice doplnenej na rezance nakrájaným listovým petržlenom.
2. Potom ich prepláchneme studenou vodou a dôkladne osušíme. Vkladáme ich do fritézy alebo do kastrólika s olejom zahriatym na 165 °C.
3. Najskôr si ich predsmažíme domäkka a pred servírovaním ich dosmažíme dozlatista. Vyprážané hranolky necháme odkvapkať v košíku fritézy alebo na sitku.
4. Pri servírovaní ich mierne osolíme. Pred servírovaním mäso potrieme zmesou z hrubozrnnej a dijonskej horčice doplnenej na rezance nakrájaným listovým petržlenom.
Příprava šalátu:
1. Lístky šalátu umyjeme v studenej vode, vyberieme a na sitku alebo v odstredivke na šaláty ich necháme odkvapkať.
2. Pri servírovaním ich pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.
2. Pri servírovaním ich pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.
Servírovanie:
Na ľavú stranu teplého taniera servírujeme horúce vyprážané hranolky, na pravú stranu preložíme grilovanú roštenku. Šalát servírujeme oddelene v miske.