Grilovaná vysoká roštěnka s domácimi hranolkami a listovým šalátom

Hovädzie a teľacie mäso
Čas prípravy1 hod 30 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2000g
Hovädzia vysoká roštenka
100g
Olej olivový extra panenský
20g
Soľ morská
1g
Čierne korenie, celé
150g
Horčica hrubozrnná, francúzska
100g
Horčica dijonská, francúzska
30g
Petržlen listový
1500g
Zemiaky (varný typ B)
500g
Olej slnečnicový na vyprážanie
1g
Soľ Fleur de Sel
50g
Listy červenej repy
50g
Baby špenát
100g
Srdiečka rímskeho šalátu
50g
Šalát dubový list
50g
Šalát frisée bielený
50g
Olej olivový extra panenský
50g
Šalát poľný

Postup prípravy

Příprava mäsa:
1. Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na gastronádobu vyloženú kuchynskou utierkou a necháme takzvane vydýchať.
2. Najskôr si grilovaciu dosku zohrejeme na 240 °C. Mäso jemne potrieme olivovým olejom. Akonáhle je grilovacia platňa nahriata, pomocou kuchynskej papierovej utierky ju potrieme olejom.
3. Mäso preložíme na dosku a opekáme ho zo všetkých strán. Mäso pečieme na stupeň prepečenosti „medium rare“. Dotykom prsta alebo teplomerom si skontrolujeme, či je mäso správne upečené.
4. Potom mäso preložíme na čistú gastronádobu a necháme ho asi 10 minút odležať pri teplote 60 °C, aby sa dobre zatiahlo a pri krájaní z mäsa nevytekala šťava. Medzitým si pripravíme zemiakové hranolky.
Příprava zemiakových hranolčekov:
1. Zemiaky umyjeme, olúpeme a nakrájame na pravidelné steakové hranolky s priemerom 1 cm.
2. Potom ich prepláchneme studenou vodou a dôkladne osušíme. Vkladáme ich do fritézy alebo do kastrólika s olejom zahriatym na 165 °C.
3. Najskôr si ich predsmažíme domäkka a pred servírovaním ich dosmažíme dozlatista. Vyprážané hranolky necháme odkvapkať v košíku fritézy alebo na sitku.
4. Pri servírovaní ich mierne osolíme. Pred servírovaním mäso potrieme zmesou z hrubozrnnej a dijonskej horčice doplnenej na rezance nakrájaným listovým petržlenom.
Příprava šalátu:
1. Lístky šalátu umyjeme v studenej vode, vyberieme a na sitku alebo v odstredivke na šaláty ich necháme odkvapkať.
2. Pri servírovaním ich pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.
Servírovanie:
Na ľavú stranu teplého taniera servírujeme horúce vyprážané hranolky, na pravú stranu preložíme grilovanú roštenku. Šalát servírujeme oddelene v miske.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hovädzím
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich