Československý hamburger
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
250g
hladká múka250g
polohrubá múka17g
čerstvé droždie35g
krupicový cukor250ml
mlieko3
vajcia (2 do cesta, 1 na potretie)14g
soľpodľa chuti sezamové semienka na posypanie
65g
rozpustené maslo600g
hovädzie mäso (krk)150g
gazdovská slanina (tučná)soľ, čierne korenie podle chuti
10
plátkov údený syrsadlo na opekanie
1-2
cibuľa1
lyžica maslo1
lyžica med50ml
čierne pivosoľ podle chuti
1/3
hlávky čerstvá biela kapusta2-3
lyžice majonéza1
lyžica hrubozrnná horčica1
lyžica med1
lyžica jablčný ocotpodľa chuti nasekaná čerstvá bylinka (petržlenová vňať alebo ligurček)
soľ podle chuti
Postup prípravy
Žemle na burger:
1. Do misky rozdrobím droždie, prisypem cukor, 100 ml mlieka izbovej teploty, 1 lyžicu hladkej múky a všetko jemne premiešam. Nechám na teplom mieste vzísť kvások, trvá to približne 10 – 15 minút.
2. Pripravím si väčšiu misu, alebo rovno misu z robota, v ktorej zmiešam obidve múky, soľ, zmäknuté maslo, 2 vajcia, zvyšok mlieka a kvások, ktorý nabral na objeme.
3. Nechám v robote vypracovať hladké cesto, ktoré potom prikryjem potravinovou fóliou a nechám kysnúť na teplom mieste, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Zaberie mi to približne 45 minút až hodinu.
4. Pomúčim si dosku a s vykysnutým cestom pracujem veľmi opatrne. Čím viac sa jej dotýkam a prekladám, tým viac stratí zo svojej nadýchanosti. Preto si cesto rozdelím na rovnaké diely o váhe cca 120 g a z každého vypracujem bochníček, ktorý položím na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníčky od seba dávam dostatočne ďaleko, aby sa nedotýkali a nespojili sa pri pečení.
5. Keď je plech plný, prikryjem ho čistou kuchynskou bavlnenou utierkou a nechám kysnúť ešte 15 minút.
6. Rozšľahám si v pohári jedno vajíčko, a pomocou pierka na potieranie dôkladne potriem každý bochníček. Potom zasypem sezamovými semienkami a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na približne 13 – 15 minút.
7. Po upečení nechám žemle vychladnúť. Pred plnením ich pozdĺžne rozrežem a ešte ich na grile
z vnútornej strany opečiem.
2. Pripravím si väčšiu misu, alebo rovno misu z robota, v ktorej zmiešam obidve múky, soľ, zmäknuté maslo, 2 vajcia, zvyšok mlieka a kvások, ktorý nabral na objeme.
3. Nechám v robote vypracovať hladké cesto, ktoré potom prikryjem potravinovou fóliou a nechám kysnúť na teplom mieste, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Zaberie mi to približne 45 minút až hodinu.
4. Pomúčim si dosku a s vykysnutým cestom pracujem veľmi opatrne. Čím viac sa jej dotýkam a prekladám, tým viac stratí zo svojej nadýchanosti. Preto si cesto rozdelím na rovnaké diely o váhe cca 120 g a z každého vypracujem bochníček, ktorý položím na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníčky od seba dávam dostatočne ďaleko, aby sa nedotýkali a nespojili sa pri pečení.
5. Keď je plech plný, prikryjem ho čistou kuchynskou bavlnenou utierkou a nechám kysnúť ešte 15 minút.
6. Rozšľahám si v pohári jedno vajíčko, a pomocou pierka na potieranie dôkladne potriem každý bochníček. Potom zasypem sezamovými semienkami a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na približne 13 – 15 minút.
7. Po upečení nechám žemle vychladnúť. Pred plnením ich pozdĺžne rozrežem a ešte ich na grile
z vnútornej strany opečiem.
Mäso na burger:
1. V mäsovom mlynčeku si nameliem hovädzie mäso spoločne s tučnou slaninou. Zmes osolím a okorením.
2. Pripravím si tácku vyloženú papierom na pečenie, na ktorom pomocou kruhovej formičky vytvarujem mäsové koliečka, cca 1 cm vysoké.
3. Na grile alebo na grilovacej panvici opečiem na troške rozpusteného sadla každý kúsok 2 – 3 minúty z každej strany (počas opekania jednej strany mäso neotáčam!).
4. Keď začnem opekať mäso z druhej strany, položím naň plátok údeného syra a nechám piecť dohromady. Údený syr dá mäsu
skvelú chuť a v hamburgeri by nemal chýbať.
2. Pripravím si tácku vyloženú papierom na pečenie, na ktorom pomocou kruhovej formičky vytvarujem mäsové koliečka, cca 1 cm vysoké.
3. Na grile alebo na grilovacej panvici opečiem na troške rozpusteného sadla každý kúsok 2 – 3 minúty z každej strany (počas opekania jednej strany mäso neotáčam!).
4. Keď začnem opekať mäso z druhej strany, položím naň plátok údeného syra a nechám piecť dohromady. Údený syr dá mäsu
skvelú chuť a v hamburgeri by nemal chýbať.
Skaramelizovaná cibuľka:
1. Očistenú a na plátky nakrájanú cibuľu opečiem na rozpustenom masle.
2. Keď je dozlata, pridám med a nechám skaramelizovať.
3. Zalejem čiernym pivom, ktoré nechám varením vypariť. Odstavím na servírovanie.
2. Keď je dozlata, pridám med a nechám skaramelizovať.
3. Zalejem čiernym pivom, ktoré nechám varením vypariť. Odstavím na servírovanie.
Kapustový šalát:
1. Do väčšej misy si nakrájam alebo nastrúham kapustu na tenké prúžky a osolím. Soľ nechám chvíľu pôsobiť, približne 15 minút.
2. Postupne pridám ostatné ingrediencie a všetko premiešam. Dochutím podľa seba.
2. Postupne pridám ostatné ingrediencie a všetko premiešam. Dochutím podľa seba.
Hamburger:
1. Pred podávaním žemľu pozdĺžne rozrežem a opečiem na grile alebo grilovacej panvici z vnútornej strany.
2. Pripravím si všetky komponenty z receptu a poskladám hamburger. Začnem so šalátom, naň dám grilované mäso so zapečeným syrom, pokračujem skaramelizovanou cibuľkou a nakoniec prikryjem vrchným dielom žemle so sezamom.
3. Aby hamburger držal pohromade, použijem špajdľu.
2. Pripravím si všetky komponenty z receptu a poskladám hamburger. Začnem so šalátom, naň dám grilované mäso so zapečeným syrom, pokračujem skaramelizovanou cibuľkou a nakoniec prikryjem vrchným dielom žemle so sezamom.
3. Aby hamburger držal pohromade, použijem špajdľu.