Zemiakové knedličky plnené údeným mäsom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1300g
zemiakov (varný typ B)330g
detskej krupičky100g
vajec15g
kamennej soli800g
údené plece140g
žltej cibule50g
škvařeného sádla30g
cesnaku1000g
kyslej kapusty150g
žltej cibule100g
škvarenej masti20g
cukru krupice10g
kamennej soli300ml
oleja na smaženie150g
žltej cibulePostup prípravy
Príprava náplne:
Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme na kocôčky nakrájané údené mäso, cesnak, soľ a čierne mleté korenie. Cibuľku s mäsom opečieme a necháme vychladnúť.
Príprava knedlí:
1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a ešte teplé ich olúpeme. Po vychladnutí ich nastrúhame do misy na jemnom strúhadle s ostrými očkami.
2. Na nastrúhané zemiaky nasypeme detskú krupičku, prstami roztlačíme hrudky zemiakov a zľahka ich premiesime s múkou tak, aby boli sypké. Potom pridáme vajcia, soľ a všetko premiešame.
3. Suroviny postupne spracujeme na pevné cesto, z ktorého potom vyvaľkáme valček – knedličku s priemerom cca 6 cm. Valček potom nakrájame na rovnomerné diely.
4. Do nakrájaných plátkov cesta urobíme rukou jamku a vložíme do nej pripravenú náplň. Náplň dôkladne uzavrieme do tvaru okrúhlej knedličky.
5. Knedličky varíme najlepšie v pare asi 15 minút (môžeme ich ale uvariť taktiež vo vode).
2. Na nastrúhané zemiaky nasypeme detskú krupičku, prstami roztlačíme hrudky zemiakov a zľahka ich premiesime s múkou tak, aby boli sypké. Potom pridáme vajcia, soľ a všetko premiešame.
3. Suroviny postupne spracujeme na pevné cesto, z ktorého potom vyvaľkáme valček – knedličku s priemerom cca 6 cm. Valček potom nakrájame na rovnomerné diely.
4. Do nakrájaných plátkov cesta urobíme rukou jamku a vložíme do nej pripravenú náplň. Náplň dôkladne uzavrieme do tvaru okrúhlej knedličky.
5. Knedličky varíme najlepšie v pare asi 15 minút (môžeme ich ale uvariť taktiež vo vode).
Kyslá kapusta a cibuľa:
1. Kyslú kapustu preložíme do cedidla a necháme odkvapkať. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a na tuku ju orestujeme dosklovita. Pridáme kapustu, soľ, cukor a prehrejeme.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a pozvoľna usmažíme v oleji dozlatista. Podberákom ju vyberieme a preložíme na papierovú utierku.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a pozvoľna usmažíme v oleji dozlatista. Podberákom ju vyberieme a preložíme na papierovú utierku.
Servírovanie:
Naparené knedličky vložíme na nahriaty tanier s porciou ohriatej kapusty. Knedličky polejeme rozpusteným tukom a posypeme smaženou cibuľkou.