Špargľové rizoto so slaninou a parmezánom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
400g
zelenej špargle1,2l
zeleninového vývaru75ml
METRO Chef olivového oleja extra virgine1ks
šalotka60ml
suchého bieleho vína250g
METRO Chef ryže Arborio100g
ARO masla80g
METRO Chef Grana padano /parmezánu10ks
lístkov METRO Chef mäta čerstvá1ks
citrónová kôra z ½ METRO Chef citróna100g
METRO Chef slaninysoľ a čerstvo namleté čierne korenie
Postup prípravy
Krok 1
Zo špargľových stoniek odlomíme tvrdé končeky. Zeleninový vývar necháme zovrieť a celé špargľové stonky v ňom povaríme cca 5 minút. Vyberieme a schladíme ich v ľadovo studenej vode.
Krok 2
Špičky špargle odrežeme a ostatok nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéri s 1-2 naberačkami vývaru na hladké pyré.
Krok 3
Na olivovom oleji restujeme najemno nakrájanú šalotku, kým nie je priesvitná. Pridáme k nej ryžu a miešame, aby sa celá obalila tukom.
Krok 4
Na ryžu nalejeme biele víno a necháme ho odpariť. Pridáme špargľové pyré a za občasného miešania ďalej varíme.
Krok 5
Podlejeme dvoma naberačkami vriaceho vývaru a ďalej za občasného miešania varíme. Postup opakujeme niekoľko krát, kým ryža nie je uvarená „na skus“. To by mohlo trvať maximálne 15 minút.
Krok 6
Medzitým pripravíme chrumkavú slaninku. Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme na panvici do chrumkava (drobné škvarky).
Krok 7
Uvarené špargľové špičky ku koncu pridáme ku slaninke aj s kúskom masla a krátko prehrejeme.
Krok 8
Do ,, al dente´´ uvarenej ryže vmiešame kocky dobre vychladeného masla a na jemno nastrúhaný parmezán.
Krok 9
Mätu nasekáme na jemno a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou pridáme do rizota.
Krok 10
Rozdelíme na taniere, ozdobíme končekmi špargle a podávame so slaninkou a parmezánom.