Slaninkové knedle s kyslou kapustou

Slaninkové knedle s kyslou kapustou
Čas prípravy2 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
350g
úderný bok bez kosti
0,5g
nové korenie
0,5g
korenie čiernie, celé
100g
cibuľa žltá 
300g
bravčový bok úderný bez kosti
200g
cibuľa žltá
100g
slanina bez kože
700g
biele pečivo - žemle
200g
múka hrubá
15g
soľ kamenná
100g
vajcia
300g
mlieko 1,5%
0,5g
korenie čierne, mleté
0,2g
muškátový oriešok, celý
20g
petržlen hladkolistý
150g
bravčová masť vedierko
400g
cibuľa žltá 
500g
olej na smaženie
1000g
kyslá kapusta
100g
cibuľa žltá

Postup prípravy

Príprava údeného bôčika cca (45 minút):
Umytý a osušený bôčik vložíme do vriacej, osolenej vody s olúpanou, pokrájanou cibuľou a korením. Varíme do mäkka, potom bôčik vyberieme a necháme vychladnúť.
Príprava cesta (cca 30 minút):
Vychladnutý bôčik a žemle nakrájame na kocky s veľkosťou 1 cm. Slaninu nakrájame na kocky s veľkosťou 5 mm. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, hrubú múku, ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metlou vymiešame hladké cestíčko. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ich s kockami žemle, ktoré ľahko zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame. Ak stlačíme v ruke kúsok cesta, musí držať pohromade, nesmie byť suché. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Slaninkové knedle zarábame vždy ručne, nie v stroji.
Tvarovanie a varenie knedlí (cca 30 minút):
Cesto si rozdelíme na kusy s hmotnosťou 60 g, jemne namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne utiahnuť, inak sa nám knedle pri varení rozpadnú. Knedle varíme v pare asi 15 minút v konvektomate alebo na paráku. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovicu a posypať smaženou cibuľkou.
Príprava vyprážanej cibuľky (cca 10 minút):
Olúpanú cibuľu si nakrájame na nárezovom stroji alebo ručne na 2 mm tenké kolieska, ktoré postupne pomaly vyprážame v oleji na 160 °C do zlatista. Následne cibuľku vyberieme kovovým podberákom na kuchynskú papierovú utierku a necháme odkvapkať. Vyprážaná cibuľka je zlatisto hnedá, sladká, chrumkavá. Pri servírovaní ňou posypeme knedle.
Príprava kapusty (cca 20 minút):
Kyslú kapustu ochutnáme a ak je príliš kyslá, tak ju prepláchneme a nakrájame, aby nebola príliš dlhá. Ošúpanú cibuľu nakrájame na drobno a na masti ju orestujeme do sklovita. Pridáme pokrájanú kapustu, trochu ju podlejeme vodou, ochutíme soľou, rascou, cukrom a krátko podusíme.
Servírovanie: 
Naparené knedle na tanieri doplníme teplou kapustou so smaženou cibuľkou, masťou a listovým petržlenom.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s bravčovým mäsom

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich