Pečená šunka na mede
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
10kg
Pražská šunka s kosťou10g
klinček celý300g
med kvetový100g
marmeláda marhuľová200g
pomaranče (na šťavu)200g
Cibuľa žltá10g
soľ kamenná100g
horčica dijonská, francúzska0,5g
nové korenie0,5g
bobkový list0,5g
korenie čierne, celéPostup prípravy
Príprava šunky(cca 4 hodiny):
1. Šunku si musíme na tepelnú úpravu upraviť tak, že kožu ponecháme iba u bedrového kĺbu, kde ju ozdobne nakrojíme v šírke asi 5 cm.
2. Zvyšnú kožu rukou odstránime, a túto bielu tučnú plochu presne rozmeriame a potom špičkou noža nakrojíme na pravidelné štvorce, do ktorých zapicháme klinček.
3. Takto pripravenú šunku potierame marinádou a pozvoľna pečieme na 150 °C počas 3 hodín, v závere dopekáme na 180 °C asi 20 minút. Na jadre mäsa by mala byť teplota 70 °C.
4. Zvyšnú marinádu použijeme ako omáčku pri servírovaní šunky.
5. Aby sme mali istotu, že šunka je prepečená až na jadro mäsa, je dobré do nej pichnúť sondu z teplomera.
2. Zvyšnú kožu rukou odstránime, a túto bielu tučnú plochu presne rozmeriame a potom špičkou noža nakrojíme na pravidelné štvorce, do ktorých zapicháme klinček.
3. Takto pripravenú šunku potierame marinádou a pozvoľna pečieme na 150 °C počas 3 hodín, v závere dopekáme na 180 °C asi 20 minút. Na jadre mäsa by mala byť teplota 70 °C.
4. Zvyšnú marinádu použijeme ako omáčku pri servírovaní šunky.
5. Aby sme mali istotu, že šunka je prepečená až na jadro mäsa, je dobré do nej pichnúť sondu z teplomera.
Príprava marinády (cca 15 minút):
1. Do kastrólika si dáme med, šťavu z pomaranča, korenie, horčicu, marhuľovú marmeládu na jemno nakrájanú olúpanú cibuľu.
2. Marinádu prevaríme, ochutíme soľou a precedíme.
3. Túto marinádu nanášame štetcom na šunku aj počas tepelnej úpravy.
2. Marinádu prevaríme, ochutíme soľou a precedíme.
3. Túto marinádu nanášame štetcom na šunku aj počas tepelnej úpravy.
Servírovanie:
Šunku na kosti krájame na tenké plátky cez vlákno, používame špeciálny nôž na to určený a dvojzubú vidličku, ktorou mäso len pri krájaní pridržujeme, ale do mäsa nepicháme. Rez je čistý, hladký.
Tipy kuchára:
1. Táto úprava je vhodná pre väčšie akcie, cateringy alebo rauty. Počet porcií určuje váha celej šunky. Obvykle počítame 150 – 200 g na porciu, pri rautoch až 300 g na osobu podľa skladby ostatných pokrmov.
2. Šunka sa krája pred hosťami a je usadená do špeciálnych klieští na šunku. Aby nevychladla, je nahrievaná špeciálnymi lampami.
2. Šunka sa krája pred hosťami a je usadená do špeciálnych klieští na šunku. Aby nevychladla, je nahrievaná špeciálnymi lampami.