Pečená šunka na mede

Pečená šunka na mede

Čas prípravy
:
4 hod
Obtiažnost
:
Stredná
Počet porcií
:
50

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
10kg
Pražská šunka s kosťou
10g
klinček celý
300g
med kvetový
100g
marmeláda marhuľová
200g
pomaranče (na šťavu)
200g
Cibuľa žltá
10g
soľ kamenná
100g
horčica dijonská, francúzska
0,5g
nové korenie
0,5g
bobkový list
0,5g
korenie čierne, celé

Postup prípravy

Príprava šunky(cca 4 hodiny):
1. Šunku si musíme na tepelnú úpravu upraviť tak, že kožu ponecháme iba u bedrového kĺbu, kde ju ozdobne nakrojíme v šírke asi 5 cm.
2. Zvyšnú kožu rukou odstránime, a túto bielu tučnú plochu presne rozmeriame a potom špičkou noža nakrojíme na pravidelné štvorce, do ktorých zapicháme klinček.
3. Takto pripravenú šunku potierame marinádou a pozvoľna pečieme na 150 °C počas 3 hodín, v závere dopekáme na 180 °C asi 20 minút. Na jadre mäsa by mala byť teplota 70 °C.
4. Zvyšnú marinádu použijeme ako omáčku pri servírovaní šunky.
5. Aby sme mali istotu, že šunka je prepečená až na jadro mäsa, je dobré do nej pichnúť sondu z teplomera.
Príprava marinády (cca 15 minút):
1. Do kastrólika si dáme med, šťavu z pomaranča, korenie, horčicu, marhuľovú marmeládu na jemno nakrájanú olúpanú cibuľu.
2. Marinádu prevaríme, ochutíme soľou a precedíme.
3. Túto marinádu nanášame štetcom na šunku aj počas tepelnej úpravy.
Servírovanie:
Šunku na kosti krájame na tenké plátky cez vlákno, používame špeciálny nôž na to určený a dvojzubú vidličku, ktorou mäso len pri krájaní pridržujeme, ale do mäsa nepicháme. Rez je čistý, hladký.
Tipy kuchára:
1. Táto úprava je vhodná pre väčšie akcie, cateringy alebo rauty. Počet porcií určuje váha celej šunky. Obvykle počítame 150 – 200 g na porciu, pri rautoch až 300 g na osobu podľa skladby ostatných pokrmov.
2. Šunka sa krája pred hosťami a je usadená do špeciálnych klieští na šunku. Aby nevychladla, je nahrievaná špeciálnymi lampami.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte saMETRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste sena odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie recepty s bravčovým mäsom
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich