Pečená bravčová kotleta s pučenými zemiakmi

Pečená bravčová kotleta s pučenými zemiakmi
Čas prípravy50 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2,4kg
bravčového pečeného s kosťou
40g
masla
20g
extra panenského olivového oleja
7g
soľ
3g
soli Maldon (na servírovanie)
2kg
batátov
500g
zemiakov (varný typ C)
120g
masla (82 %)
20g
soľ
1g
mletého čierneho korenia
400g
batátov
30g
extra panenského olivového oleja
5g
soľ
100g
šalotky
500g
čerstvých sliviek
20g
olej
70g
suchého bieleho vína
70g
cukru krupice
200g
šalotky
100g
teľacieho demi-glace
30g
extra panenského olivového oleja
120g
masla (82 %)
80g
citróna na šťavu
20g
čerstvého rozmarínu
6g
slivovice Jelínek 40%
10g
soľ

Postup prípravy

Krok 1
Mäso s kosťou riadne očistíme, osolíme a pevne zviažeme kuchynským motúzikom. Pred tepelnou úpravou mäso necháme asi hodinu odpočinúť, aby nebolo studené a neutrpelo teplotný šok.
Krok 2
Na nahriatom grile ho zo všetkých strán ogrilujeme do zlatistej farby, preložíme na plech s mriežkou a potrieme čiastočne zmäknutým maslom.
Krok 3
Mäso môžeme asi 20 min. dopekať na mierne teplom grile či v rúre pri 150 °C. Dĺžka dopekania závisí od výšky mäsa. Pred krájaním ho musíme nechať minimálne 15 min. odpočinúť.
Krok 4
Olúpané nakrájané batáty aj zemiaky varíme v osolenej vode domäkka. Po zliatí vody ich zmiešame a rozpučíme. Pridáme mäkké maslo a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Krok 5
Zvyšok olúpaných batátov nakrájame na plátky asi 3 mm hrubé a zasucha ich zvoľna grilujeme do zmäknutia. Potom ich jemne osolíme a potrieme olivovým olejom.
Krok 6
Olúpanú šalotku nakrájame na štvrtiny. Krátko ju speníme na olivovom oleji, pridáme cukor, roztavíme ho na jemný karamel, zalejeme vínom a úplne zredukujeme. Nakoniec ju osolíme.
Krok 7
Rozpolené čerstvé slivky grilujeme šupkou nahor, po otočení ich zľahka zasypeme cukrom (musia zostať „na zhryz“).
Krok 8
Najemno nakrájanú šalotku orestujeme na olivovom oleji, pokým nezosklovatie. Pridáme demi-glace, nakrájaný rozmarín, zalejeme slivovicou a trochou citrónovej šťavy a zredukujeme.
Krok 9
Pred podávaním vmiešame vychladené kocôčky masla. Šťavu tým zjemníme a zľahka zahustíme.
Krok 10
Na nahriaty tanier preložíme porciu pučených batátov a pridáme čerstvo odkrojenú porciu kotlety, ktorú potrieme soľou Maldon rozmiešanou v olivovom oleji. Mäso podlejeme slivovicovou šťavou. Pokrm doplníme grilovanými slivkami, šalotkou, batátmi a rozmarínom.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s bravčovým mäsom

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich