Hamburské bravčové stehno s žemľovými knedľami

Hamburské bravčové stehno s žemľovými knedľami
Čas prípravy3 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1800g
b​ravčové stehno bez kosti
50g
kráľovská šunka výberová
90g
oravská slanina lisovaná
90g
oravská slanina lisovaná
300g
mrkva
300g
zeler buľva
150g
petržlen koreňový
100g
ocot liehový
180g
cukor krupica
100g
nálev zo sterilizovaných uhoriek
80g
horčica plnotučná
20g
soľ kamenná
500g
hovädzí vývar, vlastná výroba
350g
mlieko 3,5%
150g
smotana 12%
30g
citrón (na šťavu)
100g
voda
5g
nové korenie, celé
10g
čierne korenie. celé
1g
bobkový list
80g
maslo 82%
100g
múka hladká
10g
petržlen listový, čerstvý
200g
královská šunka výberová
200g
uhorka sterilizovaná bez nálevu
90g
maslo 82%
1000g
múka hrubá
450g
mlieko 1,5%
20g
droždie čerstvé
20g
soľ kamenná
40g
vajcia
180g
žemle (pečivo)
70g
maslo 82%
5g
cukor krupica

Postup prípravy

Príprava mäsa (cca 10 minút):
1. Bravčové stehno rozkrojíme po vlákne na valce priemeru 8 cm.
2. Tenkým dlhým nožom prešpikujeme hranolčekmi šunky priemeru 5 mm.
3. Mäso zdrezírujeme a opečieme na slanine do zlatistej farby po všetkých stranách.
4. Potom ho vyberieme a vo výpeku pripravíme základ na omáčku.
Príprava mäsa a omáčky (cca 120 minút):
1. Na slanine orestujeme do zlatistej farby na 0,5cm kocôčky nakrájanú zeleninu.
2. Potom pridáme cibuľu a restujeme do farby základu.
3. Pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať, pridáme horčicu, orestujeme a zalejeme octom. Ocot sa musí nechať úplne odvariť.
4. Tento základ zalejeme vývarom, odvarom z korenia, ktorý sme nechali 10 minút lúhovať, nálevom z uhoriek, zavaríme, pridáme mäso, osolíme, priklopíme a dusíme domäkka.
5. Zhruba po 90 minútach dusenia, keď mäso samo zíde z mäsovej vidličky späť do šťavy, je hotové. Vyberieme ho a necháme vychladnúť.
6. Svetlú zápražku z masla a múky postupne pridávame do šťavy, pokiaľ z nej nevznikne konzistencia omáčky, v priebehu zahusťovania pridávame mlieko a prevaríme 15 minút, potom rozmixujeme a pridáme smotanu.
7. Omáčku necháme prejsť len varom a podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou a soľou.
8. Nakoniec pridáme na masle orestované rezančeky šunky a kyslých uhoriek.
Príprava kysnutej žemľovej knedle (cca 70 minút):
1. Kvások: Z múky, droždia, vlažného mlieka a štipky cukru vymiešame kvások. Ten ponecháme na miernom teple vykysnúť (cca 10 minút).
2. Cesto: Hrubú múku zmiešame spolu so soľou, pridáme vajce, kvások a postupne prilievame vlažné mlieko.
3. Zapracujeme všetku tekutinu a vypracujeme tak vláčne cesto, do ktorého pridáme nakrájané a opražené kocočky pečiva.
4. Cesto necháme vykysnúť.
5. Potom ich naporciujeme na cca 0,5kg bochníčky a znovu ich necháme vykysnúť.
6. Potom z nich vyváľame knedle, ktoré necháme opäť vykysnúť.
7. Knedle varíme v pare na 99 °C v dierovanej gastronádobe cca 22 minút.
8. Po uvarení ich pomastíme maslom. Knedle varené v pare nemusíme prepichovať.
Postup:
1. Na nahriaty tanier preložíme naparené nakrájané knedle a doplníme ich čerstvo odkrojenými plátkami prehriateho mäsa.
2. Podlejeme omáčkou a doplníme na masle orestovanými rezančekmi uhoriek a šunky s vetvičkou listového petržlenu.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s bravčovým mäsom

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich