Hamburské bravčové stehno s žemľovými knedľami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1800g
bravčové stehno bez kosti50g
kráľovská šunka výberová90g
oravská slanina lisovaná90g
oravská slanina lisovaná300g
mrkva300g
zeler buľva150g
petržlen koreňový100g
ocot liehový180g
cukor krupica100g
nálev zo sterilizovaných uhoriek80g
horčica plnotučná20g
soľ kamenná500g
hovädzí vývar, vlastná výroba350g
mlieko 3,5%150g
smotana 12%30g
citrón (na šťavu)100g
voda5g
nové korenie, celé10g
čierne korenie. celé1g
bobkový list80g
maslo 82%100g
múka hladká10g
petržlen listový, čerstvý200g
královská šunka výberová200g
uhorka sterilizovaná bez nálevu90g
maslo 82%1000g
múka hrubá450g
mlieko 1,5%20g
droždie čerstvé20g
soľ kamenná40g
vajcia180g
žemle (pečivo)70g
maslo 82%5g
cukor krupicaPostup prípravy
Príprava mäsa (cca 10 minút):
1. Bravčové stehno rozkrojíme po vlákne na valce priemeru 8 cm.
2. Tenkým dlhým nožom prešpikujeme hranolčekmi šunky priemeru 5 mm.
3. Mäso zdrezírujeme a opečieme na slanine do zlatistej farby po všetkých stranách.
4. Potom ho vyberieme a vo výpeku pripravíme základ na omáčku.
2. Tenkým dlhým nožom prešpikujeme hranolčekmi šunky priemeru 5 mm.
3. Mäso zdrezírujeme a opečieme na slanine do zlatistej farby po všetkých stranách.
4. Potom ho vyberieme a vo výpeku pripravíme základ na omáčku.
Príprava mäsa a omáčky (cca 120 minút):
1. Na slanine orestujeme do zlatistej farby na 0,5cm kocôčky nakrájanú zeleninu.
2. Potom pridáme cibuľu a restujeme do farby základu.
3. Pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať, pridáme horčicu, orestujeme a zalejeme octom. Ocot sa musí nechať úplne odvariť.
4. Tento základ zalejeme vývarom, odvarom z korenia, ktorý sme nechali 10 minút lúhovať, nálevom z uhoriek, zavaríme, pridáme mäso, osolíme, priklopíme a dusíme domäkka.
5. Zhruba po 90 minútach dusenia, keď mäso samo zíde z mäsovej vidličky späť do šťavy, je hotové. Vyberieme ho a necháme vychladnúť.
6. Svetlú zápražku z masla a múky postupne pridávame do šťavy, pokiaľ z nej nevznikne konzistencia omáčky, v priebehu zahusťovania pridávame mlieko a prevaríme 15 minút, potom rozmixujeme a pridáme smotanu.
7. Omáčku necháme prejsť len varom a podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou a soľou.
8. Nakoniec pridáme na masle orestované rezančeky šunky a kyslých uhoriek.
2. Potom pridáme cibuľu a restujeme do farby základu.
3. Pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať, pridáme horčicu, orestujeme a zalejeme octom. Ocot sa musí nechať úplne odvariť.
4. Tento základ zalejeme vývarom, odvarom z korenia, ktorý sme nechali 10 minút lúhovať, nálevom z uhoriek, zavaríme, pridáme mäso, osolíme, priklopíme a dusíme domäkka.
5. Zhruba po 90 minútach dusenia, keď mäso samo zíde z mäsovej vidličky späť do šťavy, je hotové. Vyberieme ho a necháme vychladnúť.
6. Svetlú zápražku z masla a múky postupne pridávame do šťavy, pokiaľ z nej nevznikne konzistencia omáčky, v priebehu zahusťovania pridávame mlieko a prevaríme 15 minút, potom rozmixujeme a pridáme smotanu.
7. Omáčku necháme prejsť len varom a podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou a soľou.
8. Nakoniec pridáme na masle orestované rezančeky šunky a kyslých uhoriek.
Príprava kysnutej žemľovej knedle (cca 70 minút):
1. Kvások: Z múky, droždia, vlažného mlieka a štipky cukru vymiešame kvások. Ten ponecháme na miernom teple vykysnúť (cca 10 minút).
2. Cesto: Hrubú múku zmiešame spolu so soľou, pridáme vajce, kvások a postupne prilievame vlažné mlieko.
3. Zapracujeme všetku tekutinu a vypracujeme tak vláčne cesto, do ktorého pridáme nakrájané a opražené kocočky pečiva.
4. Cesto necháme vykysnúť.
5. Potom ich naporciujeme na cca 0,5kg bochníčky a znovu ich necháme vykysnúť.
6. Potom z nich vyváľame knedle, ktoré necháme opäť vykysnúť.
7. Knedle varíme v pare na 99 °C v dierovanej gastronádobe cca 22 minút.
8. Po uvarení ich pomastíme maslom. Knedle varené v pare nemusíme prepichovať.
2. Cesto: Hrubú múku zmiešame spolu so soľou, pridáme vajce, kvások a postupne prilievame vlažné mlieko.
3. Zapracujeme všetku tekutinu a vypracujeme tak vláčne cesto, do ktorého pridáme nakrájané a opražené kocočky pečiva.
4. Cesto necháme vykysnúť.
5. Potom ich naporciujeme na cca 0,5kg bochníčky a znovu ich necháme vykysnúť.
6. Potom z nich vyváľame knedle, ktoré necháme opäť vykysnúť.
7. Knedle varíme v pare na 99 °C v dierovanej gastronádobe cca 22 minút.
8. Po uvarení ich pomastíme maslom. Knedle varené v pare nemusíme prepichovať.
Postup:
1. Na nahriaty tanier preložíme naparené nakrájané knedle a doplníme ich čerstvo odkrojenými plátkami prehriateho mäsa.
2. Podlejeme omáčkou a doplníme na masle orestovanými rezančekmi uhoriek a šunky s vetvičkou listového petržlenu.
2. Podlejeme omáčkou a doplníme na masle orestovanými rezančekmi uhoriek a šunky s vetvičkou listového petržlenu.