Bravčový bôčik na grile, sladko-kyslá omáčka, portobello s kašou z pečených zemiakov
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
Mäso:
750g
bravčový bok sous vide chladený Sladko-kyslá omáčka:
150g
METRO Chef omáčka sweet chilli50g
sezamový olej1ks
METRO Chef citrón30g
METRO Chef ryžový ocot120g
METRO Chef sójová omáčka100g
METRO Chef Hoisin omáčka5g
soľ1g
METRO Chef čierne korenie (z mlynčeka)Portobello:
5ks
METRO Chef šampiňóny Portobello50g
maslo 82%3g
MTRO Chef tymián čerstvýZemiaková kaša:
400g
METRO Chef BIO zemiaky neskoré10g
soľ50g
maslo 82%100ml
METRO Chef smotana 30%5g
METRO Chef sezamPostup prípravy
1. Bôčik osušíme a nakrájame na rovnaké kúsky. Kúsky ponapichujeme na drevené ihlice.
2. Na omáčku zmiešame všetky ingrediencie dokopy a dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónom.
3. Porcie mäsa na drevených ihliciach grilujeme na rozpálenom grile zo všetkých strán do chrumkava, za občasného potierania omáčkou. Hotové ich vložíme do pripravenej horúcej sladko-kyslej omáčky.
4. Príprava zemiakovej kaše: ak sú zemiaky väčšie, tak ich pozdĺžne nakrojíme do 1/3, menšie ponecháme v celku. Položíme ich na gril a v uzavretom grile pečieme do mäkka. Potom zemiaky vydlabeme lyžicou (šupky odložíme) a dobre vymiešame s teplým maslom a smotanou. Podľa potreby osolíme.
5. Pečené šupky môžeme ešte dopiecť na grile do chrumkava a ihneď ich najemno nasekáme a vmiešame do pripravenej kaše z pečených zemiakov.
6. Portobello: hlavičky šampiňónov očistíme štetcom od nečistôt, potom umyjeme studenou vodou a necháme odtiecť a osušíme. Následne vložíme na gril najskôr vypuklou stranou hore. Po otočení ich naplníme maslom, osolíme, okoreníme a pridáme zopár lístkov tymianu a dogrilujeme.
7. Hotové huby naplníme kašou z pečených zemiakov.
8. Mäso pred servisom posypeme sezamom.
2. Na omáčku zmiešame všetky ingrediencie dokopy a dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónom.
3. Porcie mäsa na drevených ihliciach grilujeme na rozpálenom grile zo všetkých strán do chrumkava, za občasného potierania omáčkou. Hotové ich vložíme do pripravenej horúcej sladko-kyslej omáčky.
4. Príprava zemiakovej kaše: ak sú zemiaky väčšie, tak ich pozdĺžne nakrojíme do 1/3, menšie ponecháme v celku. Položíme ich na gril a v uzavretom grile pečieme do mäkka. Potom zemiaky vydlabeme lyžicou (šupky odložíme) a dobre vymiešame s teplým maslom a smotanou. Podľa potreby osolíme.
5. Pečené šupky môžeme ešte dopiecť na grile do chrumkava a ihneď ich najemno nasekáme a vmiešame do pripravenej kaše z pečených zemiakov.
6. Portobello: hlavičky šampiňónov očistíme štetcom od nečistôt, potom umyjeme studenou vodou a necháme odtiecť a osušíme. Následne vložíme na gril najskôr vypuklou stranou hore. Po otočení ich naplníme maslom, osolíme, okoreníme a pridáme zopár lístkov tymianu a dogrilujeme.
7. Hotové huby naplníme kašou z pečených zemiakov.
8. Mäso pred servisom posypeme sezamom.
TIP:
Ak chceme použiť čerstvý (surový) bôčik, tak si najskôr pripravíme marinádu – pivo, voda, koreniny ako bobkový list, nové a celé korenie či kardamóm - všetky ingrediencie vložíme do hrnca, následne prevaríme a odstavíme. Do takto pripravenej marinády vložíme bôčik a necháme 24 hodín v marináde. Následne bôčik vyberieme a vložíme do vákuovacích vreciek a vložíme ich do konvektomatu (alebo do sous vide ) na 80 °C para na 8 hodín a 45 minút. Po procese bôčik zaťažíme a necháme vychladnúť cez noc zaťažený.