Zeleninové cestoviny

Zeleninové cestoviny
Čas prípravy90 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1000g
semolinovej múky
350g
vajec
1500g
batátov
500g
zemiakov (varný typ C)
200g
mozzarelly
10g
kamennej soli
500ml
zeleninového vývaru
300g
cukety
300g
baklažánu
300g
bielej špargle
300g
zelenej špargle
300g
nakladaných artičok
200g
červenej papriky
150g
listového špenátu
100ml
extra panenského olivového oleja
50g
strúhaného parmezánu
20g
čerstvej bazalky
extra panenský olivový olej
byvolia mozzarela
listy šťaveľa
sušená paradajka

Postup prípravy

Príprava cestovín:
1. Z múky a vajec vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Na strojčeku na cestoviny z neho vyváľame plát, ktorý niekoľkokrát prehneme a opäť pretiahneme.
2. Počas opakovaného preťahovania cesta vždy valčeky pritiahneme o jeden stupeň (1 mm), pokým nevznikne tenký hladký plát.
3. Následne v strojčeku vymeníme valčeky za krájacie nože a vytvoríme samotné cestoviny. Pracujeme opatrne, aby sme cesto nepotrhali.
4. Hotové tvary varíme vo vriacej, jemne osolenej vode cca 1,5 minúty na zhryz – dĺžka varenia závisí od veľkosti a výšky vyrobených cestovín.
Príprava batatového pyré:
1. Olúpané bataty a zemiaky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka.
2. Potom vodu zlejeme, zemiaky vložíme do mixéra alebo kutra a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme soľou a strúhanou mozzarellou.
Príprava zeleniny:
1. Umyté baklažány, cukety a papriky nakrájame – cuketu na dlhé plátky, baklažán na kolieska a papriku na väčšie kusy – a orestujeme ich na malom množstve oleja dozlatista.
2. Špargľu olúpeme a sparíme v zeleninovom vývare (asi 2 minúty).
3. Umytý špenát sparíme v horúcej vode a ihneď preložíme do studenej vody s ľadom.
4. Umyté a odkvapkané artičoky opečieme na suchej panvici dozlatista.
Dochutenie a servírovanie:
1. Na tanier naskladáme čerstvé cestoviny, orestovanú zeleninu, opečenú artičoku, sparenú špargľu a listový špenát.
2. Ako doplnky použijeme bazalku, rozdrobenú byvoliu mozzarellu, listy šťaveľa, sušené paradajky a extra panenský olivový olej.
3. Cestoviny pri podávaní doplníme batatovým pyré, ktoré nastriekame na tanier okolo cestovín a zeleniny.
Poznámka:
Na prípravu takto servírovaných cestovín treba mať vyškolený personál, ktorý ich pripraví vždy rovnakým spôsobom. Ide o náročnejší servis – je však realizovateľný vo väčšine reštaurácií.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie bezmäsité recepty

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich