Zeleninové cestoviny
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
semolinovej múky350g
vajec1500g
batátov500g
zemiakov (varný typ C)200g
mozzarelly10g
kamennej soli500ml
zeleninového vývaru300g
cukety300g
baklažánu300g
bielej špargle300g
zelenej špargle300g
nakladaných artičok200g
červenej papriky150g
listového špenátu100ml
extra panenského olivového oleja50g
strúhaného parmezánu20g
čerstvej bazalkyextra panenský olivový olej
byvolia mozzarela
listy šťaveľa
sušená paradajka
Postup prípravy
Príprava cestovín:
1. Z múky a vajec vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Na strojčeku na cestoviny z neho vyváľame plát, ktorý niekoľkokrát prehneme a opäť pretiahneme.
2. Počas opakovaného preťahovania cesta vždy valčeky pritiahneme o jeden stupeň (1 mm), pokým nevznikne tenký hladký plát.
3. Následne v strojčeku vymeníme valčeky za krájacie nože a vytvoríme samotné cestoviny. Pracujeme opatrne, aby sme cesto nepotrhali.
4. Hotové tvary varíme vo vriacej, jemne osolenej vode cca 1,5 minúty na zhryz – dĺžka varenia závisí od veľkosti a výšky vyrobených cestovín.
2. Počas opakovaného preťahovania cesta vždy valčeky pritiahneme o jeden stupeň (1 mm), pokým nevznikne tenký hladký plát.
3. Následne v strojčeku vymeníme valčeky za krájacie nože a vytvoríme samotné cestoviny. Pracujeme opatrne, aby sme cesto nepotrhali.
4. Hotové tvary varíme vo vriacej, jemne osolenej vode cca 1,5 minúty na zhryz – dĺžka varenia závisí od veľkosti a výšky vyrobených cestovín.
Príprava batatového pyré:
1. Olúpané bataty a zemiaky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka.
2. Potom vodu zlejeme, zemiaky vložíme do mixéra alebo kutra a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme soľou a strúhanou mozzarellou.
2. Potom vodu zlejeme, zemiaky vložíme do mixéra alebo kutra a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme soľou a strúhanou mozzarellou.
Príprava zeleniny:
1. Umyté baklažány, cukety a papriky nakrájame – cuketu na dlhé plátky, baklažán na kolieska a papriku na väčšie kusy – a orestujeme ich na malom množstve oleja dozlatista.
2. Špargľu olúpeme a sparíme v zeleninovom vývare (asi 2 minúty).
3. Umytý špenát sparíme v horúcej vode a ihneď preložíme do studenej vody s ľadom.
4. Umyté a odkvapkané artičoky opečieme na suchej panvici dozlatista.
2. Špargľu olúpeme a sparíme v zeleninovom vývare (asi 2 minúty).
3. Umytý špenát sparíme v horúcej vode a ihneď preložíme do studenej vody s ľadom.
4. Umyté a odkvapkané artičoky opečieme na suchej panvici dozlatista.
Dochutenie a servírovanie:
1. Na tanier naskladáme čerstvé cestoviny, orestovanú zeleninu, opečenú artičoku, sparenú špargľu a listový špenát.
2. Ako doplnky použijeme bazalku, rozdrobenú byvoliu mozzarellu, listy šťaveľa, sušené paradajky a extra panenský olivový olej.
3. Cestoviny pri podávaní doplníme batatovým pyré, ktoré nastriekame na tanier okolo cestovín a zeleniny.
2. Ako doplnky použijeme bazalku, rozdrobenú byvoliu mozzarellu, listy šťaveľa, sušené paradajky a extra panenský olivový olej.
3. Cestoviny pri podávaní doplníme batatovým pyré, ktoré nastriekame na tanier okolo cestovín a zeleniny.
Poznámka:
Na prípravu takto servírovaných cestovín treba mať vyškolený personál, ktorý ich pripraví vždy rovnakým spôsobom. Ide o náročnejší servis – je však realizovateľný vo väčšine reštaurácií.