Závin so špargľou a hlivou ustricovou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
500g
lístkového cesta500g
zelenej špargle500ml
zeleninového vývaru700g
hlivy ustricovej300g
zemiakov (varný typ C)200g
žltej cibule100g
vaječných žĺtkov100g
strúhaného syra (Eidam 40 %)150g
masla (82 %)listový petržlen
čierne mleté korenie
soľ
50g
vaječných žĺtkov50g
masla (82 %)30g
sezamových semienokPostup prípravy
1. Olúpanú špargľu sparíme vo vriacom zeleninovom vývare, pridáme trochu masla a osolíme. Po uvarení (na zhryz, cca 1 minútu) ju prudko schladíme v studenej vode s ľadom.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a zhruba na 100 g masla ju orestujeme dosklovita. Potom pridáme očistenú a nakrájanú hlivu a znovu krátko orestujeme.
3. Najlepšie deň dopredu uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so žĺtkami a strúhaným syrom. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Potom náplň vložíme do cukrárenského vrecka a necháme chvíľu vychladiť v chladničke.
4. Lístkové cesto si rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto si potrieme žĺtkami a rovnomerne poukladáme vychladenou zmesou húb a cibule a kúskami špargle.
Náš tip: Na rozvaľkané lístkové cesto položíme ešte pred pridaním náplne palacinku z polohrubej múky. Palacinka nasiakne vlhkosť z náplne, a lístkové cesto tak zostane krásne chrumkavé.
5. Závin opatrne zabalíme. Okraje potrieme žĺtkom a závin dotiahneme. Potom ho necháme v chladničke stuhnúť.
6. Po schladení závin potrieme žĺtkami, povrch zľahka narežeme a posypeme čiernym sezamom. Potom ho pečieme v rúre predhriatej na 190 °C cca 15 minút.
2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a zhruba na 100 g masla ju orestujeme dosklovita. Potom pridáme očistenú a nakrájanú hlivu a znovu krátko orestujeme.
3. Najlepšie deň dopredu uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so žĺtkami a strúhaným syrom. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Potom náplň vložíme do cukrárenského vrecka a necháme chvíľu vychladiť v chladničke.
4. Lístkové cesto si rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto si potrieme žĺtkami a rovnomerne poukladáme vychladenou zmesou húb a cibule a kúskami špargle.
Náš tip: Na rozvaľkané lístkové cesto položíme ešte pred pridaním náplne palacinku z polohrubej múky. Palacinka nasiakne vlhkosť z náplne, a lístkové cesto tak zostane krásne chrumkavé.
5. Závin opatrne zabalíme. Okraje potrieme žĺtkom a závin dotiahneme. Potom ho necháme v chladničke stuhnúť.
6. Po schladení závin potrieme žĺtkami, povrch zľahka narežeme a posypeme čiernym sezamom. Potom ho pečieme v rúre predhriatej na 190 °C cca 15 minút.
Servírovanie:
Upečený závin nakrájame na plátky. Rez závinu preložíme na tanier, pridáme orestovanú hlivu ustricovú, špičky špargle, listy šalátu a pokvapkáme extra virgin olivovým olejom.