Smažené artičoky s cesnakovou omáčkou aioli a šalátom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
800g
sterilizovaných celých artičok120g
hladkej múky100g
vajec100ml
mlieka 1,5 %300g
jemnej strúhanky Panko400g
slnečnicového oleja100g
zemiakov (varný typ C)100g
pasterizovaných žĺtkov40g
českého cesnaku500ml
extra panenského olivového oleja5g
kamennej soli0,2g
šafranu200g
ľadového šalátu100g
bielej čakanky50g
listov červenej repy50g
šalátu rukoly50g
šalátu valeriánka30g
petržlenovej vňate1g
jedlých kvetovPostup prípravy
Príprava omáčky:
1. Umyté zemiaky uvaríme a ešte teplé olúpeme.
2. Šafran zalejeme veľmi malým množstvom vlažnej vody, aby sa lepšie uvoľnilo farbivo a chuť.
3. V miske vyšľaháme pasterizované žĺtky do peny, ochutíme ich soľou, jemne nastrúhaným cesnakom a pozvoľna prilievame olivový olej.
4. Až omáčka zhustne, vmiešame do nej namočený šafran vrátane tekutiny a na jemno nastrúhané zemiaky. Hotová omáčka by mala mať hustú tečúcu konzistenciu.
2. Šafran zalejeme veľmi malým množstvom vlažnej vody, aby sa lepšie uvoľnilo farbivo a chuť.
3. V miske vyšľaháme pasterizované žĺtky do peny, ochutíme ich soľou, jemne nastrúhaným cesnakom a pozvoľna prilievame olivový olej.
4. Až omáčka zhustne, vmiešame do nej namočený šafran vrátane tekutiny a na jemno nastrúhané zemiaky. Hotová omáčka by mala mať hustú tečúcu konzistenciu.
Príprava artičok:
1. Sterilizované artičoky necháme odkvapkať na dierovanej gastronádobe alebo v cedidle.
2. Potom ich preložíme na papierovú kuchynskú utierku a ešte raz ich necháme odkvapkať.
3. Artičoky pozdĺžne prekrojíme na polovice.
4. Na obaľovanie si pripravíme trojobal – preosiatu hladkú múku, vajcia rozšľahané s mliekom a jemne preosiatu strúhanku.
5. V tomto poradí surovín obalíme jednotlivé polovice artičok.
6. Podľa objednávky ich smažíme vo fritéze predhriatej na 160 °C dozlatista.
7. Usmažené artičoky po vybratí z oleja opäť necháme odkvapkať na papierovej utierke.
2. Potom ich preložíme na papierovú kuchynskú utierku a ešte raz ich necháme odkvapkať.
3. Artičoky pozdĺžne prekrojíme na polovice.
4. Na obaľovanie si pripravíme trojobal – preosiatu hladkú múku, vajcia rozšľahané s mliekom a jemne preosiatu strúhanku.
5. V tomto poradí surovín obalíme jednotlivé polovice artičok.
6. Podľa objednávky ich smažíme vo fritéze predhriatej na 160 °C dozlatista.
7. Usmažené artičoky po vybratí z oleja opäť necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Doplnky a servírovanie:
1. Jednotlivé druhy listových šalátov dôkladne umyjeme v studenej vode a prebytočnú vodu odstredíme v centrifúge na šaláty.
2. Na teplý tanier lyžicou nanesieme porciu omáčky a k nej preložíme teplé osmažené artičoky.
3. Pokrm doplníme naaranžovanými listami šalátov a na malé dieliky rozobranými jedlými kvetmi.
2. Na teplý tanier lyžicou nanesieme porciu omáčky a k nej preložíme teplé osmažené artičoky.
3. Pokrm doplníme naaranžovanými listami šalátov a na malé dieliky rozobranými jedlými kvetmi.
Tipy kuchára:
1. Panko strúhanka je špeciálna strúhanka z bieleho pečiva.
2. Týmto pokrmom si rozšírime sortiment vegetariánskych pokrmov.
3. Omáčka aioli má veľa podôb. Takto pripravená omáčka je jednou z nich.
4. Pasterizované žĺtky používame z dôvodu nebezpečenstva ochorenia salmonelou.
2. Týmto pokrmom si rozšírime sortiment vegetariánskych pokrmov.
3. Omáčka aioli má veľa podôb. Takto pripravená omáčka je jednou z nich.
4. Pasterizované žĺtky používame z dôvodu nebezpečenstva ochorenia salmonelou.