Marocký zeleninový tajine s kuskusom

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1PL
repkového olej1
veľká cibuľa1
veľká červená cibuľa2
stredné mrkvy1
petržlen1/3
kvaka1
sladký zemiak (batát)2
väčšie zemiaky1
cuketa1
červená a žltá paprika1/2
karfiolu2
strúčiky cesnaku2,5cm
čerstvého zázvoru1PL
zmen korenia Ras el Hanout*1ČL
mletej kurkumy1ČL
sladkej údenej papriky400ml
pasírovyných paradajok300ml
zeleninového vývaru400g
cíceru z konzervy1hrsť
sušených datlí alebo marhúľ1hrsť
čerstvej petržlenovej vňate na servírovanieKuskus
Postup prípravy
Krok 1
Do veľkého hrnca (na Tažín alebo liatinového ) postupne pridávame pridáme olej, lupene cibule červenej aj žltej, nakrájanú mrkvu, petržlen a kvaku. Kľúčom k rovnomernému vareniu je snažiť sa nakrájať všetku zeleninu na rovnakú veľkosť.
Krok 2
Ďalej pridáme nakrájané zemiaky a batáty, farebné papriky, cuketu a ružičky karfiolu. Premiešame. A restujeme na miernom ohni 10-15 minút.
Krok 3
K zelenine pridáme najemno nakrájaný cesnak a zázvor, zmes korenia * ras el hanout , kurkumu a sladkú údenú papriku a dôkladne premiešame.
Krok 4
Následne pridáme drvené paradajky z konzervy, horúci zeleninový vývar, scedený cícer a nakrájané datle alebo marhule a všetko dobre premiešame.
Krok 5
Privedieme ku varu, znížime teplotu a buď necháme variť 45 – 60 minút pod pokrievkou na sporáku alebo vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 1 hodinu.
Krok 6
Približne v polovici varenia skontrolujeme tekutinu v hrnci a v prípade potreby ešte dolejeme vývar.
Krok 7
Tesne pred podávaním pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Krok 8
Podávame s kuskusom, quinoou, hnedou ryžou alebo pita chlebom.
* Ras el hanout
Medzi bežné zložky tejto zmesi patria: kardamóm, rímska rasca, klinček, škorica, muškátový oriešok a kvet, nové korenie, zázvor, čili papričky, koriandrové semená, čierne korenie, sladká a pikantná paprika, ale aj senovka grécka či kurkuma.