Grilovaný kozí syr s cviklovým pyré a čerstvým špenátom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
Kozí syr smotanový s plesňou na povrchu50g
Olej olivový extra panenský500g
Cvikla červená čerstvá30g
Olej olivový extra panenský1g
Soľ morská10g
Cukor krupica15g
Ocot jablčný300g
Orechy vlašské, jadrá50g
Med kvetový100g
Špenát baby30g
Jedlé kvety50g
Olej olivový extra panenskýPostup prípravy
Príprava cesta:
1. Červenú cviklu umyjeme, olúpeme a položíme na pripravený alobal, pridáme olivový olej a osolíme morskou soľou a cukrom.
2. Premiešame a dôkladne do alobalu zabalíme, pevne uzavrieme.
3. Zabalenú cviklu pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 1 hodinu.
4. Po upečení musí byť cvikla mäkká. Mäkkú cviklu vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré, ktoré ochutíme jablčným octom.
5. Nakoniec do pyré vmiešame olivový olej, aby sa zjemnilo a malo pekný lesk.
2. Premiešame a dôkladne do alobalu zabalíme, pevne uzavrieme.
3. Zabalenú cviklu pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 1 hodinu.
4. Po upečení musí byť cvikla mäkká. Mäkkú cviklu vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré, ktoré ochutíme jablčným octom.
5. Nakoniec do pyré vmiešame olivový olej, aby sa zjemnilo a malo pekný lesk.
Príprava orechov (cca 15 minút):
1. Jadrá orechov zapečieme na plechu v rúre predohriatej na 160 °C cca 5 minút.
2. Teplé orechy zmiešame s medom a necháme marinovať (minimálne 10 minút).
2. Teplé orechy zmiešame s medom a necháme marinovať (minimálne 10 minút).
Príprava syra (cca 5 minút):
1. Tesne pred servírovaním grilujeme syr na dobre zohriatej panvici s malým množstvom oleja.
2. Opekáme z oboch strán dozlatista a ihneď servírujeme.
2. Opekáme z oboch strán dozlatista a ihneď servírujeme.
Servírovanie:
1. Na teplý tanier nepravidelne preložíme grilovaný syr.
2. Do voľného priestoru na tanieri aranžujeme cviklové pyré, kvapky olivového oleja, umyté listy špenátu a marinované jadrá vlašských orechov. Pokrm doplníme vetvičkami jedlých kvetov.
2. Do voľného priestoru na tanieri aranžujeme cviklové pyré, kvapky olivového oleja, umyté listy špenátu a marinované jadrá vlašských orechov. Pokrm doplníme vetvičkami jedlých kvetov.
Tip kuchára:
1. Syr môžeme grilovať aj na dobre nahriatom liatinovom grile.
2. Syr grilujeme tesne pred servírovaním.
2. Syr grilujeme tesne pred servírovaním.